Sultan Al Jaber.

Van een onzer correspondenten.

De Verenigde Arabische Emiraten, gastheer van de komende klimaattop in december, vinden dat landen moeten afspreken om weliswaar de uitstoot van broeikasgassen geleidelijk af te bouwen, maar niet de productie van olie, gas en kolen aan banden moeten leggen.

De opmerkingen weerspiegelen de diepe verdeeldheid tussen landen over hoe de opwarming van de aarde moet worden bestreden in de aanloop naar de COP28-besprekingen.

Sommige rijke westerse regeringen en door het klimaat getroffen eilandstaten hebben aangedrongen op een geleidelijke stopzetting van het gebruik van fossiele brandstoffen, terwijl landen die rijk zijn aan fossiele hulpbronnen campagne hebben gevoerd om te blijven produceren.

Arabische klimaatminister: ‘We zorgen ervoor dat de dialoog over voedselsystemen centraal staat naast de energiedialoog tijdens COP28.’

Op de klimaattop van vorig jaar in Egypte kwamen meer dan 80 landen, waaronder de EU en kleine eilandstaten, overeen om in het eindresultaat op te nemen dat het gebruik van alle fossiele brandstoffen geleidelijk moeten worden afgebouwd. Landen als Saoedi-Arabië en China drongen er bij Egypte op aan die formulering niet in de definitieve tekst op te nemen. Deze maand kwamen de G7-landen overeen het gebruik van fossiele brandstoffen versneld af te bouwen, hoewel zij geen vaste datum vaststelden.

Mariam Almheiri.

VAE-Klimaatminister Almheiri voegde eraan toe dat, naast energie, de wereldwijde voedselvoorziening een belangrijk aandachtspunt zal zijn van de COP28, omdat die verantwoordelijk is voor bijna een derde van de wereldwijde uitstoot.

Net als energie kunnen technologie en innovatie voedselzekerheidsproblemen oplossen, aldus Almheiri, die opmerkte dat dit de VAE, met hun uitgedroogde woestijnlandschap, heeft geholpen bij het opstellen van een voedselzekerheidsstrategie.

De komende klimaattop verkeert in zwaar weer. Zo is er zware kritiek op de klimaattop-voorzitter Sultan al Jaber als eigenaar van een grote oliemaatschappij.

Critici zeggen:

‘Het is als het aanstellen van de CEO van een sigarettenfabrikant om toezicht te houden op een conferentie over kanker-behandelingen.’

Ruim 130 volksvertegenwoordigers uit Europa en de VS eisten inmiddels zijn vertrek, maar landen als Engeland spraken de steun uit voor de olie-sultan. Ook de OPEC sprak gisteren in een verklaring ‘niet-aflatende steun’ uit voor de baas van Abu Dhabi National Oil Co.

Metro meldt vandaag:

‘Het beperken van de opwarming van de aarde tot 1,5°C staat onderaan de lijst voor de gewenste resultaten van internationale bedrijven tijdens de Cop28 van dit jaar, zo blijkt uit nieuw onderzoek.’

***

Bronnen hier, hier en hier.

***