Het is hoogst interessant dat er in Rio ten tijde van de Rio+20 massale (vrouwen)protesten zijn tegen het “capitalismo verde”. Met name het WWF is de klos als het gaat om hypocriete natuurbeschermingsorganisaties.

Friends of the Earth is wat dat betreft straight in dat zij het grootkapitaal gewoon als de klassevijand blijven zien. Een van hun drie topprioriteiten is het terugveroveren van de VN uit de klauwen van het bedrijfsleven.

Was de wereld maar zo “occupy-simpel” dat we het kapitalisme de kwaaie piet konden toeschuiven. De vergelijking: kapitalisme + uitbuiting = einde kapitalisme en new world order (lees: communisme) gaat namelijk niet op. Als “corporate capture” iets bewijst dan is het dat het op Adam Smith’s eigenbelang gebaseerde kapitalisme juist wél werkt. Want hoe logisch is het dat een bedrijfsleven dat zwaar onder vuur ligt niet naar alle middelen zal grijpen om haar zelfbehoud te garanderen? Natuurlijk infiltreert het bedrijfsleven de VN en behoedt het de wereld voor een crypto-communistische one world government.

Al die bedreigde inheemse volken zullen op zeker moment toch moeten accepteren dat we de wereldgeschiedenis niet kunnen omdraaien om straks allemaal weer als edele wilden in de bush te leven (of als occupy-nietsnut met uitkering in een tent op het stadsplein). En de moderniteit staat zo op gespannen voet met elke primitieve stammencultuur dat een eerlijk vergelijk praktisch niet mogelijk is. Wat in de transitie wel zo fijn zou zijn, is als lokale regeringen hun zaakjes op orde hebben zodat bedrijven zich moeten voegen naar de Wet! Het bedrijfsleven in de ban doen is het kind met het badwater weggooien, nee veel erger…. het werkpaard, de tractor van de economie weggooien met wat onkruid dat je met gemak zou kunnen uitwieden (lees: een aantal corrupte lieden in het gevang gooien).

Maar toch is het wel smullen dat het VN-proces nu onder vuur ligt vanuit deze naïve hoek. Hoe meer de mensen gaan zien dat de milieubeweging grotendeels is verworden tot big environment dat zich schaamteloos leent tot greenwashing van abjecte praktijken die ook nog eens niets doen voor milieu, natuur laat staan klimaat, bij hoe meer mensen dit groene kwartje valt hoe beter! Daarbij zou het dan wel leuk zijn als onze kranten en TV-journaals het zouden oppikken…. wie tipt Hilversum?

Hieronder nog wat leuke kritische Rio+20 affiches en cartoons….