Bill Gates.

Van een onzer correspondenten.

Het door miljardair Bill Gates opgerichte TerraPower heeft 750 miljoen dollar (ruim 736 miljoen euro) aan investeringen opgehaald voor de ontwikkeling van kleinschalige kernreactoren.

De roep om kleine kernreactoren wordt wereldwijd almaar groter. Steeds meer landen zien kernenergie als alternatief voor fossiele brandstoffen. Daarmee is kernenergie, naar eigen zeggen, een belangrijk hulpmiddel bij het aanpakken van klimaatverandering. Ze kunnen een alternatief zijn voor reguliere reactoren, die een stuk groter en duurder zijn. TerraPower bouwt de reactoren in fabrieken en levert ze vervolgens aan bedrijven die kernenergie willen produceren. Door ze in fabrieken te bouwen, denkt Gates tijd en kosten te besparen. Naar verwachting wordt de eerste installatie over zes jaar in gebruik genomen.

De CEO van TerraPower over de ontwikkeling:

‘China en Rusland bouwen voortdurend nieuwe centrales met de nieuwste technologie zoals die van ons. Zij willen de centrales exporteren naar veel andere landen. Dus, de Amerikaanse regering was bezorgd dat de VS op dit terrein niet het initiatief hadden.’

Met name Zuid-Korea heeft grote interesse en is partner in het energiebedrijf met een investering van 250 miljoen dollar.

Zie ook hier.

***

Bron hier.