Bron: Express (Duitsland) hier.

Vertaling: Piet van Veghel.

Het “klimaatactivisme” dat ons door de media nogal eens wordt verkocht als “jongerenprotest” is eigenlijk een professionele reclamecampagne van diverse lobbygroepen. Dergelijke politieke lobbygroepen noemen zichzelf natuurlijk niet zo; “niet-gouvernementele organisatie” klinkt moderner. Het Duitse nieuwsportaal Exxpress heeft uitgezocht wie er achter het gezelschap zit dat ons verkeer gevaarlijk hindert en waardevolle cultuurgoederen ontheiligt.

Wat sommigen misschien zal verbazen: Steun komt ook van de CDU ! Als het erop aankomt en de betrokkenen voor de rechter worden gedaagd voor hun vandalisme, kunnen ze rekenen op de steun van Heinrich Strößenreuther. De oprichter van de “KlimaUnion” wordt door de taz omschreven als “Duitslands meest succesvolle verkeerslobbyist” en is blijkbaar niet bang voor contact met de extreemlinkse scene, die momenteel de dekmantel van “klimaatactivisme” gebruikt om publieke aandacht te krijgen.

***

De “Laatste Generatie” veroorzaakt chaos in heel Europa. Maar het wordt voornamelijk gefinancierd vanuit de VS, zo blijkt nu. Een bijzonder groot bedrag komt uit het “Climate Emergency Fund” in Californië. Het draagt miljoenen bij aan straatblokkades en vandalisme in Europese musea.

Ook de Europese kunst krijgt zijn vet: alle schilderijen – van Monet of Van Gogh – zijn de afgelopen weken besmeurd met tomatensoep en aardappelpuree, simpelweg omdat de zorg voor het klimaat veel belangrijker is dan de waardering van kunst. Ook moeten duizenden automobilisten in de ochtenduren in de file staan omdat de klimaatchaoten zich op de straten vastgekleefd hebben.. Nu blijkt: de extremisten worden met miljoenen Amerikaanse dollars ondersteund, die allemaal afkomstig zijn uit de Verenigde Staten.

Geld voor training en opleiding van klimaat-activisten

Afgezien van particulieren, die de klimaatprotesten met donaties in het 6-cijferige bereik ondersteunen, is er in 2019 in Californië een stichting opgericht met de naam “Climate Emergency Fund“. Zij heeft sindsdien miljoenen aan bijdragen overgemaakt aan groepen die met burgerlijke ongehoorzaamheid de aandacht vestigen op de klimaatverandering, meldt de Welt am Sonntag.

Tot aan eind september heeft dit fonds 3,5 miljoen dollar gegeven aan elf groepen uit verschillende landen, zoals ze zelf bekendmaken. Alle bewegingen hadden opgeroepen tot een “herfst-opstand”, daaronder ook de “Laatste Generatie”. Noch de stichting noch de “Laatste Generatie” wilden onthullen hoeveel de activisten in Duitsland ontvingen. De beweging zegt alleen dat het geld wordt gebruikt voor de financiering van “werving, opleiding en bijscholing” van activisten.

“Wij willen enorme druk op regeringen uitoefenen”

Het doel is duidelijk: de druk op de Europese politiek massaal opvoeren. Psychologe Margaret Klein Salamon, directeur van het Climate Emergency fund, geeft dit ook openlijk toe in een interview met “Welt am Sonntag“:

“Wij verstrekken strategische subsidies aan opkomende organisaties zoals de ‘Opstand van de Laatste Generatie’ die het publiek wakker willen schudden om zo enorme druk op regeringen uit te oefenen.”

De stichting kreeg speciale erkenning van de Amerikaanse filmmaker Adam McKay, regisseur en scenarioschrijver van “The Big Short“. “Vice – The Second Man” en “Don’t Look Up.” Hij alleen heeft al vier miljoen dollar gedoneerd, zoals het “Climate Emergency Fund” zelf meldt. Ook filantroop Aileen Getty, kleindochter van oliemagnaat Jean Paul Getty, heeft een miljoen dollar bijgedragen.

Slagvaardige kerngroepen plus vele werkgroepen

De door het Fonds gesteunde groepen, zoals de “Laatste Generatie”, hebben een kerngroep die altijd inzetbereid is; en werkgroepen worden geacht organisatorische taken op zich te nemen. Daarbij nemen de activisten verschillende taken op zich, sommigen zijn bereid zich te laten arresteren, anderen gaan niet zo ver, weer anderen nemen alleen het logistieke werk voor hun rekening.

De “Laatste Generatie” is nergens geregistreerd als vereniging, bedrijf of merk. Haar aanhangers zouden via bedrijven in dienst zijn, maar de “Laatste Generatie” wil hun namen niet bekendmaken.

“We doen alles, wat dan ook maar nodig is.”

Alle door het Cimate Emergency Fund gesubsidieerde organisaties hanteren het instrument van de openlijke provocatie, straatblokkades en aanslagen op kunstwerken.

Op internationaal niveau worden regelmatig strategievergaderingen gehouden. De groepen delen zelfs een motto. Op een gemeenzame website van de elf organisaties staat:

Wij zijn de laatste generatie. We doen alles wat dan ook maar nodig is.”

Ondertussen woedt in Duitsland een debat over het aanhoudende protest. De dood van een fietser in Berlijn op donderdag heeft hiertoe bijgedragen. Ze was maandag overreden door een betonmolen, maar het reddingsvoertuig kwam te laat. Vanwege de wegblokkade van de klimaatdemonstranten moest hij in een file staan.

***