Alaa Abd El-Fattah.

Van een onzer correspondenten.

Greenpeace is door een groep mensenrechtenverdedigers beschuldigd van het greenwashen van het imago van de Egyptische regering voorafgaand aan Cop27, de VN-klimaattop die zal worden gehouden in de Egyptische badplaats Sharm El-Sjeikh.

De kritiek op Greenpeace komt omdat mensenrechtenadvocaten hebben gewaarschuwd dat milieuactivisten hun bezorgdheid over de mensenrechtensituatie in Egypte niet moeten bagatelliseren uit angst dat dit hun eigen toegang tot de wereldtop zou kunnen beperken. Of dat het de aandacht zou kunnen afleiden van het bereiken van klimaatdoelstellingen.

Hiermee wordt de uiterst ingewikkelde botsing duidelijk van politiek doordesemd totalitair klimaatalarmisme en het streven naar democratie en vrijheid van meningsuiting. Bij Greenpeace telt dat laatste klaarblijkelijk niet meer, ten faveure van de alles overheersende internationale klimaatagenda.

Mensenrechtenverdedigers – van wie sommigen met de Britse krant The Guardian spraken op voorwaarde van anonimiteit, deels vanwege zorgen over hun veiligheid – zeggen dat Greenpeace vóór de top opviel door haar onwil om de mensenrechtenschendingen door de regering van Sisi te bekritiseren. Alles is onderschikt aan het klimaat.

Het was Greenpeace dat tegen het ondertekenen van een petitie voor de vrijlating van blogger Alaa Abd El-Fattah was.

In één geval zeiden activisten uit eigen directe waarneming dat een eis tot vrijlating van alle politieke gevangenen, voorgesteld door Egyptische mensenrechtenactivisten in de Cop27-coalitie, werd tegengewerkt door Greenpeace en Egyptische milieugroeperingen die in die coalitie zaten.

The Guardian:

De regering van de Egyptische president Abdel Fatah al-Sisi, die in 2014 aantrad, houdt naar schatting 60.000 politieke gevangenen vast en heeft onafhankelijke milieuactivisten en klimaatactivisten het zwijgen opgelegd. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een lijst gemaakt van aanzienlijke’ mensenrechtenkwesties in het land, waaronder onwettige of willekeurige moorden, buitengerechtelijke executies door de regering, gedwongen verdwijningen door de staatsveiligheid en marteling en levensbedreigende omstandigheden in de Egyptische gevangenissen.

Het was Greenpeace die tegen het ondertekenen van een petitie voor de vrijlating van blogger Alaa Abd El-Fattah was’, zei een persoon, verwijzend naar de gevangengenomen Brits-Egyptische criticaster die een van de bekendste activisten van Egypte is en vanwege zijn rol in de Egyptische opstand in 2011 bijna tien jaar achter de tralies heeft doorgebracht. Hij is ook al zo’n 200 dagen in hongerstaking en vertelde onlangs aan zijn familie dat hij denkt dat hij in de gevangenis zal sterven.

Een anonymus:

‘Het is van cruciaal belang om manieren te vinden om de stijgende stroom van onderdrukking en vernietiging aan te pakken, evenals het kapotte mondiale systeem dat het voedt.’

De greenwashing is de reden voor het klimaatidool Greta Thunberg om niet naar de klimaattop te komen, zo liet zij vandaag weten.

***

Bronnen o.a. hier.

***