Cruciale grafiek uit presentatie Bart van der Hurk op KNMI Colloquim d.d. 31-08-11

Bovenstaande grafiek is het klapstuk van deze presentatie die Bart van der Hurk gaf direct na afloop van Fred Singers presentatie voor het KNMI colloquium van 31 augustus jongst leden. Klik er eens op en lees het korte artikel met de verwikkelingen tussen Deltacommissie en KNMI destijds. Het lijkt een uit de hand gelopen geval van “Den Haag vraagt, wij draaien”. En waarom toch staat er dat “Cannot be claimed” aan de linker poot van de grafiek?

Het plaatje sluit erg goed aan bij het must read overzicht van originele peak grafieken in het artikel Friday Funny: Peter Piper picked a peck of peakage op WUWT.

De bovenstaande afbeelding komt van Treehugger en wordt door Anthony Watts aan de kaak gesteld vanwege het algehele ontbreken van enige schaal of maataanduiding. Volgens Watts bedrijf je dan propaganda of maak je op zijn best een artistieke cartoon. Met wetenschap heeft het niets van doen. Bart van der Hurk erkent in zijn lezing ook al dat het KNMI geen toekomstvoorspellingen doet: “Het zijn scenario’s of eigenlijk plaatjes [de Engelse term die hij gebruikte was pictures; HS].” Watts vraagt zich terecht af of we met deze wetenschapsbeoefening niet een peak BS meemaken momenteel en dat het in het vervolg alleen maar beter kan gaan.

Zelf vroeg ik Van der Hurk naar het gebalanceerde plaatje waarin de onzekerheid ook onzekerheid betreft over vermoede of onvermoede positieve bijeffecten van een hogere temperatuur of meer CO2. Daarop antwoordde Van der Hurk dat die voordelen ook weer betrekkelijk zijn omdat er altijd wel iemand anders nadeel van heeft. Ja zo lust ik er… Maar goed Van der Hurk was in een praatje achteraf heel vriendelijk en openhartig. Enerzijds benadrukte hij dat het KNMI wel degelijk een hele rits klimaatpublicaties heeft gedaan die niet direct in het AGW-straatje passen. Anderzijds erkende hij dat je “binnen een politieke realiteit opereert.” Persoonlijk meende hij dat gezien de huidige financiële crisis banken nauwelijks het risico kunnen nemen om grootschalig te investeren in een groene transitie.

Ik zou het toejuichen als Van der Hurk in de reacties op dit artikel nog wat verder zou willen discussiëren met mij en de lezers van dit blog.