Frans Timmermans.

Van een onzer correspondenten.

Oud Tweede Kamer-voorzitter en voormalig voorzitter van Nationaal Comité 4 en 5 mei Gerdi Verbeet heeft haar zorgen over de plannen van Euro-commissaris Frans Timmermans om te komen tot een Europese herdenkingsdag voor klimaatslachtoffers. Dit maakte ze gisteren bekend op de NPO1-radio:

‘Ik ben bang dat je met zo’n herdenking de tegenstellingen opvoert tussen mensen die niet geloven in klimaatverandering en zij die zeer overtuigd zijn.’

Het door Timmermans ontvouwde plan wekte een stroom van afkeurende reacties op. Zo typeerde de Telegraaf hem inmiddels als klimaatpaus:

‘De Europese klimaatpaus memoreert dat een van zijn collega’s door de watersnood in de Belgische Ardennen een 15-jarige dochter verloor. ‘Wij vierden net de zestiende verjaardag van onze dochter. Zij zal die nooit meemaken. Dat breekt je hart’, zegt Timmermans. ‘Dit feit houdt me de hele tijd gefocust op dit onderwerp.’

Veel is nog onduidelijk over het nieuwste plan van Dr. Timmermans. Zo is de vraag of er ook een klimaatmonument zou moeten komen waarbij kransleggingen mogelijk moeten worden gemaakt.

Nederland is bij uitstek een klimaatland en zou Europese koploper kunnen zijn in dezen.

GeenStijl typeerde de klimaatdodenherdenking vanochtend als volgt:

‘Want de ten diepste infantiele gretigheid waarmee overstromingen en andere patroonbreuken aka ‘horrible weather patterns’ worden toegeschreven aan ‘klimaatverandering’, blijft gewoon van een onzegbare pathetiek. Zoiets kun je vermoeden, maar zoiets kun je simpelweg niet weten. En dan hebben we het maar even niet over Frans’ ronduit ranzige inzet in het bovenstaande filmpje van een 15-jarig meisje dat ‘op klimaatkamp’ om het leven kwam bij een overstroming in België. Dat moet je maar kunnen. Met die zijige vroomheid en die verachtelijke, gespeelde kalme urgentie.’ Bronfilmpje hier.

Een vertwijfelde twitteraar schreef:

‘Nog even en we gaan het uitsterven van dinosaurussen herdenken.’

Timmermans vindt daarentegen dat klimaatslachtoffers juist een gezicht moeten krijgen:

‘We mogen ze niet anoniem laten blijven, of ze behandelen als slachtoffer van een auto-ongeluk.’

***