William Happer.

Van een onzer correspondenten.

Auteur: William Happer (Em. Cyrus Fogg Bracket hoogleraar Natuurkunde aan de Princeton University).

Voordat president Joe Biden naar de COP27-klimaatconferentie vertrok voor een week van het etaleren van deugdzaamheid met andere wereldelites, zou hij er goed aan hebben gedaan om het verhaal van Hans Christian Anderson, ‘De Nieuwe Kleren van de Keizer’ nog eens te lezen.

In de grote stad waar hij (de keizer) woonde, was het leven altijd prettig’, schreef Anderson. ‘Elke dag kwamen er veel vreemdelingen naar de stad, en onder hen kwamen op een dag twee oplichters. Ze vertelden dat ze wevers waren en ze zeiden dat ze de mooiste stoffen konden weven die je je maar kunt voorstellen. Niet alleen waren hun kleuren en patronen ongewoon mooi, maar kleding gemaakt van deze stof had een geweldige mogelijkheid om onzichtbaar te worden voor iedereen die niet geschikt was voor zijn ambt, of die ongewoon dom was.

In het geval van Biden zijn de nieuwe kleren de onzin dat er sprake is van een klimaatcrisis. Maar wie zou willen worden beschouwd als ‘ongeschikt voor zijn ambt’ of ‘buitengewoon dom’ door zich af te vragen of er echt een crisis is? Dus, schitterend in zijn nieuwe ornaat, heeft president Biden regelgeving voorgesteld over de methaanemissies door de Amerikaanse olie- en gasindustrie, tegen directe kosten van meer dan $ 1 miljard per jaar, om een ​​niet-bestaand probleem aan te pakken.

Weinigen realiseren zich dat grote toenames in de concentraties van broeikasgassen zeer kleine veranderingen in de warmtebalans van de atmosfeer veroorzaken.

In feite is er geen klimaatcrisis en die zal er ook niet komen, met of zonder nieuwe regels voor methaanemissies. Methaan, het molecuul CH4, is het hoofdbestanddeel van aardgas. Dieren zoals runderen en schapen stoten methaan uit als ze herkauwen. Ze kunnen meer energie uit ruwvoer halen door een deel van de cellulose te verteren met behulp van methaangenererende micro-organismen in hun maag. Termieten gebruiken dezelfde truc om hout te verteren. Micro-organismen in de bodem, met name rijstvelden, stoten ook grote hoeveelheden methaan uit.

Om te begrijpen waarom methaanregulering niet relevant zal zijn voor het klimaat, is het noodzakelijk om een ​​paar cijfers te bespreken. Dat is niet gebruikelijk in klimaatdiscussies, die meestal meer op emotie zijn gebaseerd dan op feiten.

Net als waterdamp (H2O), kooldioxide (CO2) en lachgas (N2O) is methaan een van nature voorkomend broeikasgas. Samen met wolken bepalen broeikasgassen hoe warmte die door zonlicht aan de aarde wordt toegevoegd, als thermische infraroodstraling wordt teruggestuurd naar de ruimte. Broeikasgassen belemmeren de warmtestroom van het aardoppervlak naar de ruimte.

De details van hoe dit gebeurt, zijn aanzienlijk gecompliceerder dan beschreven door het bijvoeglijke naamwoord heat-trapping. Veel van de warmteoverdracht nabij het oppervlak is te wijten aan convectie van vochtige lucht en heeft weinig te maken met broeikasgassen. En hoe de temperatuur varieert met de hoogte op verschillende locaties op het aardoppervlak is net zo belangrijk als de concentratie van broeikasgassen.

Weinigen realiseren zich dat grote toenames in de concentraties van broeikasgassen zeer kleine veranderingen in de warmtebalans van de atmosfeer veroorzaken. Een verdubbeling van de methaanconcentratie – een toename van 100%, wat ongeveer 200 jaar zou duren bij de huidige groeisnelheden – zou de warmtestroom naar de ruimte met slechts 0,3% verminderen, wat zou leiden tot een gemiddelde wereldwijde temperatuurverandering van slechts 0,2 °C. Dit is minder dan een kwart van de temperatuurverandering die de afgelopen 150 jaar is waargenomen.

Het grootste deel van de voorspelde catastrofale opwarming door de uitstoot van broeikasgassen is te danken aan positieve feedbacks die op zijn best zeer speculatief zijn. In overeenstemming met het principe van Le Chatelier zijn de meeste terugkoppelingen van natuurlijke systemen negatief, niet positief.

Dus zelfs als regels voor de uitstoot van methaan in de VS de toename van methaan in de atmosfeer volledig zouden kunnen stoppen (dat kunnen ze niet), zouden ze de gemiddelde temperatuur op aarde in het jaar 2222 waarschijnlijk slechts met ongeveer 0,2 °C verlagen, een volkomen triviale hoeveelheid gezien het feit dat mensen hebben zich aangepast aan een veel grotere verandering in de afgelopen eeuw, terwijl ze het aantal sterfgevallen door het klimaat met meer dan 98% hebben verminderd. En Amerikaanse regelgeving zal weinig invloed hebben op de wereldwijde emissies, waar producenten waarschijnlijk niet zo gemakkelijk zullen worden geïntimideerd.

Gezien het feit dat het verbruik van fossiele brandstoffen de komende decennia waarschijnlijk zal toenemen naarmate ontwikkelingslanden uit de armoede komen, zullen beperkingen op de Amerikaanse olie- en gasproductie de productie simpelweg verschuiven naar autocratische landen zoals Rusland, die een veel hogere methaanuitstoot hebben dan Amerikaanse producenten.

Je kunt er ook op wedden dat als de regering-Biden succesvol is in het afkondigen van voorschriften voor olie- en gasproducenten, ze deze inspanningen zal uitbreiden naar veeteelt en landbouw, die ongeveer dezelfde hoeveelheid methaan uitstoten als energieproductie. Geen enkele sector van de economie zal onaangetast blijven door de lange arm van klimaatregelgeving van de EPA.

Biden en zijn adviseurs moeten zijn nieuwe kleren opnieuw beoordelen en het wijze woord van de dichter Alexander Pope onthouden:

‘Een beetje leren is gevaarlijk;

Drink diep of proef niet de Pieriaanse lente.

Daar bedwelmen oppervlakkige tocht de hersenen,

En drinken maakt ons weer grotendeels nuchter.

Een beetje leren is echt gevaarlijk. Leer nog een paar wetenschappelijke feiten en word nuchter, president Biden!’

Bron hier.

Toelichting van uw correspondent

William Happer kent zijn klassieken en het fragment uit het gedicht van Alexander Pope (1688-1744) verdient enige explicatie.

De Pieriaanse lente in Macedonië was heilig voor de Muzen, dus om ‘de Pieriaanse lente te proeven’ moet de criticus ‘diep drinken’, d.w.z. veel lezen. Een beetje leren is juist gevaarlijk, omdat het ertoe kan leiden dat de criticus die denkt dat hij alles weet, zo merkt hij in feite heel weinig weet. Een beetje leren is gevaarlijker dan volledige onwetendheid, omdat het je de illusie van kennis geeft, terwijl je in feite slechts oppervlakkige kennis van het onderwerp hebt:

‘Daar bedwelmen oppervlakkige tocht de hersenen,

En drinken maakt ons weer grotendeels nuchter.’

Met andere woorden, als je slechts oppervlakkig uit de bron drinkt, word je dronken van je eigen kennis, maar diep of ‘grotendeels’ drinken brengt je terug naar de realiteit, zodat je een eerlijker en nauwkeuriger oordeel hebt over wat je wel en niet weet. Zo is het ook met leren: hoe meer we leren, zoals het oude gezegde luidt, hoe minder we weten. Pope zou als classicus bekend zijn geweest met het orakel van Delphi uit het oude Griekenland, dat, toen hem werd gevraagd wie de wijste persoon in Athene was, verkondigde dat het Socrates was, ‘want hij alleen weet dat hij niets weet’.

***

Bron hier.

***