Diederik Samsom.

De zondagse overdenking van Jan van Friesland.

Onlangs liet Diederik Samsom (PvdA) door een Volkskrantjournalist optekenen dat hij uiteindelijk vertrouwen heeft in de loop van de geschiedenis. De mensheid heeft de hardnekkige neiging om keihard op een muur af te racen en net voor ze te pletter slaat een list te verzinnen, waardoor men eroverheen kan springen, aldus Samsom.

Een list. Het is de ultieme maakbaarheidsgedachte, ooit een ideologische veer om mee te pronken binnen de sociaal-democratie.

Samsom:

Toen er in de steden te veel paardenpoep was door een toenemend aantal paardenkoetsen, werd de auto uitgevonden. En toen de wereldpopulatie groeide, werd er kunstmest bedacht.

En dus is het een slimme list om CO2 te reduceren. Electrische auto’s als remedie tegen die vieze ophoping van CO2, een landschap vol met windturbines als geslepen vondst om de aardse temperatuur laag te houden. Nederland helemaal van het gas, en maar liever geen kernenergie.

Onzinnige klimaatmiljarden vliegen ons om de oren, maar zitten geniepig verscholen in alledaagse energieprijzen.

In Diederik Samsom is inmiddels een technocraat geslopen, zichzelf benoemd om de planeet te redden.

Maakbaarheidsdenker in optima forma. Hij doet het intellectuele denkwerk en zijn politieke evenknie Frans Timmermans doet de emotie: Frans is er ‘gelukkig’ voor de communicatie. In Brussel kan Samsom ‘vooruitkijken, nadenken. Word je creatief. Krijg je een vooruitziende blik. Visie. En word je een leuker mens.’

We zullen nog zien of Samsom zichzelf ook roert tijdens de komende verkiezingscampagne richting 15 maart. De oud Greenpeace campaigner, de voormalige PvdA partijleider, zal toch ergens zijn hoofd moeten laten zien.

Jan van Friesland.

Laat hem maar haarfijn uitleggen hoe hij de coronacrisis heeft gebruikt om fondsen voor klimaat en duurzaamheid op te tuigen: hij schijnt er trots op te zijn. Want het beleid van warmtepompen en zonnepanelen moet op volle kracht vooruit, de Green Deal moet onder de mensen gebracht, het Fit for 55– programma uitgerold. Onzinnige klimaatmiljarden vliegen ons om de oren, maar zitten geniepig verscholen in alledaagse energieprijzen. CO2 belasting aan de pomp. Maar steeds meer mensen keren zich af van de peperdure klimaatplannen, keren zich af van Europa, van Den Haag.

Om zijn PvdA niet nog kleiner te maken kan hij misschien beter in Brussel blijven om over moeder aarde te mijmeren. Mede PvdA’er Marcel Levi beschreef hoe hij bejaarden binnenkrijgt in het ziekenhuis die de kachel op 12 graden of lager hebben gezet, omdat het allemaal onbetaalbaar is geworden, ook de energie. Hij noemt het als arts het syndroom van Vattenfall. Misschien weet Samsom raad.

***