Foto: Shutterstock.

De zondagse beschouwing van Jan van Friesland.

Ruim een half jaar geleden kon elke journalist nog onvervalst klimaatalarmisme optekenen uit de mond van EU-voorzitter Von der Leyen. Ze oreerde, met dramatisch stiltes, over de vuurzeeën en overstromingen in Spanje en Griekenland en hield ons de realiteit voor dat wij op een ‘kokende planeet’ leefden. Uit die urgentie was immers de Green Deal geboren om onze toekomstige welvaart te waarborgen, zo beweerde zij.

Een financieel megalomane krachttoer is inmiddels het gevolg, gevoed door een overspannen maakbaarheids-denken. Het is het spook van Timmermans en de Europese kiezer herkent dat inmiddels, gezien de ruk naar rechts in een aantal landen, zowel in peilingen als verkiezingen.

Zelfs politici herkennen het spook dat alle kiezers wegjaagt en zoeken naarstig de uitgang, zoals onze landbouwminister Adema.

Ook de EVP-fractie in het Europees Parlement is bang in juni bij de verkiezingen veel stemmen te verliezen. Grondtoon van het ongenoegen: weg met de bemoeienis uit de hoge torens in Brussel. Zelfs politici herkennen het spook dat alle kiezers wegjaagt en zoeken naarstig de uitgang, zoals onze landbouwminister Adema.

Volgens hem zijn ineens de Europese maatregelen ‘beklemmend’ en moeten – nu de Europese trekkers brullen – worden veranderd. Neem het uitrijden van te veel mest: eerder zou dat nog slecht zijn voor de waterkwaliteit van grondwater en rivieren in de filosofie van Europa. Von der Leyen zag het demon ook al voor zich en wil nu vooral met boeren praten. Ze viel bijna op de knieën voor de boerenstand met een larmoyant:

‘Ik wil hen bedanken dat zij ons elke dag van voedsel voorzien. Dat is geen gemakkelijke taak, gezien de gevolgen van de Russische oorlog tegen Oekraïne en klimaatverandering.’

Jan van Friesland.

Diplomatieke bronnen meldden eerder dat het allemaal wel erg ‘een Ursula-show’ was. Het had er alle schijn van dat dit vooral gedaan werd met het oog op de verkiezingen. Donderdag was er zomaar een plechtige belofte van Von der Leyen: de Europese Commissie gaat echt iets doen tegen de administratieve rompslomp die mensen gek maakt.

Het zullen holle woorden blijken, want de verplichtende maatregelen voor boeren en industrie wil men gewoon doorzetten. Een Duitse afgevaardigde van de bondsdag schreef:

‘Geen enkel bedrijf heeft op dit moment behoefte aan nieuwe bureaucratische lasten van Ursula von der Leyen.’

Boeren, bedrijven en burgers zien het: ein Gespenst geht um in Europa. Het is het spook van Timmermans.

***