John Kerry. Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Als in gesprekken met ingevoerde journalisten de vraag wordt gesteld of iemand ook zijn termijn afmaakt, is er het geurspoor van vertrek. Maar John Kerry peinst er niet over om te stoppen, liet hij CNN deze week weten. Hij wil zeker nog de COP27 klimaattop in Egypte meemaken. Bij de vorige klimaattop verspreidden kringen rond hem dat ‘Glasgow’ zijn laatste top zou zijn. In 2017 had hij immers al aangekondigd dat hij uit de politiek zou stappen? Biden wist hem voor Amerika te behouden.

Kerry was dus in Parijs deze week en met wie prikte hij een vorkje? Met Senator Joe Manchin (Dem), voorzitter van de energiecommissie in de Senaat, die ook hetzelfde congres over energie bezocht. Kerry:

‘We deelden een tafeltje gisteravond en hadden een prettig gesprek over alles’.

Hier sprak Kerry over zijn disgenoot die het klimaatplan van Biden in de afgrond had getrapt en de sleutel in handen heeft van Biden’s binnenlandse politiek.

Met de ervaring van topdiplomaat en Minister van Buitenlandse Zaken is het klimaatdossier bij hem in prima handen, maar het lijkt alsof hij de focus op het onderwerp verliest. En met onhandige uitspraken zoals dat de inval van Poetin de aandacht weghoudt van mondiale klimaatzorgen, onnodig onbegrip kweekt. Biden heeft al eerder de grote ‘hyperbolische’ woorden van Kerry moeten afzwakken.

Inmiddels kiest Kerry dus voor de weg van veilige statements en bedrijft een soort hocus pocus waar iedereen iets mee kan: ’roadmap’, ‘respect’, ‘promisses’, ‘ambition’, ‘commitment’, ‘target’, ‘effort’. Zo haal je wel het eind van je termijn.

Tafelvriend Manchin had onlangs nog opgeroepen om veel meer fossiele energie te produceren om Europa van Poetin weg te houden. Al te pijnlijke woorden voor klimaatbezorgden. Maar Kerry draaiend:

‘Ik denk dat hij definitief bezorgd is over sommige zaken waarvan hij denkt dat ze moeten gebeuren.’

Hoe de klimaatplannen in de toekomst gestalte moeten krijgen ‘is aan hem en de mensen met wie hij direct in onderhandeling is.‘

Manchin liet desgevraagd weten dat hij zich ook zorgen maakt over de onstuimige groei van elektrische auto’s en met name over de aanvoer van basisgrondstoffen in de ‘supply-chain’ die de Chinezen een enorme economische zeggenschap geven. Van zijn kant taxeerde Kerry de door Biden aangekondigde extra vloeibaar gasleveranties aan Europa klimaatcorrect met:

‘Het is een begin, het is niet het eind van het proces.‘

Manchin eerder:

‘Dit is een energie-oorlog. En we moeten het ook met die zwaarte bekijken. Je kunt niet met een mes het gevecht tegen een geweer winnen.’

Kerry is inmiddels gegrepen door de export van warmtepompen, om Europa niet meer afhankelijk te laten zijn van Russisch gas. Het beste zou zijn dat Europa zelf de productie van warmtepompen opvoert, vindt de klimaatgezant.

Het was gewoonweg ouderwets gezellig.

***