James Lovelock.

Vaarwel James Lovelock, de groene icoon die de moderne milieubeweging de rug toekeerde.

Auteur: Matt Ridley

De dood van James Lovelock op zijn 103e verjaardag maakt een einde aan een van de meest originele levens die deze planeet heeft gezien. Hij verspilde geen moment aan conventioneel denken. Zijn geheim? Ik vermoed dat het zijn vermijding was om bijna zijn hele leven werknemer te zijn.

Hoewel hij een Companion of Honor en een fellow van de Royal Society was, maakte hij nooit deel uit van het establishment. In 2010 uitte hij deze mentaliteit met kenmerkende verve:

“Wetenschap, vóór de jaren zestig, was grotendeels beroepsgericht. Toen ik jong was, wilde ik niets anders doen dan wetenschapper worden. Zo zijn ze tegenwoordig niet. Ze gaan naar deze in massa geproduceerde universiteiten. Ze zeggen: ‘Wetenschap is een mooi beroep. Je kunt een baan voor het leven krijgen door overheidswerk te doen. ‘Dat is geen manier om wetenschap te bedrijven.’

Als gevolg daarvan heeft hij nooit veel geld verdiend, ondanks het uitvinden van een machine van wereldwijd belang, het elektronenvangstapparaat, waarmee mensen de geringste sporen van zeldzame chemicaliën kunnen detecteren, die van vitaal belang zijn in de strijd tegen vervuiling.

Hij stierf stilletjes in een klein huisje op Chesil Beach, verzorgd door zijn vrouw Sandy. Een hartaanval toen hij in de vijftig was, kon hem niet stoppen, evenmin kon een adder bijten toen hij 100 was, maar zijn leven vervaagde deze week.

Het was in 1972 dat hij zijn Gaia-theorie naar voren bracht, dat de aarde als een organisme is, waarbij haar levende wezens haar fysieke omstandigheden op een bijna mystieke manier aanpassen aan zichzelf. Letterlijk genomen is dit duidelijk niet waar: de aarde heeft geen ouder of kinderen, laat staan ​​een brein. Maar Lovelock overtuigde geleidelijk aan sceptici, zoals ik, van het minder mystieke idee dat ecologie niet alleen een reactie op de fysieke wereld is, maar deze ook beïnvloedt op een manier die de effecten matigt.

Hier is mijn favoriete voorbeeld van een Gaiaans idee. Op het hoogtepunt van de ijstijden daalt het kooldioxidegehalte maar een erg laag niveau. Dat weten we nu – koude zeeën nemen het op uit de lucht. Dit betekent dat planten verdwijnen uit droge of hoge delen van continenten, die niet in staat zijn zich te voeden met de lucht.

Enorme woestijnen veroorzaken enorme stofstormen. Deze verduisteren de ijskappen van het noordelijk halfrond en wanneer een uitbarsting van opwarming wordt veroorzaakt door orbitale veranderingen, versnelt het donker worden naarmate het ijs smelt en jarenlang stof samenbrengt.

Matt Ridley.

Dit leidt tot het instorten van de ijskappen, een opwarming van de wereld en een toename van kooldioxide die vrijkomt uit de oceaan, waardoor planten weer gaan bloeien.

De godin Gaia van Lovelock is een held voor extreme groenen. Dus het was met een schok dat ze hoorden dat hij het niet eens was met veel groene opvattingen. Hij vertelde The Guardian in 2016 dat proberen om je huis te verwarmen met biomassa duur en vies was, fracken voor schaliegas logisch was, kernenergie essentieel was en computermodellen van het klimaat niet betrouwbaar waren.

En over de groene beweging zei hij:

“Nou, het is een religie. Het is totaal onwetenschappelijk.” Hij vervolgde: “Ik ben bang dat de zaak buiten alle proporties wordt overdreven, en de groenen hebben zich betreurenswaardig gedragen in plaats van redelijk verstandig te zijn.”

Vervolgens vertelde hij zijn verbijsterde interviewer dat tegen het einde van deze eeuw robots het over zullen nemen en een heel andere kijk op planetaire zaken zullen hebben. Op een vraag over wat de robots van klimaatverandering zullen denken, gaf hij een schitterend antwoord:

“Ze kunnen een oneindig veel grotere klimaatverandering opvangen dan wij. Het is wat de wereld kan verdragen, dat is het belangrijkste. Ze zullen een veilig platform hebben om in te leven, dus ze willen niet dat Gaia er zich te veel mee bemoeit.”

We hebben een unieke en werkelijk onafhankelijke geest verloren.

***

Bron hier.

***