Van een onzer correspondenten.

Door lange wachttijden en tekorten aan installateurs krijgen ‘warmtepompcowboys’ steeds meer de ruimte. Dat blijkt uit navraag van BNR onder een dozijn installateurs en andere experts. Loek Pander van de Warmtepompfabriek stelt:

‘Deze mensen pakken de onwetende consument, die geen kennis heeft op het gebied van warmtebronnen, zo honderden euro’s af.’

Vanaf 2026 zijn huishoudens verplicht om over te stappen op een dure hybride warmtepompinstallatie wanneer de cv-ketel aan vervanging toe is, waardoor de vraag enorm is gegroeid.

‘Veel loodgieters doen het warmtepompwerk erbij en het ontbreekt hen aan de nodige certificeringen.’

Oplichters en beunhazen ruiken daardoor hun kans; zij troggelen onwetende consumenten honderden euro’s af aan ‘advieskosten’ of ze presenteren rendementscijfers die niet kloppen.

Het imago van de warmtepomp kwam deze week al in een kwaad daglicht te staan omdat de pomp zeer milieuonvriendelijk is. De warmtepomp is maar liefst 11 keer slechter voor het milieu dan gedacht. Zie hier.

Warmtepompcowboys’ gaan op verschillende manieren te werk. Sommige bieden voor honderden euro’s advies aan, zoals een inventarisatie of transmissieberekening, waar vervolgens niks mee gedaan wordt.

Pander:

‘Ik sta regelmatig op een beurs. Tachtig procent van de geïnteresseerden is zo’n zelfbenoemde waterpompadviseur.’

Ook onder installateurs bevinden zich beunhazen.

Drie op de tien woningeigenaren weten niet wat eens wat een warmtepomp is, bleek uit eerder onderzoek onder 1.028 woningeigenaren door Milieu Centraal.

Ook onder installateurs bevinden zich beunhazen. Zo ziet Anita Harte-Deutekom adviseur aardwarmte-installatiebedrijf Warmtebelang vaak dat een luchtwarmtepomp voor teveel geld wordt aangeboden met rendementscijfers die niet kloppen. Klanten denken dan te besparen, maar een jaar later blijken ze juist extra kosten te maken.

Volgens Harte-Deutekom doen veel loodgieters het warmtepompwerk erbij en ontbreekt het hen aan de nodige certificeringen. Vooral bij het plaatsen van technische complexe grondwarmtepompen is dit een probleem.

’Daar komen gigantische bedragen bij kijken. Zo wordt de klant geholpen door iemand die niet de juiste kennis en service kan geven en vervolgens ook geen garantie kan verwezenlijken, met alle ellende van dien.’

***

Bronnen: hier en hier.

***