Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

De bouw van een grootschalige fabriek voor zonnepanelen in Veendam gaat niet door, meldt RTV- Noord Het bedrijf achter het project is failliet. Meer dan zeven jaar heeft de Brabantse ondernemer Jac Hanssen met een stel mede-ondernemers gewerkt aan zijn plan voor de fabriek in Veendam waar hij innovatieve zonnecellen en zonnepanelen wilde produceren. Enkele dagen geleden viel het doek voor Hansen. Financiële problemen hebben het bedrijf genekt, waardoor een faillissement onontkoombaar werd.

Vergunningen lagen al lange tijd klaar.

Volgens de curator kreeg het bedrijf de financiering niet rond en kon Innolane de al gemaakte schulden niet meer aflossen.

’Ook waren er andere ontwikkelingen zoals de concurrentiedruk vanuit met name China met lage prijzen.’

De gemeente had de vergunningen voor de bouw van de fabriek op industrieterrein De Dallen II lange tijd klaarliggen. Innolane zou een van de grootste werkgevers van de gemeente Veendam zijn geworden.

Innolane zou zonnecellen maken met een techniek waar het patent een aantal jaren eerder op was verlopen. Daarmee zouden zonnecellen met meer opbrengst gemaakt kunnen worden.

Wethouder verloor geloof in het project.

Het lijkt erop dat de markt in de afgelopen jaren Innolane heeft ingehaald. Zonnecellen zijn de afgelopen jaren veel efficiënter gemaakt waardoor de voorsprong die Innolane met zijn panelen dacht te hebben grotendeels teniet is gegaan. Bovendien zijn panelen van Chinese fabrikanten voor steeds minder geld hier te koop.

Wethouder Schmaal van de gemeente Veendam zegt dat hij afgelopen jaar het geloof in het project verloor.

‘Telkens als we aan tafel zaten was het bijna rond’ aldus Schmaal. ‘Dat gebeurde keer op keer. Ze waren altijd heel optimistisch, maar ze kwamen er niet echt mee verder. Uiteindelijk heb ik gezegd: we stoppen ermee want er zijn ook andere bedrijven die hier grond willen hebben.’

De milieuvergunning die het bedrijf al in bezit had, was inmiddels ook verlopen.

***

Zie voor het uitgebreide artikel van RTV Noord, hier.

***