Update: dit artikel berust deels op een zeer botte hoax over de rug van een 10-jarig meisje. Haar onderzoek is echt: 5 maand geleden ingediend op haar eigen school. Een flauwe grappenmaker heeft haar toen een brief met een doos met plaquette en beker gestuurd zogenaamd namens de NSF.  Lees meer…

4th grader Julisa Castillo geflankeerd door trotse vader en directeur basisschool

Stel je voor: een jury van de Amerikaanse National Science Foundation (NSF) waaronder 14 winnaars van de President’s National Medal of Science, vier voormalige astronauten én voormalig vice-president Al Gore. Taak: het beoordelen van 50.000 inzendingen (verdeling tussen leeftijdsgroepen onbekend; mod.) van scholieren en studenten uit de hele Verenigde Staten. Uitslag: fourth-grader Julisa Castillo van de Texaanse R.A. Hall Elementary School wint de junior division met haar ingenieuze project “Disproving Global Warming” (link).

Ten tijde van de klimaatconferentie in Kopenhagen leverde Julisa Castillo haar onderzoeksproject al in voor de competitie binnen haar school (link). Ze had de temperatuurreeksen bestudeerd van Beeville over de laatste 109 jaar. Ze bestudeerde online databases van het National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), van de National Weather Service en bestudeerde boeken over klimaatverandering in de Joe Barnhart Bee County Library.

Haar bevindingen zijn onder meer:

  • tussen 1900 en 1950 ging de gemiddelde temperatuur op en neer;
  • tussen 1955 en 1975 koelde het af, daarna warmde het op;
  • sinds 2001 is er jaar in jaar uit weer een afkoeling.

“Voordat ze het project instuurde voor de nationale competitie, verbeterde ze nog enkele details, voegde ze een literatuurlijst toe, en gaf ze aan hoeveel uur ze aan het project had besteed”, aldus Julisa’s vader J.R. Castillo. Julisa won een plaquette, een trofee en een medaille. Bovendien mag ze zich verheugen op een betaald zomerkamp, het Space Camp op het U.S. Space & Rocket Center in Huntsville, Alabama.