[silverlight: http://embed.player.omroep.nl/sle/ugslplayer.xap, 440, 330, version=sl.1.7.15#episodeID=10964294#playlistEnabled=yes]Na een spannend verkiezingsdebat, waarin met geen woord werd gerept over de klimaatcrisis die volgens de VVD, de PvdA en het CDA nog steeds een ernstige dreiging vormen voor het voortbestaan van onze civilisatie, kom ik er eindelijk toe een blogje af te ronden over de VPRO-uitzending van de reis van de Beagle van vorige week. Dit mede omdat een goede vriend laatst in een discussie over klimaat kwam met: “OK het zal best dat al die eerdere milieucrisis hypes waren, en dat klimaatverandering dat ook is, maar nu zijn er midden op de oceaan grote eilanden van plastic en dat kan toch echt niet door de beugel!”
Piepklein
Heb je bovenstaande uitzending gemist, kijk er dan nog eens naar. Hier zie je namelijk hoe wetenschap en milieuactivisme ook bij een ander kersvers gehyped milieuprobleem hand in hand gaan. Wetenschappers gaan op de foto liggend op een eiland van plastic flessen, daarmee willens en wetens het publiek, de media en de politiek op het verkeerde been zettend. De werkelijkheid is dat er relatief piepkleine stukjes oceaan zijn waar zich piepkleine plastic deeltjes verzamelen die je met een sleepnet kunt verzamelen. Zie ook dit artikel in Science News.
De aflevering begint ermee te zeggen dat de afbraakperiode van conventioneel plastic 450 jaar bedraagt. Dat is dus mooi! Het breekt dus toch af! Natuurlijk is er alles te zeggen voor veel sneller afbreekbare bioplastics, maar als humanist moet je je toch afvragen welk probleem je eerder wilt tackelen: malaria of plastic soep. De plastic soep komt tenminste niet voor op Bjørn Lomborgs lijst van meest urgente problemen.
Ieders recht
Laten we het positief houden en aangeven dat het ieders recht is PR en marketing te bedrijven in het kader van de fondsenwerving. Dus ook aan wetenschappers die ervan houden om over de oceanen te varen. En laten we zeggen dat er op zich niets op tegen is als er innovatie en enige elegante regulering komt op het gebied van plastics. Maar laten we hopen dat het publiek, de media en de politiek voortaan kritischer naar dit soort zaken kijken, door:
- Niet botweg uit te gaan van het voorzorgsbeginsel, maar te eisen van de wetenschap en de actievoerders dat zij hard bewijs leveren dat er een crisis op handen is;
- Dat de wetenschap in detail aangeeft welke risico’s er voor welke organismen zijn, daarbij ruimte latend voor de mogelijkheid dat sommige menselijke afvalstromen niet ernstiger of storender zijn dan de ophoping van kalk in een koraalrif en ruimte latend voor de bewezen ultrasnelle evolutie die in staat is om al gauw bacteriën te vormen die raad weten met onze menselijke hapjes (zie artikel);
- Dat de wetenschap de politiek moet uitleggen welke urgentie er is dit probleem nu te tackelen. Waarom kan het niet nog 100 jaar wachten tot we mondiaal wat gunstiger zitten in de Kuznets curve?
- Dat we welwillender naar mens en economie moeten zijn ten opzichte van de ook niet altijd even “schone” natuur. We hadden onlangs ook kunnen protesteren tegen vulkaanas. Vanochtend zag ik massaal konijnenkeutels in de duinen liggen, die er zeker al weken liggen. Protest?
Hieronder ten overvloede nog eens wijlen George Carlins magistrale sketch over de milieuactivisten waarin “plastic” een heel mooi plekje heeft:
In de 2e aflevering van de "Beagle" ben ik langzaam in slaap gevallen tegen het einde. Totaal oninteressant geworden en ik kon het geneuzel van de "hoofdpersonen" niet meer aanzien/horen. Ongelooflijk hoe lang de VPRO dit non-gebeuren kon blijven uitzenden. Het verschrikkelijke ongeluk was voor de VPRO een prima aanleiding geweest om dit drama de nek om te draaien. Prachtig schip, mooie beelden, naar voor de rest een programmatisch drama, gaaaaap.
Veel meer jammer is dat Darwin bij de VPRO in slechte handen was. Ze slingerden mythes de wereld in alsof had hij het over de 'survival of the fittest'(komt van Herbert Spencer) en ik werd af en toe moe van de misantropische ideologie die hier als wetenschap werd verkondigd.
Uit ergernis over deze misbesteding van 13 miljoen euro publiek geld voor een misantropische vakantiereis (had ook naar deugdelijk biologie-onderwijs kunnen gaan) heb ik dus de meeste afleveringen overgeslagen, al bleef ik het hoopvol proberen
Als je wacht met het oplossen van alle milieuproblemen totdat je lekker in je Kuznets zit, blijven die problemen nog wel een tijdje groter worden. Vraag is of ze sneller zullen groeien dan de economieën van de armste landen. Ik denk van wel.
Verder is de Garbage Patch een zeer pijnlijke aanwijzing dat wij mensen onze zooi niet achter onze poeperd opruimen. Daar mag je best laconiek over doen maar haal je ook je schouders op als passanten zo'n zooi maken in je dorp en het wordt niet opgeruimd?
De Clipper Stad Amsterdam waarop Beagle wordt opgenomen is een plaatje. Misschien had het programma meer over het schip en de bemanning moeten gaan.
Oja, en nog even over die George Carlin: hij's best grappig maar wel een klein beetje getikt. Dat Gaia-gelul ook altijd!
Nee, dat is jouw werkelijkheid, Hajo.
Een aantal citaten uit de door jou geplaatste link:
Daar opent het stuk mee.
Je kunt dus niet alles met "met een sleepnet verzamelen".
Geen "relatief piepkleine stukjes oceaan" dus. En wie heeft er niet stranden gezien die bezaaid liggen met allerlei stukken plastic, van tasjes tot enorme brokken piepschuim?
Hier nog een vrolijk bericht: <a>Plastic Breaks Down in Ocean, After All — And Fast
Ik denk net als Hajo dat het inderdaad belangrijk is om ook over dit onderwerp zoveel mogelijk zekerheid te krijgen en dus moet het onderzoeksgeld naar de experts flink omhoog.
Hajo,
Ik heb je bovenstaande stukje nog eens herlezen, in de hoop er een touw aan vast te kunnen knopen. Helaas… wat wil je nu eigenlijk zeggen? Het bevat bijna geen feitelijke informatie.
Wil je aanbevelen dat het 'vet cool' is om al ons plastic afval om ons heen te laten vallen, zodat het verspreid wordt in het oppervlaktewater, de bodem en de oceanen en uiteindelijk beland in een "plastic eiland", ter grootte van een uit de kluiten gewassen amerikaanse staat, en voor eeuwen de voedselketen vergiftigt? Wat als de opkomende economieën (net als wij in het Westen) ook even ongeremd plastic troep gaan gebruiken en dit eiland met een factor 20 groter gaat worden? 'The Plastic' in plaats van 'The Pacific'?
Het is duidelijk dat het 'meme' van een 'plastic eiland' bedoeld is om de aandacht te vestigen op een probleem – het beklijft tussen de oren van mensen, en dat helpt weer om draagvlak voor concrete maatregelen te scheppen. Zo werkt publiciteit…
In de EU wordt er steeds meer gedaan aan gescheiden inzameling van plastic afval, het wordt zoveel mogelijk bij hoge temperatuur verbrand – zodat ook gechloreerde koolwaterstoffen (PCB's), PAK's en andere hulpstoffen in dat plastic afgebroken worden in plaats van zich aan de top van de voedselketen op te hopen (in vogels, walvissen, en mensen). Lijkt me prima.
Er wordt gewerkt aan slimmere verpakkingen en aan recycling, en soms besluit de consument door deze publiciteit om vers te halen bij de groenteboer om de hoek, in plaats van voorverpakt in vele lagen plastic… goed toch?
Ik zie niet wat hier misantroop aan is, integendeel, je voorkomt veel menselijke ellende.
Zoals gebruikelijk gaat het politici niet om het oplossen van problemen, maar om het genereren van GELD.
Door alle klimaatschandalen is het klimaat even "uit", maar de door financiële instituten / banken en overheid gecreëerde schulden/tekorten bieden een uitstekende kans.
Elkaar overladend met bonussen en hogere salarissen vanwege hun grootse prestaties plukken deze lieden in zeer ruime mate de vruchten van hun "arbeid" en de rekening wordt fijn neergelegd bij het belastingbetalend volk dat ervoor MOET opdraaien.
Als je het al hebt over een ZIEK KLIMAAT dan is het dit huidige financiële klimaat wel. Ik hoor helaas NIEMAND die er ook maar aan denkt om al deze grootschalige graaiers de rekening maar eens ZELF te laten betalen.
Die jongens zijn niet aan te pakken zolang handel in gebakken lucht/koolstof niet verboden is :-)
De wetgever zou een minimale duur aan het houderschap van waardepapieren moeten stellen.
(Een maand of zo, het is nu soms een paar milliseconde)