Jan Rotmans.

De zondagse beschouwing van Jan van Friesland.

Duurzaamheidshoogleraar Jan Rotmans ziet in de gevaarlijke blokkade van wegen, zoals gisteren de A10 door Extinction Rebellion, nog maar het begin van een wereldwijd klimaatactivisme. Hij mocht bij EenVandaag

zijn onheil onweersproken aanzeggen, zoals we de Publieke Omroep kennen. Rotmans symphatiseert met de extreme klimaatopvattingen van XR, wijst evenwel de steun voor Hamas af. Voor zijn beeld van de werkelijkheid is dit alles een begrijpelijke prognose. Als moeder aarde teloor gaat moet er worden ‘geknokt’, waar dan ook. Geen woorden, maar daden geldt voor deze Rotterdammer.

Zo bezien hoort Rotmans thuis in het rijtje bekende Rotterdamse paranormale mediums, zoals Chandani, Tineke van Dijk en niet te vergeten Tineke van Urk.

Enerzijds ziet de hooggeleerde immers dat de klimaatdoelen niet worden gehaald en dat ‘we’ naar de 2.5 tot 3 graden gaan. Toeristen die dit jaar bosbranden meemaakten voelden aan den lijve al de klimaatverandering, zo was zijn bewering. De opwarming van de oceanen is zorgwekkend en de laatste negen jaren zijn er warmterecords die geen toeval meer kunnen zijn: de kans daarop is bijna nul.

Hij begrijpt dus de actievoerders, want het komt voort uit een gevoel van wanhoop:

‘Deze mensen zetten veel druk op overheden en dat heeft zeker impact. En dit is nog maar het begin.’

Jan van Friesland.

Kenmerk van het klimaatalarmisme is de kunst van voorspellende gave. Schier feilloos, ook al is het een scenario, weet het over honderd jaar te duiden hoe het weer zal zijn c.q. zal kunnen zijn c.q. gewoonweg mogelijk is. Er is ook altijd een ‘begin’, er is ook altijd een ‘ooit’, ook al is dat maar ruim honderd jaar sinds sommige metingen bestaan. Elke zichzelf respecterende socioloog zal zich verre houden over de voorspelling van menselijk gedrag op lange termijn, maar Rotmans ziet het allemaal voor zich in zijn eigen gefabriceerde toekomst. Zo bezien hoort Rotmans thuis in het rijtje bekende Rotterdamse paranormale mediums, zoals Chandani, Tineke van Dijk en niet te vergeten Tineke van Urk.

We weten niet wat de toekomst gaat brengen en onze Jan Rotmans maakt daarop geen uitzondering, hoe hij ook alarmistisch oreert. De enige zekerheid is de wens op een voorspoedig 2024.

***