Terwijl mijn zelfgegraven vijver tot de nok toe vol is geregend, en ik deze week nog water sproeide met de droogteberichten van het KNMI in juni in het achterhoofd, kom ik er achter dat water niet de bedoeling was. Bij deze een oproep aan reageerders om eens het web af te grazen naar klimaatretorische uitspraken in droogtetoon van officiele zijde met foutieve voorspellingen. Ik heb ook meer te doen dan bloggen, maar het is te verslavend. Daarom nu een linkarm blog, want dan moet ik weer zoeken.
Droge humor
We kregen immers berichten als ‘de neerslag in juli zal de droogte niet kunnen compenseren’, en was er niet een ‘droogtemanager’aangesteld met het Management Team Watertekorten? Het begint een beetje te lijken op de opgewarmde flaters van de Met Office, die de Global Warming-angst in media wilden aanzwengelen en zo keer op keer sneeuwloze winters voorspelden.
‘Extreem weer’/State of Fear
Nu zwaait men weer met code geel, omdat het waait en regent en dat nog wekenlang.
Ik kan mij verder nog de voorspelde ‘recordzomer’van twee jaar geleden herinneren – het was waterland troef -die het KNMI aankondigde in het heetst van de Global Warming-prop. Opnieuw krijg ik nu de indruk dat men via PR-acties de suggestie wil wekken dat het weer zo abnormaal is dat dit wel moet duiden op De Klimaatverandering waarvan er maar één is, en CO2 is Zijn Oorzaak
Ik bedoel, ik kan mij menig druilerige zomerdag met storm herinneren uit mijn jeugdvakanties op Terschelling. Dat was een kwart eeuw geleden. Toen waren er alleen nog geen PR-jongens/paniekzaaiers die met kleurcodes de state of fear verkondigden. Het was gewoon storm en je kon zelf uitmaken welke risico’s je nam. Wel klote nu, mijn lupine is omgewaaid. Of is men in het algemeen hysterischer geworden, dat iedere gebeurtenis direct uitzonderlijk heet?
En jaaajaaaa, voor de dummies en nieuwkomers. Weer is geen klimaatzzzzzzzzzz
Mijn punt is de vraag of ze dat bij de PR-afdeling van het KNMI ook nog weten.. Er is geen enkele reden om metingen en werk van KNMI-personeel te wantrouwen, in tegendeel. Dus hoop ik dat mijn vermoeden onjuist is. Iedere meteoroloog is van nature gefascineerd door alle weer dat afwijkt van ‘normaal’. Dat is , nou ja normaal.
Maar je krijgt wel eens de indruk dat een klein clubje klimaatretorici (Bregman, Klein Tank Van Dorland Bessembinder enz) dat de buitenwacht verzorgt teveel een stempel wil zetten en ieder weerevenement aangrijpt voor andere agenda’s. Misschien zouden zij bij een milieuclub beter op hun plaats zijn.
In plaats van bij een fatsoenlijk wetenschappelijk instituut als het KNMI dat Nederland van weer en klimaatinformatie voorziet. In een volgend blog laat ik namelijk zien wat voor schade aan studentenzielen hun structureel feitelijk onjuiste Climategate-voorlichting aanricht.
Vanavond naar het NOS 8 uur journaal gekeken en het meisje van het weer bezwoer dat het echt nog niet voorbij is met het neerslagtekort. Nog lang niet! Helaas nog niet online te vinden.
Even in herinnering brengen: enige tijd geleden werden op climategate.nl de langetermijnvoorspellingen van weeronline ook al belachelijk gemaakt
http://climategate.nl/2011/05/16/weeronline-blame…
De voorspelling voor de zomer was:
"Nieuw zomerpatroonHet patroon van een droge en warme lente en een vroege start van de zomer doet zich in het Nederlandse weer steeds vaker voor, als gevolg van de mondiale klimaatverandering. Deze zorgt echter bovenal voor een flinke toename van zomerneerslag in de tweede helft van de zomer. Dit zijn vaak stortbuien die gepaard kunnen gaan met lokale wateroverlast."
En verder:
"Juli, de hooimaand, ligt op de grens. De temperatuur gaat nog een stapje omhoog, maar het zomerweer wordt dan grilliger, met een toenemende kans op neerslag"
Komt dat jullie bekend voor? Verdraaid, dat lijkt wel op deze zomer!
Hé Christo,
begin je weer? Nu was ik als 12-jarige eens op de kermis bij een waarzegster. Zij voorspelde mij een einde wedstrijd bij 92 jaar en 6 kinderen. Dat laatste ga ik niet redden, het eerste hopelijk wel. En als het kan met mooi weer en dan weer eens wat regen voor het groen. Maar laten we wel wezen, vanmiddag had ik een interessant gesprek met een geologisch begaafde man. Die noemde klimatologie in één adem met economie – typische modellenwetenschappen – terugkijkwetenschap en uiteindelijk GEWOON GEEN WETENSCHAP. Een hard maar fair oordeel lijkt me.
Code rood, code geel, god weet wat al niet meer. Je moet toch wat om na al die ophef je bestaansrecht voor het grote publiek te rechtvaardigen. En als je ernaast zit doe je gewoon een beroep op het voorzorgprincipe.
P.s. Boek Marcel al gelezen?
@T2000: Jah, het neerslagtekort..
Denkt het KNMI dat de bouwvakker die vanmiddag in zijn regenpak een waterafvoer rond zijn vakantiedroom stond te spitten en desondanks op dit moment met luchtbed en camping-inventaris uit zijn bungalowtent drijft, daar iets mee kan ofzo?
Moet hij morgen soms tegen zijn jengelende zeiknatte kroost zeggen: "Hey jongens, niks aan de hand. Er is volgens het KNMI nog steeds een extreem neerslagtekort dus ga lekker buiten spelen"?
We lopen momenteel trouwens aardig in op dat -cijfermatige- tekort.
De som van de afgelopen 48 uur is hier in de Noordkop al 74mm en de piepers staan met natte poten op het land.
van dezelfde website
Voorlopig is juli 3,5 graden kouder dan juli 2010 en 1,4 graden onder het langjarige gemiddelde (http://www.weerstatistieken.nl/2011/juli).
Overigens komt volgens dezelfde website 2011 niet eens voor in de top 40 van de minste neerslag, maar wél op plaats 35 van de meeste neerslag (sinds 1901)?
Toch even voor het KNMI opnemen. Over de factoren die een rol spelen in droogte in NL zegt het KNMI:
# weinig regen: er is geen enkele aanwijzing dat dit door klimaatverandering veroorzaakt wordt;
# hoge temperaturen, samenhangend met de opwarming van de aarde;
# veel zonnestraling, waarvan onduidelijk is wat de relatie is met klimaatverandering.
Dus, binnen deze gedachtengang is niet regen de boosdoener, maar temperatuur- via verdamping.
http://www.knmi.nl/cms/content/99038/klimaatveran…
Verder: heb je een link naar de uitspraak dat "de neerslag in juli zal de droogte niet kunnen compenseren"?
HB
@T2000:
http://www.knmi.nl/klimatologie/geografische_over…
en
http://www.knmi.nl/klimatologie/geografische_over…
Ik sluit me aan bij Honest broker: de kwaaie peer is deze keer Weeronline. Bij mijn artikel over de belanchelijke droogtevoorspelling van deze weeramateurs schreef Honest Broker:
@Christo: ten eerste denk ik niet dat het verloop van de afgelopen weken Schuttenheim in het gelijk heeft gesteld… het heeft al eerder namelijk flink geplensd en "juli wordt geleidelijk natter" is toch wel heel wat anders dan wat we nu al in de tweede juli-decade zien.Tennekes gelijk kan niet genoeg worden onderstreept mbt het weer: je kunt gewoon niet verder vooruit kijken dan de gemiddelde levensduur van de synoptische systemen. 3 tot 5 dagen dus. De rest is koffiedikkijken met steunlijnen en weerstand zoals in de beurswereld gebruikelijk. En zelfs als die Stuttenheim het helemaal goed zou hebben voorspeld, dan was dit gewoon pure mazzel geweest en geen kunde. Dergelijke mazzelaars zitten dan net als in de beurswereld enkele maanden of jaren op rozen… waarbij ze zich er weer behendig uit lullen als nieuwe voorspellingen niet uitkomen….Wat wel kan trouwens zijn klimaatprognoses op basis van cyclische processen waar we inmiddels enig begrip van hebben… wat niet kan is een klimaatprognose op basis van een nog niet eerder gemeten en beschreven lineair of logaritmisch verschijnsel zoals de huidige stijging van CO2. Dat is echt wait and see binnen een non-lineair chaotisch systeem met talloze begrepen en onbegrepen feedbacks. Die "wetenschap" hebben we pas over 1000 jaar als we meer meetgegevens hebben. Soms moet je gewoon geduldig zijn.