Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Het loopt vergeleken met eerdere jaren nog niet echt storm als het gaat om de verkoop van elektrische auto’s. Volgens hoogleraar Maarten Steinbuch heeft dit voor een deel te maken met onzekerheden rond de mogelijk hoge motorrijtuigenbelasting die eraan dreigt te komen.

Auto’s met veel bereik zijn duurder dan 45.000 euro.

Het huidige en nu demissionaire kabinet wil per 2025 de mrb-vrijstelling voor elektrische auto’s afschaffen. Dan gaat een elektrische rijder met een volledig elektrische auto meer belasting betalen mede door het doorgaans hogere gewicht van een elektrische auto.

Die onzekerheden zorgen volgens Steinbuch voor een horde in de overstap naar elektrisch rijden. De ANWB, groot voorstander van de elektrische auto zei eerder tegen Nieuwsuur dat het op zijn minst een gewichtscorrectie terug hoopt te zien in de mrb-berekening voor elektrische auto’s.

NOS: weinig animo voor subsidiepot elektrische auto.

Dat de verkoop van elektrische auto’s niet zo hard gaat als de overheid waarschijnlijk had gehoopt, is terug te zien in het maar langzaam leegraken van de subsidiepot van dit jaar. Het deel dat beschikbaar is voor nieuwe auto’s is na ruim negen maanden nog voor voor de helft vol.

***

Bronnen hier en hier.

***