Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

De Pakistaanse minister van Planning, Ahsan Iqbal, zei dat het land de gevolgen voelt van de klimaatverandering die wordt veroorzaakt door de ‘onverantwoordelijke ontwikkeling’ van rijkere landen.

Nadat zinderende hittegolven gewassen hebben verwoest en rivieren op het noordelijk halfrond zijn opgedroogd, zijn meer dan duizend mensen omgekomen en zijn miljoenen ontheemd in Pakistan als gevolg van catastrofale overstromingen.

Wetenschappers zeggen dat hoewel de overstromingen in Pakistan alle tekenen hebben van een ramp die wordt aangewakkerd door klimaatverandering, het te vroeg is om het officieel de schuld te geven.

De secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, heeft gewaarschuwd dat het ‘een moesson op steroïden’ is.

De minister van klimaatverandering, Sherry Rehman, noemde de situatie een

‘door het klimaat veroorzaakte humanitaire ramp van epische proporties’.

Het is algemeen bekend dat het verbranden van fossiele brandstoffen de wereld in het algemeen opwarmt en extreem weer verergert, maar hoeveel van de dodelijke overstromingen in Pakistan of de hittegolven in Europa is te wijten aan klimaatverandering?

Extreme weersomstandigheden hebben in het verleden bestaan ​​en zullen dat ook in de toekomst blijven doen, maar er kan een verband zijn tussen klimaatverandering en de waarschijnlijkheid of ernst van deze gebeurtenissen.

Een studie uit 2021 wees uit dat elke stijging van de mondiale temperatuur met 1°C resulteerde in 5 procent meer regen, waardoor de Zuid-Aziatische moessons intenser werden.

De hevige hitte in Pakistan versnelt ook het smelten van gletsjers, waardoor water uit de Himalaya naar Pakistan stroomt in potentieel dodelijke gebeurtenissen die bekend staan ​​​​als overstromingen van gletsjermeren.

Dit veroorzaakt plotselinge overstromingen in Pakistan naast de gebruikelijke overstromingen veroorzaakt door overstromende rivieren.

Pakistan en wereldwijde emissies

De overstromingen hebben een al lang bestaand argument opnieuw doen oplaaien over de vraag of rijke landen zoals de Verenigde Staten, die van oudsher de belangrijkste producent van koolstofdioxide waren, zouden moeten bijdragen aan de kosten van klimaatverandering voor minder ontwikkelde landen.

De Pakistaanse minister van Financiën schat dat de schade die tot nu toe door de overstromingen is opgelopen, waarschijnlijk 10 miljard dollar zal bedragen, ofwel maar liefst 4 procent van het jaarlijkse bruto binnenlands product van het land.

Al vele jaren vragen armere landen om financiële steun van rijke landen om de kosten van hittegolven, overstromingen, droogtes, zeespiegelstijging en andere klimaatrampen te dekken.

Ze zeggen dat rijke landen zoals de Verenigde Staten, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Japan, die rijk werden door het gebruik van fossiele brandstoffen, ook de aarde opwarmden, waardoor onderontwikkelde landen verlies en schade werden toegebracht.

Maar de regering-Biden verzette zich tegen pogingen om betalingen te doen aan ontwikkelingslanden die zwaar zijn getroffen door klimaatverandering.

De Pakistaanse minister van Planning, Ahsan Iqbal, zei dat het land de gevolgen voelt van de klimaatverandering die wordt veroorzaakt door de ‘onverantwoordelijke ontwikkeling’ van het rijkere land in de wereld.

De resultaten van het onderzoek, die over een paar weken worden verwacht, zullen formeel vaststellen in hoeverre klimaatverandering een factor is, indien aanwezig.

Iqbal:

‘Onze ecologische voetafdruk is de laagste ter wereld. De internationale gemeenschap heeft de verantwoordelijkheid om ons te helpen onze infrastructuur te upgraden, onze infrastructuur klimaatbestendiger te maken, zodat we niet elke drie, vier, vijf jaar dergelijke verliezen hebben.’

Wetenschappers zeggen dat hoewel de overstromingen in Pakistan alle tekenen hebben van een ramp die wordt aangewakkerd door klimaatverandering, het te vroeg is om het officieel de schuld te geven.

Ze hebben de berekeningen nog niet voltooid om te vergelijken wat er in Pakistan is gebeurd met wat er zou gebeuren in een wereld zonder opwarming.

De resultaten van het onderzoek, die over een paar weken worden verwacht, zullen formeel vaststellen in hoeverre klimaatverandering een factor is, indien aanwezig.

***

Bron hier.

***