Foto: Visserij.nl.

Van een onzer correspondenten.

Honderdduizenden kweekvissen, overwegend brasem, lieten vorige week de dood in de Richo Lagune van het Drepano meer in Noord-Griekenland. De vis overleefde de koude temperaturen niet die de sneeuwstorm Elpis met zich meevoerde. Deskundigen spreken van een ‘temperatuurschok’. Een deel van Griekenland was in de greep van ongekend winterse taferelen voor de tijd van het jaar. Het oppervlaktewater bestond op plekken uit een dun laagje ijs dat op de sociale media werd gedeeld als een wonder van de natuur.

De Griekse pers:

‘Zee-ijs, meestal aanwezig in de Noordelijke en Polaire oceanen blijken nu in Griekenland voor te komen nu het land is getroffen door temperaturen beneden het vriespunt.’

Athene leek een Oostenrijkse wintersportplaats met in de straten een dikke laag bevroren sneeuw. Sneeuwstormen joegen door de stadswijken.

De laagste temperatuur die werd gemeten was min 18 C. En in het netwerk van automatische meetstations waren er 44 die een temperatuur van beneden de min 10 C. lieten zien op land. Normaal is de watertemperatuur rond de 7 tot 8 graden C.

Een woordvoerder van de visindustrie verklaarde:

‘Na alle jaren dat ik de temperatuur heb gemeten in ons gebied, zou ik nooit hebben verwacht dat we zulke lage temperaturen in de min zouden meten’.

Niet alleen Griekenland, ook delen van Turkije waren in de ban van de ongewoon felle kou. In Montenegro werd zelfs een koude-record van minus 33.4 C gemeten. Vorig jaar werd Griekenland ook al getroffen door een koudegolf.

***

Bronnen: Greekreporter.com, Dw.com, Wintersportweerman.nl