In de Kleine IJstijd tot 1890 waren de gletsjers in West Noorwegen groter dan enige andere periode van de afgelopen 10.000 jaar, misschien geëvenaard door de afkoeling die van 10.000-8000 jaar geleden plaatsvond. Dat blijkt uit een studie die in augustus verschijnt in Quaternary Science Reviews, aan de hand van neerslag van sediment in Nedre Sørsendalsvatn, een meer in West Noorwegen gevoed door gletsjers.In de periode van 8000 jaar geleden tot 5000 jaar geleden (het Holocene optimum) was de gletsjer veel kleiner dan nu, evenals in de Romeinse warmteperiode (2000 jaar geleden). Opvallend is hier dat de middeleeuwse warmteperiode veel minder uitgesproken naar voren komt dan de Romeinse warmteperiode.

The reconstruction of former glacier activity is in accordance with glacier variability reconstructed from other sites in western Norway, including the termination of the deglaciation at approximately 10,000 cal yr BP, the 8.2 ka BP (Finse) event, the Holocene thermal optimum between ∼8000 and 5500 cal yr BP, and the onset of the Neoglacial at 5500 cal yr BP. The largest glacial extent during the Neoglacial time period took place during the ‘Little Ice Age’. The combined radiocarbon chronologies from three different sediment cores provide insight into the duration of the “8.2 ka event” in the terrestrial system. The maximum glacier activity at approximately 8.2 cal BP is the culmination of a glacier advance that began around 9 cal BP and accelerated at 8.4 cal BP. The glacier advance ended abruptly at 8.0 cal BP.

ClimatedepotFig_9_comparison.cdr
Het is te hopen dat ons klimaat gevoelig is voor CO2, anders zouden we steeds verder in de kou afglijden op weg naar een nieuwe ijstijd. Climatedepot.com laat momenteel een temperatuur-gadget zien van Harlingen hier in Friesland, waar de zomertemperatuur 3 graden beneden normaal ligt deze week. Koud, somber, kachelweer. Maar nee, weer is geen klimaat…