Van een onzer correspondenten.

Zelfbenoemde kwaliteitskrant NRC kon het weer niet laten. Bij een keurige boekbespreking eergisteren werd toch eerst weer de bekende catastrofe-catechismus opgedreund:

 

‘Droogte, hittegolven, bosbranden, overstromingen, verdrinkende eilandstaten: de gevolgen van klimaatverandering lijken ingrijpend genoeg om miljoenen mensen op de vlucht te drijven. Klimaatmigratie wordt mogelijk een van de meest ingrijpende effecten van wat steeds vaker de klimaatcrisis wordt genoemd. Het is ook een onderwerp dat met veel onzekerheden en angsten is omgeven. Worden grote delen van de wereld werkelijk onbewoonbaar? Over hoeveel mensen gaat het?’

Wie had gedacht dat het er nooit van zou komen dat alle Europese burgers CO2-belastingen moeten betalen, heeft ongelijk gekregen.

Een van de auteurs vindt dat de komende massale volksverhuizing ‘legaal, georganiseerd, gepland en veilig’ moet zijn. Zij bepleit een internationaal agentschap van de Verenigde Naties dat de medewerking kan afdwingen van de eigen lid- staten. Ondertussen zal met geo-engineering de temperatuur van de aarde worden beïnvloed, verwacht de schrijfster.

Het gaat om de veiligheid van nomaden die op de vlucht gaan voor klimaatverandering. Pikant is dat de beide auteurs de oplossing van een klimaatpaspoort propageren.

Twee jaar geleden pleitten Die Grünen al voor het geven van een Duits paspoort – en dus daarmee toegang tot de hele Europese Unie – voor alle klimaatvluchtelingen. Het voorstel werd weggehoond maar een onderhuids sentiment blijft en steekt nu en dan de kop weer op.

Een van de twee besproken auteurs, Dr. Kira Vinke van het instituut voor onderzoek naar klimaatverandering in Potsdam, heeft een blauwdruk klaar voor een speciaal document in het kader van een het zogeheten Nansen-passport, waarmee mensen die ontheemd zijn vanwege klimaatverandering makkelijker kunnen wonen en werken in landen die grotendeels verantwoordelijk zijn voor de mondiale CO2-uitstoot. Het klimaatpaspoort zou het voor mensen mogelijk maken om aanspraak te maken op een nieuw thuis.

Het lijkt nu nog allemaal ver weg. Maar als mainstream media in groteske taal dit soort sentimenten blijven voeden, zal het ergens politiek landen. Wie had gedacht dat het er nooit van zou komen dat alle Europese burgers een CO2 belastingen moeten betalen, heeft ongelijk gekregen.

NRC als vanouds:

‘Het is de vraag of het geweldige aanpassingsvermogen dat mensen in allerlei klimaten hebben getoond is opgewassen tegen de desastreuze veranderingen die kunnen komen.’

***

Bronnen: hier en hier.

***