Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Na de verloren slag bij Deventer maakt Rutte met zijn troepen zich op voor een tegenoffensief en zal vanavond ‘in de breedte’ zich beraden op de enorme afstraffing door de vaderlandse kiezer. De laatste keer dat hij pontificaal in het torentje verscheen was bij de coronacrisis. Nu is er het BBB-virus dat door de bonuspremier bestreden moet worden. Inmiddels heeft hij zich fluks het frame van ondeugdelijke modellen geheel eigen gemaakt. Rutte beschouwend:

‘Je merkt dat de modellen die we in Nederland hebben – om geld te verdelen – weinig rekening houden met het feit dat er ook gebieden zijn waar op een groter landoppervlakte minder mensen wonen. Mensen die nog steeds wél gebruik willen maken van deze belangrijke voorzieningen.’

Hoekstra zal murmelen dat modellen voor hem ook niet meer heilig zijn.

Wie een oude Grote Bos atlas in huis heeft, wordt herinnerd aan de schooltijd waar je met een vinger over de kaart het verschil tussen de ‘Randstad’ en het platteland zichtbaar werd. Dat kinderlijke inzicht heeft onze PM nu ook bereikt.

Er blijkt verdorie nog een heel gebied achter Deventer te zijn waar mensen minder opeengepakt zitten als in een stad als Den Haag en die domme modellen laten dat dus niet zien. De schuld ligt bij de modellen. En als de ene niet deugt, waarom de andere dan wel?

Werd bij de coronacrisis ook niet blindgestaard op modellen? Makkie voor Rutte. Want zo kan hij handig voorsorteren op die andere modellen die haperen, die al te luid rammelen en kraken: herrie waar hij ineens zijn politieke voordeel mee kan doen.

Via die vreselijk ondeugdelijke modellen, de stikstof- en klimaatmodellen waar iedereen zo lacherig over doet en wetenschappers verdeeld over zijn, kan hij zich een weg banen naar de zo verkeerd opgehoopte miljarden en een herverdeling voorstellen.

Hoekstra zal murmelen dat modellen voor hem ook niet meer heilig zijn. Maar Kaag zal voor de altijd pittig doorvragende NOS-camera declameren dat de andere modellen wél deugen. En zo belandt het torentjes-overleg in een volgende fase: zonder modellen geen Kaag.

***