Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Ten eerste, uniek onder de energiebronnen, stoot het gebruik van fossiele brandstoffen CO2 uit, wat de ultieme bron is van de elementaire bouwsteen, koolstof, die wordt aangetroffen in al het op koolstof gebaseerde leven, d.w.z. vrijwel al het leven op aarde.

De toegenomen amplitude van de seizoenscyclus in atmosferisch CO2 en satellietgedragen instrumentatie om door zonne-energie geïnduceerde chlorofylfluorescentie van planten te meten, leveren direct bewijs dat de wereldwijde fotosynthetische activiteit (of bruto primaire productie, GPP, een maatstaf voor de verandering in wereldwijde biomassa) de afgelopen decennia is toegenomen (Frankenberg et al. 2011; Graven et al. 2013).

Waargenomen variaties (Campbell et al. 2017) van atmosferische CO2 in de afgelopen twee eeuwen zijn consistent met toenemende primaire productiviteit. Ook andere satellietstudies laten zien dat de aarde de laatste decennia steeds groener wordt (Zhu et al. 2016; Piao et al. 2020).

Zonder fossiele brandstoffen zou dus minstens 167% meer land bebouwd moeten worden om de wereldwijde voedselproductie op het huidige niveau te houden.

Ten tweede hebben fossiele brandstofafhankelijke technologieën de landbouwopbrengsten direct of indirect met minstens 167% verhoogd (Goklany 2020). Deze toename van de landbouwproductiviteit is te danken aan het gebruik van fossiele brandstof-afhankelijke technologieën, met name stikstofmeststoffen, pesticiden en kooldioxidebemesting als gevolg van de uitstoot van fossiele brandstoffen. Dit heeft de mens in staat gesteld om in zijn voedselbehoefte te voorzien met minder akkerland, waardoor land wordt gespaard voor de rest van de natuur. Zonder fossiele brandstoffen zou dus minstens 167% meer land bebouwd moeten worden om de wereldwijde voedselproductie op het huidige niveau te houden. Dat zou gelijk staan ​​aan het vergroten van het huidige akkerland van 12,2% van het wereldwijde landoppervlak (GLA) (FAO 2019) naar 32,7%. Maar omleiding van habitat (land) naar landbouw wordt nu al gezien als de grootste bedreiging voor de wereldwijde biodiversiteit. Fossiele brandstoffen hebben daarom niet alleen de productiviteit van de reeds omgebouwde habitat verhoogd, ze hebben de conversie van ten minste 20,4% extra GLA voorkomen.

De vergroening van de aarde en de toename van biomassa

Op basis van satellietgegevens, Zhu et al. (2016) ontdekten dat van 1982-2009 25-50% van het wereldwijde begroeide areaal groener was geworden, terwijl 4% bruiner was geworden. Ze schreven 70% van de vergroening toe aan CO2-bemesting door emissies van de verbranding van fossiele brandstoffen (wat de fotosynthese en de efficiëntie van het watergebruik, WUE, van de meeste vegetatie verhoogt), 9% aan stikstofdepositie (ook door het gebruik van van fossiele brandstoffen afgeleide meststoffen) , 8% voor klimaatverandering en 4% voor verandering in landgebruik. De eerste drie, samen verantwoordelijk voor 87% van de vergroening, hebben te maken met het gebruik van fossiele brandstoffen.

Chen et al. (2019) rapporteren dat het wereldwijde bladoppervlak in de periode 2000-2017 met 5,4 miljoen km2 is toegenomen, wat overeenkomt met het gebied van het Amazone-regenwoud (Piao et al. 2020).

Song et al. (2018) ontdekten dat, in tegenstelling tot de heersende opvatting, de wereldwijde boombedekking tussen 1982 en 2016 met 2,24 miljoen km2 (+7,1%) toenam.

***

Voor het hele artikel, zie hier.

***