Jan van Friesland.

De zondagse beschouwing van Jan van Friesland.

Nu we, gecancelde klimaatrealisten die wij zijn, van het Sociaal Cultureel Planbureau mogen meepraten over klimaatverandering is er een wereld te winnen. Grote vraag: hoe overtuig je de doorgewinterde klimaatalarmist?

Hier op Climategate.nl alleen al zien we elke dag, jarenlang, de botsing tussen de realisten en de alarmisten. En er is wel eens een argumentje wat tot ontploffing komt in hun loopgraven, maar een echt overtuigend argument treft amper doel.

Natuurlijk zijn wetenschappelijke verhandelingen over CO2, over de rol van de zon, de werking van wolken of ijsgroei van vitale waarde in het klimaatdebat, maar Princetonhoogleraar William Happer keek raar op toen hij vernam dat zijn klimaatrealistische argumenten ineens niet meer werden geslikt door de Trump-regering, louter omdat het electoraal verkeerd uitpakte.

Hij kon als adviseur mooi naar huis met zijn tas vol argumenten. Ook wetenschappers onderling verstaan elkaar vaak niet, door allerlei achterliggende redenen. Het verdoezelende 97% consensus-argument is ook nog altijd onder ons, evenals als de vermaledijde hockeystick. De TUD rector moest eerst een draai om zijn oren krijgen voordat hij weer, naar eigen zeggen, wetenschappelijk ging twijfelen.

Toch is er één argument in de klimaatdiscussie dat andere verre overtreft, het nul komma nul, nul, nul-zoveel argument:

0,00036 graden minder opwarming door 28 miljard Nederlands klimaatbeleid.

Dit argument is dodelijk voor het klimaatalarmisme.

Het is de bijna te verwaarlozen impact dat Nederland met de overdreven uitstootbeperking heeft in de wereld, met name in vergelijking met een giga-uitstoter als China. Was het maar zo dat landen als China hun emissies aan banden legden, maar ze gieren nog altijd de pan uit ook. In vergelijking daarmee is de Nederlandse inspanning zonder betekenis. Het is weggegooid geld.

De vier grote realistische nullen raken echt ingeburgerd.

Dit argument doet het heel goed op verjaardagen en in de voetbalkantine. Iedereen snapt het. Het werkt!

Het priemt rechtstreeks naar onze portemonnee die je toch ook niet zomaar leegschudt op elke brug. Het maakt een eind aan de groene wensdroom dat Nederland wel eventjes grote landen als China op andere gedachten kan brengen. En het laat zien dat ondanks de enorm toenemende uitstoot het niet echt opschiet met die opwarming van moeder aarde.

Wie echt wil genieten van de kracht van het nul komma nul, nul, nul zoveel-argument moet kijken naar de kamervragen die het PVV-kamerlid Alexander Kops eerder deze maand stelde aan klimaatminister Jetten:

 

Je kunt verwachten dat een handige ondernemer het getal binnenkort op t-shirts drukt. De vier grote realistische nullen raken echt ingeburgerd!

***

Bronnen hier een hier.

***