Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Vanaf 2026 moet iedereen aan de hybride warmtepomp als de cv-ketel wordt vervangen, kondigde woonminister Hugo de Jonge vorig voorjaar met veel bombarie aan. De wave ging door de installatiebranche. Door die warmtepomp is de cv-ketel alleen nog nodig als het heel koud is en voor het warme tapwater. Het gasverbruik kan wel 60 tot 75 procent dalen zo bleek uit onderzoek. Maar er zijn zoveel uitzonderingen dat de verplichting maar voor een heel klein deel van de Nederlandse huishoudens geldt, zo schrijft het AD.

De kosten voor een warmtepomp zijn niet gedaald.

Eén van de belangrijkste elementen in het beleid is dat de investering binnen zeven jaar terug is te verdienen. Maar die terugverdientijd loopt nu op doordat het gasverbruik daalt. Nederlanders hebben door de energiecrisis een nieuwe zuinigheid aangeleerd: korter douchen en de verwarming niet te hoog. Bovendien proberen huiseigenaren zoveel mogelijk te isoleren om het gasverbruik omlaag te krijgen. En bij iedere glaswolplaat of HR++ ruit daalt het gasverbruik maar stijgt de terugverdientijd. Want de kosten voor een warmtepomp zijn niet gedaald.

Volgens Milieu Centraal ligt de terugverdientijd nu boven de zeven jaar als het gasverbruik lager is dan 1500 kubieke meter. Er is gerekend met energieprijzen voor de lange termijn, zoals voorzien door het Planbureau voor de Leefomgeving van 1,20 euro per kuub gas, en 25 cent per kWh stroom en een gasverbruik voor warm water van een gemiddeld 2-persoonshuishouden.

Bij het gros – zo’n 90 procent – van de Nederlandse woningen wordt een warmtepomp niet binnen de gestelde zeven jaar terugverdiend.

Er is nog een factor die de terugverdientijd sterk beïnvloedt: de gasprijs. Demissionair klimaatminister Rob Jetten speelt met de gedachte om de eerste 800 kubieke meter gas relatief goedkoop te houden en alles wat daar boven komt zwaarder te belasten. Dat maakt een warmtepomp interessanter. Volgend jaar wordt het gas mogelijk 11 cent per kubieke meter duurder vanwege een hogere belasting; de Tweede Kamer zoekt nog naar financiering om die belastingverhoging te voorkomen.

***

Zie voor het gehele artikel hier.

***