Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Installateurs van zonnepanelen misleiden hun klanten over de terugverdientijd. Die kan tot zes jaar langer zijn dan voorgespiegeld. Dat blijkt uit onderzoek van energievergelijker Keuze.nl naar de berekeningen van installateurs, zo schrijft het AD.

Bij de offertes worden te hoge elektriciteitsprijzen ingevoerd en er wordt geen rekening gehouden met de terugleverkosten die nagenoeg elke energieleverancier inmiddels rekent. Dat zijn extra kosten die mensen met zonnepanelen aan het energiebebedrijf moeten betalen en die zijn al snel zo’n 350 euro per jaar.

Bij bijna alle zonne-installaties is de terugverdientijd opgelopen tot meer dan tien jaar, terwijl installateurs nog steeds melden dat de investering binnen 3, 4 of 5 jaar is terugverdiend.

Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanze Hogeschool Groningen, heeft ook gekeken naar een aantal offertes van zonnepaneleninstallateurs.

‘Die zijn inderdaad erg rooskleurig. Ze willen iets verkopen natuurlijk. Als ik eraan reken dan kom ik ook op een terugverdientijd van 10 jaar.’, zo laat hij het AD weten.

Keuze.nl: de terugverdientijd die door installateurs wordt aangeven is in alle door ons onderzochte scenario’s in werkelijkheid minstens twee keer zo lang.

Over terugleverkosten of de mogelijkheid dat de salderingsregeling toch op de helling gaat, wordt meestal niet gerept. Toegegeven, de berekeningen zijn complex en afhankelijk van continu wisselende tarieven en heffingen.

Visser:

‘De installateur zou in ieder geval kunnen zeggen dat het een berekening is exclusief de kosten die energiebedrijven in rekening brengen en dat ervan wordt uitgegaan dat de salderingsregeling niet wordt afgeschaft.’

Door de toegenomen kosten wordt het streven van de overheid dat particulieren hun duurzame investering binnen 7 jaar terugverdienen, niet meer gehaald. Die terugverdientijd van 7 jaar is voor veel mensen het kantelpunt om een investering in duurzaamheid wel of niet te doen. Dat weten installateurs die offertes maken ook.

Zelf goed rekenen met de werkelijke terugleverkosten en de eigen stroomtarieven is nodig om erachter te komen wat de werkelijke terugverdientijd is.

Geert Wirken van Keuze.nl:

‘Veel installateurs maken het helemaal bont: zij rekenen met een te hoge stroomprijs, een te hoge terugleververgoeding, en houden geen rekening met alle extra kosten van energieleveranciers. De terugverdientijd die door installateurs wordt aangeven is in alle door ons onderzochte scenario’s in werkelijkheid minstens twee keer zo lang.’

Branche-organisatie Techniek Nederland zegt ‘geen zicht te hebben’ op berekeningen van de installateurs en dat het aan de betreffende installateurs is om ‘met de klant in gesprek te gaan indien de installateur ten onrechte een te korte terugverdientijd heeft berekend’. Volgens Techniek Nederland zijn zonnepanelen als gevolg van prijsdalingen binnen 6 tot 7 jaar terugverdiend.

AD:

Weer een ander getal. Hoe zit het nou? De berekening is complex. Zonnepanelen zijn afgelopen tijd weliswaar goedkoper geworden, maar het blijft een stevige investering. Een installatie van 12 panelen kost zo’n 5700 euro en kan 4200 kWh stroom opleveren. Momenteel is de gemiddelde elektriciteitsprijs 27 cent per kWh, maar veel installateurs rekenen nog met 30 tot 35 cent, alleen al die paar centen verschil scheelt honderden euro’s per jaar.’

Bronnen hier en hier.

***