Van een onzer correspondenten.

Door Melissa Koening.

Onthullend: 78% van de woke– ESG-fondsen waarin Biden zeer fors wil beleggen, onderpresteerde in de eerste helft van dit jaar 15%, door investeringen in falende technologiebedrijven en het mijden van snel stijgende olie- en gas-investeringen.

Tegelijkertijd rapporteerde slechts 3% van de 166 in de VS genoteerde ESG-aandelenfondsen – die zich richten op de principes van milieu, maatschappij en corporate governance – een positief rendement vanaf september. Deze fondsen waren ooit booming en verdubbelden bijna hun vermogen tussen 2019 en 2021. Maar experts zeggen dat de technologiebedrijven waarin ESG-fondsen doorgaans beleggen, gehinderd worden door de torenhoge inflatie en stijgende rentetarieven. Bedrijven die in de olie- en gas-sector opereren, hebben echter wel een hoge vlucht genomen te midden van de aanhoudende oorlog in Oekraïne.

De regering-Biden staat nu toe om pensioengeld te investeren in deze falende fondsen, die zich mogelijk veel meer richten op sociaal- en milieubeleid dan op rendement op investeringen.

Minstens zeven fondsen zijn nu gedwongen te sluiten, zoals LDEM, een fonds dat investeert in bedrijven die in ontwikkelingslanden worden opgericht. Het worstelde echter al met een verlies van 91 procent in slechts twee dagen vorig jaar.

Melissa Koening.

Experts zeggen dat de plotselinge neergang in ESG-fondsen een direct gevolg is van hun beleggingsprincipes.

ESG-fondsen geven de voorkeur aan woke technologiebedrijven in Silicon Valley die missiestatements hebben over diversiteit, gelijkheid en inclusie, terwijl ze bedrijven mijden die fossiele brandstoffen produceren.

Voor het uitgebreide artikel: zie hier.

***