Breaking news op new-energy TV:

20-04-2012

HET NOOR VAN ANDEL KLIMAATDEBAT OPGERICHT

Oud-collega’s van wijlen ingenieur Noor van Andel hebben vandaag het Noor van Andel Klimaatdebat opgericht. Dat maakte uitvinder Guus Bertels vandaag bekend voor de camera van New-Energy TV.

Noor van Andel, die vandaag precies een jaar geleden overleed, had als natuurkundige een nogal pregnante opvatting over de klimaatverandering. Het kwam er kort gezegd op neer dat de waterdamp in de atmosfeer het effect van opwarming zal compenseren. Ruim een half jaar voor zijn dood maakte hij deze visie voor een professioneel gezelschap in het KNMI in De Bilt bekend.

Volgens Guus Bertels mag het debat over Klimaatverandering niet worden afgesloten met het argument dat 90% van de wetenschap achter de gangbare opwarmingstheorie staat. Vandaar dat hij het initiatief nam tot de oprichting van het Noor van Andel Klimaatdebat.

Van Andel, die gefascineerd was door het vinden van oplossingen voor het energieprobleem, wilde niet dat zijn opvattingen zouden leiden tot passiviteit: Het mag niet zover komen dat de politieke steun aan duurzame energietechnieken weg valt, aldus Van Andel. New-Energy TV blijft het debat volgen.

Puntjes van aandacht van mijn kant…

Peak oil waar Van Andel nog in geloofde is met de schalierevolutie die volop gaande is echt een achterhaald concept.

En duurzaamheid blijf ik filosofisch een walgelijk begrip vinden. De oorspronkelijk economische term sustainability (letterlijk: “onderhoudbaarheid” wat betekent dat zolang je niet binnen afzienbare tijd op een faillissement afstevent je gewoon prima bezig bent) zou ik gewoon net zo min vertalen als we dat doen bij een term als management. En als Van Andels geloof in peak oil wegvalt en daarmee de urgentie van een energietransitie, dan is wat overblijft gewoon: efficiency. Waarvoor we de overheid verder niet nodig hebt omdat alle grootverbruikers van energie vanzelf naar hogere efficiency streven (meteen fraaie resultante  van 3% besparing per jaar gemiddeld).

En als Bertels in de video zegt: “Of het nu warmer of kouder wordt je moet inzetten op duurzaam.” Dan kan ik dat volgen maar dan wel met als toevoeging:

Of het nu 50 of 500 of 5000 jaar duurt voor we zijn overgestapt op nieuwe energiedragers, gewoon rustig, zonder angst en zonder haast doorgaan met efficiency verhogende R&D. En vooral in de tussentijd de plantenwereld de verder onschuldige CO2-stijging gunnen en niet misgunnen. En dus ook de olieindustrie haar winsten gunnen en niet misgunnen.

Meer over Noor van Andel