Van een onzer correspondenten.

Slechts 2 procent van de aandeelhouders-voorstellen in 2021 had betrekking op klimaat c.q. milieu. Dat blijkt uit een analyse van NGO Planet Tracker. Een opvallende conclusie in een tijd waarin steeds meer aandeelhouders spreken over de invloed die zij kunnen uitoefenen op bedrijven.

Van de 12.492 voorstellen die in 2021 wereldwijd op de jaarlijkse aandeelhouders-vergaderingen aan bod kwamen ging 5 procent over sociale zaken, 2 procent over het milieu c.q. klimaat en 93 procent over bestuurskwesties. Bij het laatste ging het dan vaak om het goedkeuren van de notulen of de inschakeling van bepaalde accountants.

‘Terwijl Planet Tracker hoopt op meer duurzame actie van grote investeerders, maakte Blackrock juist recent bekend dat het van plan is om minder voor klimaatresoluties te gaan stemmen.’

Van 2012 tot eind 2021 nam het aantal ingediende resoluties op aandeelhouders-vergaderingen toe met 80 procent. Maar het gaat verontrustend weinig over het klimaat, schrijft Chance inc. ‘Veel belangrijke kwesties halen nooit of zelden de jaarlijkse aandeelhoudersvergaderingen: in de afgelopen vijf jaar zijn plastic problemen slechts acht keer aan de orde gesteld, terwijl ‘biodiversiteit’ de agenda slechts één keer haalde’, schrijft de NGO in het rapport.

Rol voor grote aandeelhouders

Het valt Planet Tracker op dat grote investeerders zoals Blackrock verschillend stemmen in verschillende regio’s. Zo stemde de vermogensreus in Europa in 87 procent van de gevallen voor voorstellen op het gebied van klimaat en milieu, terwijl het in Noord-Amerika juist in 84 procent van de gevallen tegen stemde. Juist grote investeerders hebben vanwege hun omvang veel invloed op aandeelhouders-vergaderingen.

Terwijl Planet Tracker hoopt op meer duurzame actie van grote investeerders, maakte Blackrock juist recent bekend dat het van plan is om minder voor klimaatresoluties te gaan stemmen. De grote vermogensbeheerder vindt voorstellen te extreem of te veeleisend. Als voorbeeld noemt Blackrock voorstellen om absolute uitstootdoelen te stellen voor bedrijven om de uitstoot in hun toeleveringsketens en die van hun klanten te verminderen. De vermogensbeheerder verwacht meer van dit soort voorstellen door een veranderde houding van Amerikaanse beurswaakhond SEC en de oorlog in Oekraïne. Dat Blackrock de daad bij het woord voegt, blijkt uit de stemming bij BP. BlackRock stemde in 2021 voor een klimaatresolutie van Follow This (een groene aandeelhoudersgroep, red) en dit jaar tegen. Aangezien de vermogensbeheerder circa 8 procent van de aandelen bezit, heeft deze koerswijziging veel invloed. Volgens Mark van Baal van Follow This is de inhoud van de resolutie niet veranderd:

‘De grote vraag van dit seizoen is of de energiecrisis de klimaatcrisis gaat overschaduwen. De olie-industrie is er in geslaagd om Blackrock ervan te overtuigen dat de energiecrisis belangrijker is dan de klimaatcrisis maar dat is natuurlijk niet zo. Hoe erg de energiecrisis ook is, de klimaatcrisis is over een aantal jaren vele malen erger. De energiecrisis en de klimaatcrisis kunnen en moeten nu tegelijkertijd worden aangepakt door investeringen te verschuiven naar hernieuwbare energiebronnen. Zeker omdat er nu zulke enorme winsten worden gemaakt.’

Planet Tracker ziet nog wel een lichtpuntje voor ambitieuzere duurzame bedrijven die hun geld hebben ondergebracht bij Blackrock. Vanaf dit jaar wil de vermogensbeheerder het via een technologische innovatie voor sommige klanten mogelijk maken om invloed uit te oefenen op het stembeleid. ‘Vanaf 2022 neemt BlackRock de eerste in een reeks stappen om de mogelijkheid voor klanten uit te breiden om deel te nemen aan besluitvorming bij volmacht, waar dit wettelijk en operationeel haalbaar is’ aldus de vermogensbeheerder.

***

Bron hier.