De Britse regering zet in op ‘pragmatische’ klimaatinactiviteit voorafgaand aan de verkiezingen

Rishi Sunak. Foto: Shutterstock.

De regering bezuinigt op klimaatfinanciering, steunt de olieproductie en verzet zich tegen luchtverontreinigingsmaatregelen in een poging om de verkiezingen van volgend jaar te winnen.

Door

De Britse regering onder leiding van Rishi Sunak is de afgelopen weken van onverschilligheid veranderd in vijandig ten aanzien van klimaatmaatregelen, en herhaalde haar steun voor olieproductie en vervuilende voertuigen na eerder te hebben gekort op klimaatfinanciering.

Met algemene verkiezingen volgend jaar lopen de regerende conservatieven consequent achter op de Labour Party in opiniepeilingen en hebben ze hun verzet tegen emissiebeperkende maatregelen opgevoerd in de hoop klimaatsceptische kiezers voor zich te winnen.

Politieke professor Michael Jacobs, een voormalig adviseur van Labour-premier Gordon Brown, vertelde Climate Home dat de al lang bestaande relatieve partij-overschrijdende consensus over klimaatverandering in het VK begon af te brokkelen.

Nadat vorige maand een verrassende verkiezingsoverwinning voor de conservatieven in een buitenwijk van Londen werd toegeschreven aan het anti-luchtvervuilingsbeleid van de burgemeester van Labour, zei Jacobs dat de conservatieve partij en de rechtse media ten onrechte hebben geconcludeerd dat groene maatregelen niet populair zijn.

“Conservatieven zien hun eigen voordeel niet langer als sterke voorstanders van klimaatbeleid”,

zei hij.

UK government bets on climate inaction ahead of election

Labour (rood) leidt de Conservatieven (blauw) al bijna twee jaar consequent in opiniepeilingen

Rishi’s opkomst

In februari 2020 maakte de toenmalige Britse premier Boris Johnson de weinig bekende Rishi Sunak tot zijn minister van Financiën nadat hij ruzie had gekregen met de vorige minister.

Nadat Sunak enorme bedragen had uitgegeven om de pandemie het hoofd te bieden, begon hij te bezuinigen op onder meer klimaatprogramma’s.

In november 2021 verlaagde hij het hulpbudget van het VK van 0,7% van het nationale inkomen naar 0,5%, waardoor door het VK gefinancierde klimaatprojecten over de hele wereld werden geraakt.

In juli 2022 leidde Sunak een opstand tegen Johnson en dwong hem af te treden wegens het overtreden van de Covid-beperkingen in een aflevering die bekend staat als “partygate“.

Sunak werd tweede in de daaropvolgende leiderschapsverkiezing, maar nadat de winnaar Liz Truss de economie in minder dan twee maanden deed crashen, kwam hij aan de macht.

“Gewoon ongeïnteresseerd”

Hoewel Sunak de wettelijk bindende netto nuldoelstelling van het VK voor 2050 accepteerde, toonde hij nooit enthousiasme voor het aanpakken van klimaatverandering.

Hij grapte dat zijn jonge dochters de experts waren op het gebied van klimaatverandering in zijn huishouden en dat hij slechts met tegenzin naar Cop27 ging, nadat hij koning Charles had verboden te gaan.

In juni 2023 woonde hij geen grote klimaat- en financiële top in Parijs bij, maar ging hij naar een tuinfeest voor Fox News-eigenaar Rupert Murdoch.

Toen Sunaks minister van Milieu, Zac Goldsmith, een week later ontslag nam uit de regering, zei hij dat die keuze een factor was in zijn beslissing om de regering te verlaten.

Goldsmith zei dat hij “geschokt” was dat het VK zijn klimaatverplichtingen opgaf en beschuldigde Sunak ervan “gewoon ongeïnteresseerd” te zijn in het milieu.

Goldsmith hekelde ook het besluit van Sunak om “effectief afstand te doen” van zijn toezeggingen voor klimaatfinanciering en het niet nakomen van “de gebroken belofte”.

Sinds zijn aftreden heeft het Britse ministerie van Ontwikkelingssamenwerking de uitgaven voor verschillende grote klimaatprogramma’s gehalveerd, die ontwikkelingslanden helpen zich aan te passen aan klimaatverandering, bossen beschermen en emissies terugdringen.

Verkiezingsoverwinning

Op 20 juli won de Conservatieve Partij een tussentijdse verkiezing in Uxbridge, een buitenwijk van Londen, ondanks het verlies van verkiezingen op dezelfde dag elders.

Veel commentatoren interpreteerden deze verrassende overwinning als een lokale rebellie tegen de Ultra Low Emission Zone (Ulez), een maatregel tegen luchtverontreiniging die was ingesteld door de Londense Labour-burgemeester Sadiq Khan.

De Ulez rekent de meest vervuilende 10% van de voertuigen £ 12,50 ($ 16) aan elke dag dat ze in het centrum van Londen rijden. Op 29 augustus wordt dit uitgebreid naar de buitenwijken van Londen, inclusief Uxbridge.

Jacobs zei dat de adviseurs van Sunak uit dit resultaat hadden geconcludeerd dat niet alleen de Ulez, maar alle klimaatmaatregelen niet populair zijn. “Dat is een zeer controversiële lezing”, zei hij, aangezien “de opiniepeilingen suggereren dat conservatieve kiezers bijna net zo pro-groen zijn als die van Labour”.

Terwijl de oppositiepartij Labour heeft beloofd te stoppen met het uitgeven van nieuwe olie- en gasvergunningen als ze de verkiezingen van volgend jaar wint, nam Sunak een privéjet naar de Schotse oliehoofdstad Aberdeen om zijn toewijding aan de olie- en gasproductie te herhalen.

Zijn energieminister Grant Shapps zei tegen energiebedrijven dat “het niet winnen van olie en gas gek zou zijn”. Dit ondanks het feit dat het hoofd van de Verenigde Naties regeringen die de productie van fossiele brandstoffen verhogen “werkelijk gevaarlijke radicalen” noemt en het Internationaal Energieagentschap concludeert dat nieuwe projecten voor fossiele brandstoffen onverenigbaar zijn met het beperken van de opwarming van de aarde tot 1,5°C.

Jacobs zei dat er nu een risico bestond dat Labour terug zou komen op zijn belofte om geen nieuwe olie- en gasvergunningen af te geven, aangezien ze “er erg op gebrand waren om de [conservatieven] niet toe te staan ​​hiaten te openen over kwesties waar kiezers de [conservatieven] misschien leuk zouden vinden.”.

Zal de gok van Sunak zijn vruchten afwerpen?

Leo Barasi, auteur van het boek Climate Majority, zei dat de conservatieven niet voor klimaatontkenning in Amerikaanse of Australische stijl gingen, maar in plaats daarvan vastbesloten waren de Labour-partij af te schilderen als onredelijk met geld.

Minister van Energie Shapps heeft herhaaldelijk gezegd dat het VK tegen 2050 netto nul zal bereiken, maar op een “pragmatische manier”, ondanks dat de officiële klimaatadviseurs van de regering zeggen dat het al niet genoeg doet.

Steve Akehurst, een Britse opiniepeilingsanalist die gespecialiseerd is in de houding ten opzichte van het milieu en klimaatverandering, zei dat de conservatieven een “aanzienlijke electorale misstap” zouden kunnen maken met hun anti-klimaatretoriek, aangezien “Britse kiezers een van de meest pro-klimaat in de westerse wereld blijven”. .

Barasi zei dat hun anti-klimaatbeleid op zichzelf niet veel stemmen zou opleveren, aangezien de meeste mensen die op klimaatgronden zullen stemmen al tegen de Conservatieve Partij zijn. Maar, zei hij, het zou kunnen bijdragen aan de schadelijke, langdurige reputatie van de conservatieven als “de nare partij”.

Joe Lo.

Beiden aanvaardden dat Ulez de publieke opinie verdeelt, met meer Britse mensen die er tegen zijn dan steunen, maar zeiden dat dit zich niet vertaalt naar klimaatbeleid in het algemeen.

“Uitbreiding van hernieuwbare energie, uitfasering van olieproductie en steun voor klimaatfinanciering genieten allemaal meerderheids- of meerderheidssteun onder Britten”,

zei Akehurst.

Maar Barasi waarschuwde dat klimaatbeleid geen directe kosten mag hebben voor gewone mensen als het populair wil blijven. De recente “echt slecht ontworpen” uitrol van warmtepompen in Ulez en Duitsland zijn daar voorbeelden van, zei hij.

***

Bron hier.

***

Door |9 augustus 2023|15 Reacties

Deel deze pagina!

15 reacties

  1. leonardo 9 aug 2023 om 08:07- Antwoorden

    benieuwd of dit een domino-effect gaat krijgen
    benieuwd ook of onze VVD-lijsttrekster hierover na gaat denken

    typisch trouwens dat Blair niet genoemd wordt in dit artikel
    die heeft hiervoor ook al een lans gebroken

    12
    3
    • Cornelia 9 aug 2023 om 11:20- Antwoorden

      Het krijgt geen domino effect want het is gewoon een leugen om stemmen te trekken.
      De plannen liggen al vast, ze zijn al in gang gezet, ze zijn niet te stoppen, die verkiezingen maken geen bal uit, ze krijgen de opdracht NIET van het volk dat hun kiest, ze krijgen opdracht van de global elite, en die plannen staan al ruim 30 jaar online ter inzag voor iedreen die er geïnteresseerd in is. Ze heten Agenda 2030 en zijn praktisch vastgelegd in zogenaamde Sustainable Develeopment Goals, de weg naar totale controle over de bevolking
      Elke keuze die een land of gemeente of zelfs een groot bedrijf maakt wordt tegen deze gehouden.
      De verkiezingen en ALLES wat politici zeggen zijn allemaal leugens, het is niet meer dan een show, een klucht voor het volk, die agenda is leidend.
      Als je gewoon eens de media aan de kant gooit, al die flutverhalen over wat er gebeurd als deze of die wint maar gewoon kijkt naar de situatie die er is en wat onze “leiders” doen om het land te besturen…
      Geloof je werkelijk dat die miljarden naar “klimaat” niet beter op de plek zijn voor bijvoorbeeld huizen of medische zorg, onderwijs, etc?
      Trap er gewoon niet meer in, gooi de media aan de kant, het maakt jullie dom, hoe meer je de media volgt, hoe dommer je wordt.
      Volg je eigen observatie, en volg de echte onafhankelijke journalisten, wetenschappers, en onderzoekers.

      17
      2
  2. F.W.Popma 9 aug 2023 om 08:55- Antwoorden

    In de zestiger jaren vertelde een ouder iemand, ik hoop dat mijn kinderen het beter krijgen dan ik. Dat is gebeurd en zijn kinderen wilde dit voor zijn kleinkinderen. De welvaart staag. Nu 60 jaar later wil een gedeelte van de mensen dat wij de planeet moeten redden van de ondergang. Door grote sommen geld in het klimaat te steken. Zoals bekend 28 miljard om 0,00036 graden Celsius stijging te voorkomen. Net Zero. Mijn volgende opmerking is egoïstisch, het zal mijn tijd wel duren. Wij hebben het goed gehad, Maar mijn neefjes en nichtjes die worden door de hedendaagse regeringen en NGO’s voor een gigantische berg schulden opgezadeld. Meer dan 50 % van het inkomen zal belasting zijn om alle schulden terug te betalen. Tel daarbij op, woningnood, verminderde zorg, slecht onderwijs, overbevolking. Wat zullen ze blij zijn met ons. Onderwijl gaat de natuur zijn/haar gang wat het al 5 miljard jaar deed.

    43
    3
    • Paul Bouwmeester 9 aug 2023 om 10:03- Antwoorden

      Ik probeer mijn nageslacht en ieder ander die wil luisteren (dat zijn er niet veel) voorzichtig aan het verstand te peuteren:

      niet werkende dure maatregelen van Het Westen –> economie kapot –> welvaart kapot –> rellen of erger –> onze beschaving naar de knoppen –> barbarij/dictatuur

      Over de CO2-theorie begin ik maar niet.

      27
      2
    • Henk van der Veen 9 aug 2023 om 10:07- Antwoorden

      Vier nullen achter de komma Popma, 0,000036! Als er een T-shirt komt met dit getal koop ik het.

      14
      1
    • Troubadour 9 aug 2023 om 10:18- Antwoorden

      ‘De welvaart stijgt weer’, zei mijn buurman.
      Op het NOS journaal hadden ze gezegd dat de inflatie van 7 naar 5% was gedaald of zoiets. Hij bedoelde te zeggen dat de prijsstijgingen heden iets minder snel stegen dan een jaar geleden. Het water kwam hem dus iets minder snel aan de lippen, er was ietsje meer tijd. Misschien voor één oefening van berouw en drie weesgegroetjes extra.
      Misschien kan ik nu mijn serie op Netflix afkijken, dacht ik, of is er iets leuks over Micky Mouse op tv?
      Neem het ervan, lezer, voordat het 0,000036 graden kouder is.
      Jouw reactie is beter Popma, ik weet het.

      19
      1
  3. PP de Groot 9 aug 2023 om 09:36- Antwoorden

    De benepenheid van het heden, vol nieuwe taboes en wanen, bah. Doorlopend paniek in regering en media, ongekende dadendrang. In ’70/’80 gingen de taboes nog bij bosjes tegelijk om en de stemming op tv en in de krant was die van optimisme. Terwijl er nu veel meer welvaart en voorspoed is, is er een soort eindtijd-denken op gang gekomen. Het (verdacht religieus ogende) idee dat we ten onder gaan en wel door eigen schuld. Niets is minder waar. Of het moeten de acties van de huidige wereldverbeteraars zijn.
    Ik ben blij dat ik ben opgegroeid in een andere tijd dan deze.

    19
    1
  4. Peter van Beurden 9 aug 2023 om 09:46- Antwoorden

    Er zal nog heel wat moeten gebeuren wil de al jaren gaande indoctrinatie ongedaan is gemaakt en er méér mensen met een realistische blik naar het altijd al veranderende klimaat kijken, Even achteruit kijken naar het vorige glaciaal en wat daar weer aan vooraf ging, zit er niet eens in. De waan van de dag regeert.

    En natuurlijk ook de bodem van de portemonnee.

    11
    2
    • Lo 9 aug 2023 om 10:06- Antwoorden

      “En natuurlijk ook de bodem van de portemonnee.”

      De bodem van andermans portemonnee, is voor politici een vaag begrip.

      11
      1
    • Paul Bouwmeester 9 aug 2023 om 10:44- Antwoorden

      Ik heb net ‘De Binnenplaats van Babel’ van Salomon Kroonberg gelezen – taalontwikkeling i.v.m. geologie. Geologie, een verdomd moeilijk vak.
      Maar na afloop kan je alleen maar met een milde glimlach naar al ons geneuzel kijken.

      7
      1
      • HenkH aka Schriftgeleerde 9 aug 2023 om 12:58

        Ik zie (ook in jouw reactie, Paul) een parallele beweging tussen westerse beschaving en taalgebruik.

        0
        1
  5. Cathrien 9 aug 2023 om 15:56- Antwoorden

    Cornelia heeft gelijk.

    De veenbrand van de klimaat beleids uitgaven smeult in een razend tempo verder. Ondermijnt alles van waarde en overal.

    5
    0

Geef een reactie