Blackout wordt normaal bij meer groene energie

Het WNF viert ieder jaar earth hour met een mondiale blackout

De nationale media hebben weer iets om elkaar over na te kakelen, van achter een bureau ergens op een Amsterdams/Rotterdams kantorenpark: de stroomuitval in India. Laten wij op geheel eigen wijze ook eens meekakelen- vanachter een bureau in de Friese jungle.

Het geheugen van mensen is kort. Lees dit bericht in April in De Ingenieur: Duitsland, het ‘groene’voorbeeldland scheerde februari al rakelings langs een blackout: de reden was de door Greenpeace opgehitste keuze van Angela Merkel om 8 functionerende en veilige kerncentrales uit bedrijf te halen.

  Netbeheerder Tennet moest dankzij de atomausstieg al 4 maal vaker ingrijpen in 2011 dan vóór de ‘energiewende’ om een blackout te voorkomen.

De toenemende Duitse netinstabiliteit dankzij groen beleid is een belangrijke bedreiging voor de Nederlandse stroomvoorziening en de economie als geheel.

De wisselvallige output van een zonne-energiepark in één maand: met groene energie neemt instabiliteit toe

Groen beleid maakt blackouts normaal
Duitsland werd in toenemende mate afhankelijk van stroom uit windmolens: die alleen leveren als het waait, waardoor de instabiliteit van het net snel toeneemt. Je moet bij weinig of teveel wind in allerijl nieuw vermogen bijschakelen.

Het allerergste komt nog: want door de Energiewende zal Duitsland steeds meer afhankelijk worden van dure wisselvallige (=duurzame) energiebronnen.

Blackouts zijn heel groen volgens het Wereld Natuur Fonds
Ook in Nederland zullen blackouts normaal worden, als het ‘groene’beleid in Duitsland doorgaat. Volgens het Wereld Natuur Fonds zijn blackouts heel goed voor Moeder Aarde. Daarom vieren ze jaarlijks ‘Earth Hour’, via een uur durende blackout.

Milieuclubs en bedrijven lobbyen nog steeds voor meer windenergie op zee zoals via Zeekracht

Hieronder een foto van wat ik veel belangrijker en mooier vind. De ijzerhard in de tuin is prachtig opgeschoten, samen met de kattenstaart en vlinderstruiken. De atalanta’s, oranjetipjes, gehakkelde aurelia’s, dagpauwogen, kleine vossen en citroenvlinders weten het te vinden.

Atalanta in de Langweerder Wildernis

Door | 2012-08-01T10:00:01+00:00 1 augustus 2012|21 Reacties

21 Reacties

 1. Niek Rodenburg 1 augustus 2012 om 11:01- Antwoorden

  Volgens het Wereld Natuur Fonds zijn blackouts heel goed voor Moeder Aarde. Daarom vieren ze jaarlijks ‘Earth Hour’, via een uur durende blackout.

  Dat was natuurlijk niet een echte blackout.

  Bij een echte blackout zijn de lichten bij van Soest echt gedoofd en niet gewoon aan zoals bij de afgelopen Earth Hour.

  Of van Soest moet het niet eens zijn geweest met de doelstelling achter Earth Hour…

  Heeft het WNF in Zeist een noodstroomvoorziening? Want bij en echte blackout gaat daar het licht ook uit.

 2. Rypke 1 augustus 2012 om 11:08- Antwoorden

  @Niek:

  Dat was natuurlijk niet een echte blackout.

  Goh Niek, je meent het…..

  Het is tekenend voor de intenties van je club als je 'goed voor het milieu' wilt vieren door alle stroom uit te zetten. Dat is het zelfde als 'anti-welvaart', al zegt men het niet met zoveel woorden, want zonder welvaart bestond het Wereld Natuur Fonds niet: maar, dineren bij kaarslicht kan heel gezellig zijn, misschien dat mensen daar nu nog die associatie bij hebben.

 3. Niek Rodenburg 1 augustus 2012 om 11:09- Antwoorden

  Duitsland, het ‘groene’voorbeeldland scheerde februari al rakelings langs een blackout: de reden was de door Greenpeace opgehitste keuze van Angela Merkel om 8 functionerende en veilige kerncentrales uit bedrijf te halen.

  Duitsland werd op die dag gered door het in allerijl op het net schakelen van twee kolencentrales die net getest werden.

  Tsjechië moet op die dag in allerijl een elektriciteitscentrale uitschakelen om een total blackout te voorkomen en ook Polen moest noodmaatregelen nemen om een blackout te voorkomen.

  Afgelopen juni waren er twee dagen dat het Nederlandse netwerk van de rest van de EU moest worden afgesloten omdat overbelasting dreigde dankzij Duitse windstroom die de Duitsers zelf niet kwijt konden omdat het Duitse net volstrekt ontoereikend is. Met dank aan het Nederlandse TenneT.

 4. JanWaalwijk 1 augustus 2012 om 11:10- Antwoorden

  Ik heb zowaar het NOS journaal gekeken (ook omdat het verweven zit in de Olympische uitzendingen net als een overdosis ergerniswekkende Ed & Eduard reclame van NUON, als ik producer was van tv-series of theater kregen die twee van mij nooit meer een rol als acteur) om te kijken of er nog een "duurzame" draai aan gegeven werd aan de blackout in India, zoiets van een totale krankzinnigheid getuigende bewering dat dat "duurzaam" de oplossing zou zijn voor de Indiase energiebehoefte van 1,2 miljard mensen, maar zover kwam het niet, iemand iets anders van dien aard gezien??

 5. DWK 1 augustus 2012 om 11:54- Antwoorden

  De wereld is gek geworden: Onlangs stond er in de Trier. Volksfreund een stukje met tips en trucs: Hoe kan de burger zich tegen stroomuitval wapenen?

  Ik zal eens kijken of ik het nog kan vinden; iets met kaarsen in huis halen of zo.

  Verder zag ik vandaag dit:

  http://fd.nl/economie-politiek/932473-1208/gasbub

 6. Niek Rodenburg 1 augustus 2012 om 12:15- Antwoorden

  @DWK
  Ik las het artikel vanmorgen vroeg.
  Schaliegas gaat aan z'n eigen succes ten onder. Door de grootschalige gaswinning in de VS is de prijs gekelderd wat problemen geeft voor de exploitanten als BP en Schelp.

 7. Niek Rodenburg 1 augustus 2012 om 13:53- Antwoorden

  Goh Niek, je meent het…..

  Je zult de lezers die niet weten wat een algehele blackout is een rondleiding in Langweer moeten geven. Ik denk dat het dorpsplein te klein is.

  Veel mensen denken, en ik zag dat vorige maand in een ingezonden stuk in ons lokale leugenaartje, dat het jaarlijkse uurtje Earth Hour een blackout is en van het artikel in de Ingenieur worden ze ook niet veel wijzer want dat is niets anders dan een stukje wat die meneer van TenneT Duitsland kwijt wil.

  Nu heb ik in concept al een vrij lang technisch verhaal in Jip en J. taal klaar liggen over het ontstaan en de gevolgen van een totale blackout.

  Als daar belangstelling voor is dan lees ik het wel.

 8. Janos73 1 augustus 2012 om 14:27- Antwoorden

  JanWaalwijk,

  Omdat hier (in India) energie uit wind goedkoper is dan energie uit kolen, omdat hier wegens capaciteitsgebrek regelmatig (elke werkdag) steden voor enige uren van het netwerk worden afgesloten wegens gebrek aan capaciteit en zeker zonnestroom past kwa levering (overdag als de vraag het hoogst is) goed in de vraag curve, omdat bedrijven hier rustig een volledige back up hebben draaien met diesel generatoren en die beginnen door de dure diesel intussen duurder te worden dan stroom van zonnepanelen.

  Bovendien zet je echt veel sneller een windmolen neer dan dat je een nieuwe kern/kolen centrale bauwt en op het net hebt aangesloten.

 9. baksteen 1 augustus 2012 om 16:18- Antwoorden

  Ik voer 3 wkn geleden langs het windmolenpark voor Zeebrugge.

  Ik telde 32 loeiers van molens, er draaiden er 14 bij windkracht 4-5.

  Als er een blackout komt in Duitsland, reken er maar op dat dat via de MSM volledig aan de kwaliteit van het electriciteitsnet wordt geweten. Krijgt Tennet straks nog de schuld ook.

  Het maakt niet uit wat waar is, het gaat er om wat je de burger kunt laten geloven. De politiek moet dan wel volgen, dat hebben we gezien met de kerncentrales.

 10. DWK 1 augustus 2012 om 17:52- Antwoorden

  http://tinyurl.com/cmj2k42

  Hier het artikeltje in het regionale suffertje de marxistische Trierischer Volksfeind.

  Geen spoor van kritiek op het huidige Duitse energiebeleid.

  Omdat ik een poosje in de strenge bergen heb gewoond, weet ik wat het betekent; stroomuitval. Het is op de kop af één keer super romantisch, nog één keer romantisch en alle keren daarna is het gewoon ka, uu, tee met peren. Schade en ongemak.

 11. Niek Rodenburg 1 augustus 2012 om 20:10- Antwoorden

  DWK schreef:

  Hier het artikeltje in het regionale suffertje de marxistische Trierischer Volksfeind.

  Geen spoor van kritiek op het huidige Duitse energiebeleid.

  Tsss…dat is echt ernstig daar bij jullie. En dan dat stuk van de overheid. Dat is volgens mij vorig jaar opnieuw uitgegeven. Alleen de datum is aangepast. Het originele stuk is uit de jaren '60, koude oorlog toen de Russen in aantocht waren, die ik op de Lünenburger Heide met 150 mm kanonnen en 20 inch houwitsers geacht werd tegen te houden.

  Maar het was wel een mooie tijd, geen windmolens, geen blackouts, niente en de Ratzeputz smaakte nergens beter dan in Wietzendorf.

  Toch mankeert er iets aan de bevolking bij jou DWK. Het is voor mij onbegrijpelijk dat ze zich zowel door de overheid als door de lokale marxistische pamfletorganisaties zo in de luren laten leggen op het gebied van energie.

  Ook bij jullie zou een totale blackout de komende winter van pas komen met de verkiezingen volgend jaar in aantocht. Misschien dat de mensen dan wakker worden.

  Ze hebben dan ook net weer de nieuwe verhoogde energiebelastingen bij hun maandelijkse energierekening ontvangen.

  Maar wat las ik nu vandaag? Dat de FDP na de verkiezingen samen wil met de SPD en de Grüne en dat Rössler aan de kant gezet wordt?

  Betekent dat nog meer windmolens?

  Zo, nu nog even langs Lucia's Blog om van m'n dagelijkse angstpsychose af te komen. Misschien kom ik Neven wel tegen.

 12. Turris 1 augustus 2012 om 21:05- Antwoorden

  INDIA: 2 dagen geleden: One of the major reasons for the collapse of the power grid is the increasing gap between demand and supply. The massive grid breakdown in India should not come as a surprise at all. The surprise part is why it did not happen before. It has been a ticking time bomb.

  Het heeft in India vooral te maken met verouderde centraal geregelde stroomvoorziening met onvoldoende flexibele capaciteitsregeling. India is onvergelijkbaar met Nederland. Nederland dat een instorting verwacht vanwege te omvangrijk geworden discontinue "duurzame" energielevering aan het grid.

 13. Niek Rodenburg 1 augustus 2012 om 22:57- Antwoorden

  De verstedelijkte gebieden in India, vele tientallen, met vaak het dubbele inwoneraantal van Nederland, met bovendien heel veel ICT bedrijven, vragen inderdaad zoveel energie dat die oude kolengestookte centrales het niet kunnen bolwerken.

  Sommige bedrijven proberen dat met PV installaties op te lossen maar die schijnen het probleem nog te verergeren omdat er van enige balancering van het net geen sprake is.

  Ik sprak vanmiddag een kennis die al twee dagen geen contact heeft met de helpdesk van het bedrijf waar hij werkt. De helpdesk is in het getroffen gebied gevestigd.

  Lekker outsourcen zo….

 14. DWK 2 augustus 2012 om 12:55- Antwoorden

  De ideeënrijkdom

  van de Duitse regering kent werkelijk geen grenzen. Tot 2022 wordt de zware (energie-intensieve industrie) vrijgesteld van extra “Ökosteuer”.

  “De krant” schrijft dat dit de Bund jaarlijks 2,3 miljard aan inkomsten scheelt; wat natuurlijk niet zo is. Het bedrag wordt immers gelijkelijk uitgesmeerd over de Butterbrote van de doorsnee Duitse klootzak waarvan er inmiddels al zo’n kleine miljoen (geheel naar de wens van Neven) bij kaarslicht het huishouden proberen te bestieren.

  Oorspronkelijk werd deze vrijstelling door Europa slechts tot 2012 toegestaan “om de Duitse zware industrie” concurrerend te houden. Europa heeft nu ingestemd met een verlenging tot 2022. Dat is begrijpelijk omdat – zoals wij allen weten – Duitsland zo’n beetje geheel zelfstandig de Europese nachtmerrie financiert. Blijkbaar realiseren de Eurocraten zich dat uiteindelijk het geld ERGENS vandaan moet komen.

  Overigens is dit “concurrerend houden” natuurlijk een eufemisme voor het voorkomen van bedrijfssluitingen c.q. verplaatsing van de activiteiten naar het buitenland en tien tegen één dat de bedrijven waarvoor de vrijstelling nu geldt de extra tijd gebruiken om hun activiteiten op Duitse bodem langzaam dood te laten bloeden: Geen investeringen meer en opbouw van nieuwe divisies in verre landen. Het is al een tijdje gaande.

  Europa zou Europa niet zijn als zij voor deze gunst niet iets terug wil hebben. Dat gaat dan in de vorm van toezeggingen van enorme energiebesparingen van de kant van de energie-intensieve industrie. De eerste fabrikant die het voor elkaar krijgt om staal te smelten bij een temperatuur van 5 graden krijgt geloof ik een medaille op z’n borst genaaid.

  Ondertussen weten de Duitse politieke commentatoren dat de “Energie-wende” alleen haalbaar is als het energieverbruik “duidelijk omlaag” gaat. Maar ja; de meeste Duitsers, journalisten incluis weten tegenwoordig de verkeerde dingen.

 15. Janos73 2 augustus 2012 om 13:41- Antwoorden

  DWK,

  het weggaan van zware industrie heeft er misschien ook iets mee te maken dat Europa nauwelijks nog groei kent. Europa is af. Alle grote investeringen zijn in BRIC landen, dat heeft weer niets met energie zekerheid te maken (hier in India staan fabrieken volledig op stroom van dure diesel generatoren te draaien) en meer met de verwachtingen over de afzet marketen van de toekomst.

  De Duitse zware industrie zal voorlopig dus nog volop profiteren van de lagere stroom prijzen op de vrije elektriciteitsmarkt.

 16. DWK 2 augustus 2012 om 14:28- Antwoorden

  Janos.

  De Duitse zware industrie profiteert van industriestroom tegen de hoogste prijs ter wereld, ondanks al die regelingen.

  Ik ben het overigens met je eens dat Europa zichzelf voortvarend uitrangeert. Het ontbreken van verstandig energie- en grondstoffenbeleid speelt daarin een prominente rol. Uitzonderingen hierop zijn Polen en Tsjechië, maar ook hun verzet zal middels steekpenningen, boetes en beloningen door Europa worden gebroken.

 17. Amadeus Gould 2 augustus 2012 om 15:17- Antwoorden

  Als je investeerder bent, en je wilt wat geld steken in een nieuwe energie centrale…en je hebt de keus tussen bijvoorbeeld eentje in India of China ofwel eentje in Duitsland of het Verenigd Koninkrijk…. dan ga je toch richting I…a of C….a!

  Het realisme onder onze politici en „het groene genootschap“ wordt m.i. treffend verwoord door de CEO van Aggreko, Rupert Soames, in zijn toespraak voor Schotse parlementariers (voor de video klik hier)., voor de niet helemaal letterlijke tekst klik hier want die mist een paar juicy remarks (do you believe in the tooth fairy).

  Duitse bedrijven denken wellicht over de grens. Maar in de raad van toezicht van aantal bedrijven zitten er altijd wel een paar bij die behoorlijk „doof“ zijn. En die vinden dat ze toch ook vooral „grün“ en met de „Energie-Wende“ bezig moeten zijn. Alleen als ze overgenomen worden door buitenlandse spelers, kun je dat over de grens kijken m.i. echt verwachten (GM – Opel bijv.).

  Op de Telegraaf-website las ik dat Siemens voornemens is een super windturbine te bouwen, waarbij de lengte van een blad (75 m) al meer is dan de vleugelspanwijdte van een Airbus A380. Tja als het maar megalomaan groot is. Ik slaap er wel gerust op (nou ja, bij wijze van spreken dan ;-)), want zelfs de kleinste dingen krijgt dit bedrijf al niet voor elkaar.

  Zoals die Siemens waterkoker op mijn werk die – ongetwijfeld en comite moet zijn ontworpen. Het bekende gezegde „You ask a commitee to design a racehorse and you get a camel” geldt volgens mij ook hier. Want bij veelvuldig na elkaar gebruik lekt ie water. Met een bijna lokale stroom uitval tot gevolg….„is bound to happen“…zo went men al op kleine schaal aan wat stroomuitval betekent ;-). De S. oplossing: zet aan de onderzijde van de koker – out of sight – „ for household use only“ en “do not submerge in water” er op.

  Tja ik wordt er wat cynisch van.

  M.i. gaan we – als we zo doorgaan – in West-Europa de laatste stukken van de “van klomp-naar-klomp cyclus” (overgrootvader en boer richt een bedrijf op, met harde hand opgevoede zoon bouwt het bedrijf nog verderuit, in de watte gelegde kleinzoon wil alleen maar genieten en laat het bedrijf verslonzen en failliet gaan, achterkleinzoon wordt keuterboer) nog wel meemaken.

  Ik hoop het natuurlijk niet.

 18. Niek Rodenburg 2 augustus 2012 om 17:54- Antwoorden

  janos schreef:

  De Duitse zware industrie zal voorlopig dus nog volop profiteren van de lagere stroom prijzen op de vrije elektriciteitsmarkt.

  Duitsland heeft na Denemarken de hoogste prijzen voor elektriciteit.

  Sinds afgelopen december zijn er tientallen staal en aluminium smelterijen gesloten omdat de stroomprijs meer dan 50 procent van alle kosten uitmaakte. Er was, dankzij de windmolens en zonnepanelen, niet meer rendabel te werken. Ondanks alle reducties van de “Ökosteuer”

  Dat inmiddels meer dan 15.000 staalarbeiders in de ww zitten zal de Duitse regering worst zijn.

  Je hoort en ziet er nauwelijks iets over, het is alleen maar EU, EU, ECB, ECB, en Schauble met Geithner vrolijk babbelend over de Euro.

  Dat Duitsland aan de Energiewende aan het kapot gaan is deert niemand.

 19. Janos73 2 augustus 2012 om 19:04- Antwoorden

  Niek,

  vorig jaar heeft groene stroom voor een reductie gezorgd van 850 miljoen op de kale stroom prijs. Of de onzichtbare hand van de vrije markt werkt niet goed en die verlaging wordt niet door gegeven aan de groot verbruiker (die niets extra betaald voor de EEG) of er is toch iets anders aan de hand waardoor grote bedrijven vertrekken… Bijvoorbeeld dat de marjt gewoon krimpt en er in BRIC landen met nieuwe fabrieken en nieuwe markten gewoon meer te verdienen is.

  Piektarieven zijn op het ogenblik nauwelijks hoger dan dal tarieven alles vastgesteld op de vrije markt zonder overheidsbemoeienis

 20. Turris 2 augustus 2012 om 21:57- Antwoorden

  INDIA: "heel veel ICT bedrijven, vragen inderdaad zoveel energie"

  Ik heb begrepen dat vooral de immer groeiende zware (staal – aluminium) industrie het leeuwendeel van de problemen veroorzaakt en de IT-industrie en burgers het slachtoffer zijn. Verder zijn vele powercentrales en regelsystemen verouderd.

 21. DWK 7 augustus 2012 om 12:03- Antwoorden

  En ja hoor! Duitse consumentenorganisaties denken: Wat de industrie kan, kunnen wij ook! We gaan sjubsjidie aanvragen.

  Bij de groffe cijfers hieronder moeten we niet vergeten dat de uitstaande schulden over feed in contracten (100 miljard en still counting) nog niet geheel verdisconteerd zijn evenmin als de aanstaande astronomische kosten voor de nog te bouwen “slimme” infrastructuur, evenmin als de omslag voor de inmiddels aan de industrie toegezegde lastenverlichting evenmin als de “onzichtbare” prijsverhogingen in de dagelijkse consumptie (denk aan 10,- per peertje voor een beetje hinderlijk licht boven de keukentafel). Het aardige van deze laatste post is natuurlijk dat het zo goed als onmogelijk is om het aandeel van het knotsgekke Duitse energiebeleid in de prijsverhogingen te berekenen.

  En dat komt natuurlijk goed uit. Het lijkt wel strategie: We maken het allemaal zooo duur dat rekenen zinloos wordt. We zagen dat eerder bij de strategische plannen van Van Son met Desertec. (Ligt goddank zo goed als op z’n gat)

  Guten Morgen lieber Leser,

  eines kann man über die Energiewende schon heute sagen: Das wird eine Wende zum Teuren. Die Stromkosten der Privathaushalte in Deutschland sind seit 2000 von 17 Milliarden auf 33 Milliarden Euro im Jahr 2011 gestiegen. Die Verbraucherschutzverbände fordern nun eine Subventionierung des Strompreises, um die Privathaushalte zu entlasten. Im heutigen Handelsblatt entfalten sie exklusiv ihre Vorstellungen für eine Strompreisreduzierung, von der Mittelschicht und Mittelstand profitieren sollen. Ihre Meinung zu diesen Vorstellungen würde mich sehr interessieren: steingart@handelsblatt.com

  De woedende kok is even een briefje componeren aan de heer Steingart.

Geef een reactie