Simon Rozendaal met Gerrit Hofstra onze top-presentator in het Nova Zembla Mediacafé

De eerste editie van Nova Zembla Mediacafé in Langweer was een succes vorige week. Mede dankzij de leiding van onze presentator Gerrit Hofstra, hierboven in beeld met Simon Rozendaal. Nu hebben we onze eigen pagina op Gezichtenboek. Esther Bakker opende met haar column over Nederland als platteland van de wereld. Zij woonde jarenlang in Mali, en vergeleek Nederland met Afrika: ik was te druk met bier bestellen om haar hele verhaal mee te krijgen, en om daar op betrouwbare wijze verslag van te kunnen doen.

Hans Laroes is ook gewoon Zeeuwse boer
Daarna bestookten Omrop Fryslan-kanon Eric Ennema en oud-NOS-hoofdredacteur, Hans Laroes elkaar over de stelling ‘Randstad kijkt neer op het Platteland’. Dat klopt natuurlijk niet helemaal. Friezen vertonen een merkwaardige mengeling van regionale arrogantie (die stedelingen die ‘het’niet helemaal snappen) en minderwaardigheidsgevoel naar de Randstad. Zo filmt Omrop Fryslan ook NOS-redacteuren als die na 2 vorstdagen komen filmen in de hoop dat een Rayonhoofd het in zijn hoofd haalt iets over de Elfstedentocht te roepen. Dat is gewoon ordinair Randstad-aapjes kijken.

Daarnaast, blijkt Hans Laroes ten diepste ook gewoon een Zeeuwse boer, dus zo groot zijn die verschillen niet. De meeste ‘Amsterdammers’ die carrière maken zijn ook provincialen. En binnen een uur rijden ben je hier.

Het minderwaardigheidsgevoel heb ik hier al beschreven.
Boeren die wereldburger willen lijken gaan iets geks roepen over ‘het klimaat’of ‘duurzaam’, samen met Jan Rotjeknor van Stichting Urgenda.

Of ze willen een vierbaansweg dwars door Nationaal Landschap de Friese Wouden, de Centrale As, in de hoop dat de industrie bij Rotterdam wegtrekt en in Tytsjerksteradiel gaat zitten. Ttujsjun wat? Ja struikel nog maar eens over die naam. In Tjsetsjenie. Wat Geert Mak al vergeleek met de Papoea’s die een landingsbaan aanlegden in de hoop dat vanzelf een missionaris met kadootjes zou landen.

Nutteloze Plattelandsfeiten
Simon Rozendaal gaf een komisch optreden met zijn Encyclopedie van Nutteloze feiten. Waardoor we nu weten dat Friesland op de zelfde breedtegraad ligt als Alaska. En dat een ooievaar kinderen brengt dankzij de hoge geboortecijfers op het platteland, waar ook de meeste ooievaars broeden.

Er was een leven vóór we deze plattelandsfeiten kenden, en een leven erna. Al gauw kwam Simon natuurlijk op zijn specialiteit, het ontmaskeren van milieubedrog. Een rondborstige NOS-dame stelde een vraag over biologische producten, en als nuttig plattelandsfeit meldde Simon dat biolandbouw de helft minder productief is. Dus moet je alle regenwoud ontginnen, wil je de wereld voeden. Voor veel aanwezige journalisten- trouwe vazallen van de milieubeweging- was dat nieuws, en Simon deed hun oren klapperen. Goed gedaan!

1,2,3, Ruzie
Als laatste programma-onderdeel werd uw blogger geïnterviewd door Leeuwarder Courant-journaliste Gitte Brugman. Ik stond aangekondigd als beroepsquerulant, die de waarde van boerenlogica verdedigt. Nu zal dat stempel van beroepsruziemaker niet aan mijn vredelievende harmonieuze karakter liggen, tactvol, altijd alles op de juiste manier zeggend in de goede toonsoort, mij inlevend in de gevoelens van een ander: hoe zou ze het bedoelen, ieder mens heeft iets goeds!

Ik laat mij graag overtuigen door goede argumenten, geef graag antwoord op goede vragen maar dan moet je ze natuurlijk wel hebben. Gitte droop binnen 2 minuten van het podium af, waarna iemand uit het publiek verder ging vragen die het ook voor gezien hield.

Waarom waarom, zijn journalisten zo dom
Terwijl ik ondertussen probeerde uit te leggen waarom journalisten zo dom zijn, als het om behandeling van milieuonderwerpen gaat. Ze noemen alles dat chemisch klinkt gif, zie de Vara-hoernalisten van Zembla. Terwijl zoals Simon al vaststelde ‘giftigheid in de dosis zit’.

Je kunt immers ook doodgaan aan een overdosis water of yoghurt, zelfs het hele leven is dodelijk. Op basis van boerenlogica, gewoon met je poten in de klei om je heen kijken en zelf nadenken kun je veel deskundige angsten vervolgens weerleggen, zoals over neonicotinoiden die de bij zouden doden. Iedere boer kan dit zien:

a. varroamijt is de boosdoener bij wintersterfte, bezoek imkers en je weet het. Als ze niet behandelen is de kolonie weg.
b. te weinig dracht en te grote afstand tussen drachtrijke gebieden hindert de bij. Omdat mensen hun tuin verbouwen tot binnenplaats van een kerncentrale, en boeren van die gifgroene raceparcours voor monstertrucks maakten van wat ooit weiland heette. Het ‘lan fan fjild en blommen’is nu één strakgetrokken grasmat.

Zelfs de Amsterdam Arena heeft meer bloemen. En mijn gemeente roeit in de berm iedere bloem uit die niet binnen het bestemmingsplan past, te hoog opgroeit. Komt meteen het Empatec-groenverdelgingsbataljon aanmarcheren.

Na verzet volgt berusting en daarna gewoon feest
De kans is té klein dat een bij aanvliegt tegen een te hoge dosis van een gewasbeschermingsmiddel bij normale toediening, om een substantieel populatie-effect te kúnnen hebben. Exit Bayerbijen-hysterie, en zo kan je vele voorbeelden geven. Maar zoals ik al concludeerde: het zal nooit wat worden met journalisten. Simon is ook al een kwart eeuw roepende in de woestijn. Wanneer je een feit een feit noemt heet je al stellig.

Journalisten zijn gewoon te dom om chemie, biologie en wetenschap te begrijpen, en daar is niets aan te doen. We zullen er mee moeten leren leven, en met die constatering sloten we de avond af.

Het was al zo bij mijn presentatie voor de vakbond van Linkse Journalisten NVJ. Journalisten gaan er prat op geen kennis te hebben, dat vinden ze objectief, oppervlakkigheid heet een toonbeeld van brede interesse. Jack of all trades master of none…Yeah! Of nog erger ‘nou, de waarheid ligt vast in het midden’. In het midden van wat? Toch zijn journalisten ook allen schepselen Gods, ieder met hun goede kanten.

We hebben gedanst en gedronken tot de kleine uurtjes, onze prachtige Deborah Kraayenahagen zong de optredens aan elkaar, en de volgende editie in september wordt nog leuker. Met dank aan Reclamebureau Sprog dat pro deo ons logo en posters ontwierp en de gasten die pro deo kwamen opdraven en meedoen. Bij deze iedereen nogmaals bedankt voor de geslaagde avond