Robert Habeck. Foto: Shutterstock.

Door Oliver JJ Lane,

De Duitse regering wist dat het sluiten van kerncentrales tijdens de energiecrisis in Oekraïne een slecht idee was, maar deed het toch, en de minister van de Groene Partij is mogelijk door zijn eigen medewerkers misleid om er zeker van te zijn dat de sluitingen doorgang zouden vinden.

Aldus het Duitse politieke nieuwsmagazine Cicero, dat de regering aanklaagt om interne documenten vrij te geven waaruit deze claims blijken.

Duitsland gaf opdracht tot sluiting van zijn laatste drie kerncentrales in 2022, het hoogtepunt van een jarenlang proces van transitie naar ‘hernieuwbare energiebronnen’, waardoor het land ironisch genoeg op zoek ging naar koolwaterstoffen als bruinkool, gas en LNG. Dit bevestigt de lang gekoesterde ‘vermoedens’ van leugens van de regering, zegt de conservatieve oppositie.

Dat het doorgaan met de definitieve sluiting van kernwapens tegelijk met de Russische oorlog tegen Oekraïne, die een energiecrisis in Europa veroorzaakte, een slecht idee was, was blijkbaar voor iedereen duidelijk, behalve voor de regering. De staat had er in maart 2022 zelfs op aangedrongen dat het openhouden van de kerncentrales geen impact zou hebben op de Duitse energieproductie, en dat het sowieso niet veilig was om ze te behouden.

Maar nieuwe beweringen van een Duits nieuwsmagazine dat de regering voor de rechter daagde om interne documenten vrij te krijgen, beweren dat deze ogenschijnlijk contra-intuïtieve beslissing feitelijk gebaseerd was op bedrog. Mogelijk is een belangrijk briefingdocument waarin het beleid in twijfel wordt getrokken, achtergehouden voor de verantwoordelijke minister van de Groene Partij, Robert Habeck, naar verluidt in een doelbewuste poging om hem in het ongewisse te houden en de de-atomiseringskoers te volgen.

De Duitse oppositie heeft gedreigd met een onderzoekscommissie als Habeck en zijn ministerie niet onmiddellijk alle documenten met betrekking tot de vroegtijdige nucleaire sluiting voor onderzoek overhandigen. Habeck van zijn kant houdt vol dat “niets verborgen is gehouden” en ontkent het schandaal, en de mederegerende liberale partij FDP uit zijn bezorgdheid, maar waarschuwt dat het voeden van het schandaal het risico inhoudt dat rechtse populisten en “complottheoretici” kansen krijgen.

De beweringen komen van het , dat beweert dat de documenten die het gedwongen vrijgaf, laten zien: “hoe de marionettenspelers van de Groene Partij het besluit manipuleerden om de levensduur van Duitse kerncentrales in 2022 te verlengen. Robert Habeck was ook slecht geïnformeerd.” Het sleuteldocument is een document van 3 maart 2022 van een gespecialiseerde afdeling binnen Habecks afdeling van het Federale Ministerie van Economische Zaken, waarin over een post-nucleair Duitsland wordt gesteld dat het land voldoende gascentrales heeft om het land van energie te voorzien, maar niet genoeg. gas om ze de hele winter aan het werk te houden.

Het verlengen van de levensduur van de laatste kerncentrales van Duitsland zou “deze situatie helpen onschadelijk maken”, wat zou leiden tot een verwachte daling van de energieprijzen. De krant wees er verder op dat kolencentrales die al in de mottenballen liggen niet helemaal geschikt zouden zijn om het gat te dichten, aangezien ze erg oud waren en de neiging hadden onbetrouwbaar te zijn en te lijden hadden onder storingen. Het zou “extreem riskant” zijn om alleen op gas te vertrouwen.

Rusland was een maand eerder Oekraïne binnengevallen en de tekenen van een dreigende gasvoorzieningscrisis waren al duidelijk zichtbaar.

Toch was de boodschap die Habeck dagen later aan het publiek overbracht vrijwel het tegenovergestelde, waarbij de Groen-linkse coalitieregering geruststelde dat “de energie-economische meerwaarde van een uitbreiding van de [kerncentrales] zeer beperkt is”.

Dit was misschien niet helemaal de schuld van Habeck, aangezien Cicero zegt te hebben ontdekt dat hem het briefingdocument nooit is getoond, en het hoogste regeringslid dat de krant heeft gezien was de plaatsvervanger van Habeck, Patrick Graichen, die later ontslag nam vanwege een reeks corruptieschandalen. Cicero vroeg zich af of de levenslange Groene fanaat Graichen het papier opzettelijk voor zijn baas had achtergehouden om er zeker van te zijn dat de nucleaire sluiting doorging. Hij vroeg retorisch of de politicus het ‘in een la had laten verdwijnen’.

Zoals samengevat door Welt in hun rapport:

“Habeck werd blijkbaar misleid door zijn eigen mensen … topambtenaren hielden de waarschuwingen blijkbaar zelfs voor de minister geheim”

Hoewel Habeck kan beweren dat hij het briefingdocument niet kent, kan hij zeker niet beweren dat hij niet op de hoogte is van de grote omvang van het publieke debat over de wijsheid van het beëindigen van kernenergie tijdens een gascrisis. Coalitiepartner de FDP noemde het een strategische fout toen de definitieve sluitingsdatum in 2023 aanbrak, de Poolse regering aanbood de Duitse fabrieken te leasen om ze draaiende te houden, en zelfs groene koningin Greta Thunberg smeekte Duitsland om van gedachten te veranderen.

Deskundigen van de vereniging van de kernenergie-industrie gingen in juni 2022 naar de beurs en adviseerden tegen het idee. Ze zeiden:

“Wij pleiten ervoor om alle beschikbare bronnen te gebruiken om de energiecrisis beter te doorstaan… De energiecentrales worden momenteel gesloten. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt om ze weer op gang te krijgen.”

De beweringen leiden al tot een schandaal in Duitsland, maar de Groen-linkse coalitieregering houdt vol dat de feiten verkeerd worden voorgesteld. Ook hun rechts-liberale coalitiepartners, de FDP, adviseren voorzichtigheid, al was het maar om te voorkomen dat hun conservatief-populistische politieke tegenstanders daaruit zijde zouden kunnen spinnen.

Hun woordvoerder zei:

“Ik kan me moeilijk voorstellen dat bij zo’n controversieel debat op een ministerie de minister daar niet van op de hoogte zou zijn. Dat zou geen goede weerslag hebben op de leiding van het huis”.

Maar tegelijkertijd waarschuwde hij voor het creëren van ruimte voor ‘complottheoretici en de AfD’ om te beweren dat de regering in het geheim werkt of het publiek misleidt.

Habeck sprak vrijdag op een persconferentie over de beweringen en ontkende elk wangedrag. Hij zei, meldt  Focus:

“Niets is verborgen… De exploitanten van de energiecentrale zeiden destijds ook dat de brandstofelementen uitgeput waren. Het verhaal dat de bestanden verspreiden is anders dan het verhaal dat gisteren in de media werd verspreid. Er is niets verborgen gebleven.”

De afdeling van Habeck en het ministerie van Economische Zaken reageerden ook en beweerden dat de versie van de gebeurtenissen zoals uitgedrukt in  Cicero “ingekort en zonder context” was, en dat de conclusies ervan “niet accuraat” waren.

Oliver JJ Lane.

Meer informatie zou ongetwijfeld meer licht werpen op de kwestie, de claims en tegenclaims. De Duitse conservatief-centristische oppositie, de CDU, voorheen de partij van bondskanselier Angela Merkel, probeert deze te bemachtigen. Ze eisen dat de regering alle documenten met betrekking tot de sluiting van kernenergie overhandigt, anders dreigen “gevolgen” met een onderzoekscommissie.

Partijwoordvoerder Thorsten Frei zei:

“Het oude vermoeden wordt bevestigd: er is tegen het parlement en de bevolking gelogen toen de kernenergie werd uitgefaseerd”.

***

Bron hier.

***