Door Samuel Furfari.

Straatsburg-Brussel, dat een einde wil maken aan de toekomst van olie, slaagde erin de inkomsten van OPEC-landen te verhogen, liet Russische olie zoals voorheen stromen, maar dan naar het oosten en had geen invloed op de wereldwijde vraag naar het zwarte goud. Het is een totale mislukking van zijn groene agenda.

Of de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, of haar vicevoorzitter, Frans Timmermans, zelfs bij het uitbreken van de oorlog in Oekraïne niet aarzelde om de gesubsidieerde media te doen geloven dat fossiele brandstoffen geen toekomst hebben. Tijdens een conferentie van milieuactivisten op het hoofdkantoor van het Europees Parlement in Brussel op 15 en 17 mei 2023 beweerde de president dat “het op fossiele brandstoffen gebaseerde groeimodel gewoon achterhaald is”! (Zie video.)

In het getto Brussel-Straatsburg worden deze opmerkingen toegejuicht en voor lief genomen, Maar ze zijn onjuist. .

Olie is nog steeds dominant 

Uit gegevens van het deze week gepubliceerde Statistical Review blijkt dat olie in 2022 de meest verbruikte energie ter wereld blijft, met 32% en zelfs 38% in de Europese Unie. De reden is simpel: de transportsector is voor meer dan 90% afhankelijk van aardolieproducten. Sinds de oliecrises van de jaren ’70 heeft de zoektocht naar alternatieve energiebronnen in de transportsector enige vooruitgang opgeleverd, maar ze zijn nog lang niet genoeg om de hegemonie van koning olie te aan te tasten. .

Alleen tijdens economische crises daalt het olieverbruik, waarbij de transportsector telkens sterk wordt geraakt. De daling was bijzonder uitgesproken tijdens de Covid-crisis, zowel in de EU als in andere OESO-landen of zelfs in Azië. Het einde van de pandemie werd echter gekenmerkt door een scherp herstel en in 2022 was het verbruik van ruwe olie weer op het niveau van 2019.

We leren ook dat de bewezen oliereserves in twintig jaar zijn gestegen van 1.301 miljard vaten (Gb) tot 1.732 Gb. Dat is normaal, aangezien – met uitzondering van Brussel-Straatsburg – iedereen weet dat aardolieproducten essentieel zijn, en dus dat investeerders olie zoeken en vinden. Als het publiek zich verwondert over AI of digitalisering, weten ze niet dat op het gebied van koolwaterstofexploratie en -productie de technologische ontwikkelingen net zo verbazingwekkend zijn, petroleumingenieurs niet minder innovatief zijn dan die van HiTech. Dit resulteert in een grotere winstgevendheid van de oliehandel en een toename van de reserves.

OPEC wordt rijker

De fouten die Duitsland oplegt aan het energiebeleid van de EU zijn niet alleen nadelig voor de EU-burgers en het bedrijfsleven. Ze verrijken de olieproducerende landen. Het Amerikaanse Energy Information Agency heeft zojuist aangekondigd dat het schat dat de OPEC-leden in 2022 ongeveer 888 miljard dollar aan netto-olie-exportinkomsten zullen hebben verdiend, een stijging van bijna 43% in vergelijking met het voorgaande jaar, als gevolg van de stijging van de prijzen van ruwe olie en een in mindere mate de toename van het verbruik van aardolieproducten. De totale olieproductie van de OPEC bereikte 34 miljoen vaten per dag (bpd), een stijging van 2,5 miljoen vaten per dag op jaarbasis. Saoedi-Arabië alleen al stak 311 miljard dollar in eigen zak, of ongeveer 35% van de totale olie-inkomsten van de OPEC in 2022.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Saoedi-Arabië steeds meer geïnteresseerd is in de BRICS-groep en zelfs overweegt toe te treden tot de BRICS-bank. Waarom zou ze er aandacht aan besteden dat de EU – of in ieder geval de Europese Commissie – beweert dat de olie die haar rijkdom ondersteunt – en dus haar geopolitieke rol – een verouderde energiebron is?

Ursula von der Leyen begon haar termijn als president door te verklaren dat haar Commissie geopolitiek zou zijn. Het feit dat een vijftiental landen vragen om lid te worden van de BRICS-landen, zal het succes van de strategie waarschijnlijk niet bevestigen.

En Rusland profiteert ervan

Er is nog een gebied waarop de strategie Brussel-Straatsburg niet overtuigt. Er werd aangekondigd dat de sancties tegen Rusland het hart van het systeem van Vladimir Poetin zouden raken, maar de feiten zijn heel anders. Vitaly Yermakov, Russische expert van het Oxford Institute for Energy Studies, legt uit (persoonlijke mededeling) dat Rusland er in juni 2023 niet alleen in was geslaagd om de stroom van zijn export van ruwe olie van de EU naar alternatieve markten (voornamelijk India en China) om te leiden, maar had ook de geëxporteerde volumes verhoogd in vergelijking met eind 2022.

Het is waar dat Russische exporteurs van ruwe olie en aardolieproducten kortingen moesten bieden aan kopers, maar volgens Indiase en Chinese douanegegevens waren deze kortingen meer in de orde van 10 tot 15 dollar per vat ($/b) in vergelijking met Brent, en niet van 35 tot 40 $/b zoals vaak wordt aangekondigd door de westerse media.

Volgens Alexander Novak, de Russische vicepremier belast met het energiecomplex, bereikte de Russische productie van vloeibare koolwaterstoffen (ruwe olie en condensaten) in 2022 10,9 Mb/d, een stijging van 1,8% ten opzichte van 2021. De Russische export van ruwe olie bereikte 4,9%. mb/d, een stijging van 7,6% jaar-op-jaar. Voor Novak is dit een tastbaar teken van de veerkracht van de Russische olie-industrie. Natuurlijk wordt de Russische winstmarge verlaagd, aangezien de transportkosten per tanker naar verre landen veel hoger zijn dan per pijpleiding naar aangrenzende of nabijgelegen landen. Maar de vraag is niet financieel. Het is geopolitiek. Rusland verkoopt meer olie en geraffineerde producten aan meer landen dan ooit. En als stichtend lid van de BRICS is en blijft zijn rol overheersend.

Kan niet wachten op de Europese verkiezingen

De strategie van Brussel-Straatsburg om snel zonder olie te komen moet ernstig in twijfel worden getrokken. Bovendien is het argument dat elektrische voertuigen het mogelijk zullen maken om zonder aardolieproducten te komen zeer twijfelachtig om de redenen die bekend zijn – zelfs de Rekenkamer van de EU zegt dat. De Europese Raad doet alsof hij deze afwijking negeert, ongetwijfeld opdat de elektriciteitsbedrijven van de EU, waarvan de referentieaandeelhouders de staten zijn, financiële winsten kunnen maken. Deze grote strategische fout zal de EU in een afwijkende afhankelijkheid van China, een ander BRICS-land, storten.

Samuel Furfari.

Het is tijd dat de EU terugkeert naar wat haar tot welvarende, overvloedige en goedkope energie maakte, in plaats van na te denken over economische krimp en koolstofarm maken. Vooral omdat uit de bovengenoemde statistische studie blijkt dat de wereldwijde CO₂-uitstoot met 61% is toegenomen sinds de Verenigde Naties in Rio de Janeiro beweerden deze te verminderen. Het is duidelijk dat het energiebeleid van de EU niet de verwachte resultaten oplevert.

Alleen een duidelijke omkering van het Europese groene beleid tijdens de Europese verkiezingen van 9 juni 2024 zal de EU in het geopolitieke spel kunnen houden.

***

De meest recente boeken van Samuel Furfari zijn in het Frans: ‘Énergie tout va changer demain. Analyser le passé, comprendre l’avenir en  ‘L’utopie hydrogène‘, en in het Engels ‘Energy insecurity. The organised destruction of the EU’s competitiveness’. 

***

Bron hier.

***