morosofie
Niet opleidingsniveau maar de klassieke deugden, aandacht, reflectie en intellectuele ethiek zijn een graadmeter voor het beschavingsniveau van een maatschappij. Dat viel me in bij uitlaten van mijn fokking bitsj vanochtend, terrier Trip. (Ze houdt van rennen in het bos en worstjes van Slagerij Dol)Een idee dat aansluit op dé leestip aller leestips: Nassim Nicholas Taleb’s ‘Antifragile’. Hij verdedigt ook het idee dat meer welvaart niet uit meer onderwijs voortkomt. Maar dat meer onderwijs uit meer welvaart volgt.

Het gros van de universiteiten- door Taleb het Sovjet Harvard-complex- genoemd- kan per morgen dicht. Qua welvaart zou dat eerder positief dan negatief werken. Het bestaat louter als aangever van een op primaire productie parasiterend baantjescircuit. In concerto met de bureaucratische klasse die deze a-productieve elite met financiering op haar plek houdt. Zoals ook Thierry Baudet betoogt in Oikofobie is het slechts wachten tot deze pseudo-intellectuele en moreel corrupte bel met een knal uiteenspat.

    Onze tijd toont; wat heb je aan een gemiddeld groter percentage hoger opgeleiden ten opzichte van bijvoorbeeld de jaren ’60 vorige eeuw, als het gros van die hoger opgeleiden hun intellectuele energie besteden met het zo academisch mogelijk voor de gek houden van zichzelf en anderen? En als intellectuele luiheid, vluchtigheid, kuddegedrag en oneerlijkheid de norm zijn geworden?

Uitzonderingen zijn misschien enkele technische faculteiten, met ingenieurs die nog wel iets zinnigs bedenken omdat hun vindingen één dikke tik op de vingers krijgen: de natuurlijke werkelijkheid bepaalt hier de feedback, of het werkt of niet.

Domheid: waarheidsopvatting bepaald door sociale druk
Misschien is het bij onderscheid tussen ‘slim’ en ‘dom’ eerst nodig een definitie van domheid te geven. Ik ontleen die onder meer aan de Morosofie van Mathijs van Boxsel. Hij haalt veel ‘slimme mensen’met ‘slimme vondsten’aan, die geen enkele feedback door de harde werkelijkheid kregen en zo met instemming van het grote publiek de grootste onzin verkochten. Domheid is verder het met instemming aanmoedigen van zelfdestructie. Zie klimaatbeleid: het met tientallen miljarden euro’s afpersen van belastingbetalers, om zo via de overheid economische krimp/CO2-reductie te forceren door energie zo duur mogelijk te maken, zodat zij nog ernstiger in welvaartsval mogen raken.

In de Morosofie vind je ook veel kleren van de keizer-achtige voorbeelden. De Engelse landschapsarchitect die de natuur ontgint, om een landschap te kunnen ontwerpen dat zo natuurlijk mogelijk lijkt. De filosofie van de Oostvaardersplassen – polder de zee (wildernis) in en noem een platgegraasd weiland in die polder wildernis- is ook een Morosofie.

Eigenlijk is domheid dus het hanteren van sociale criteria bij waarheidsopvatting. Niet de natuur, de praktijk, dus wat echt bestaat bepaalt wat waar is. Maar wat iedereen bij sociale druk en gewoonte bereid is voor waar te veinzen/accepteren, zeker wanneer het met welsprekendheid (of gewoon beelden en marketing) wordt gebracht. Zo’n intellectueel klimaat heerst ook in een dictatuur.

‘Schop de mensen die geen windmolens willen in Friesland’: powered by ‘de publieke omroep’
Dan krijg je ventjes- die Hajo krullenbol noemt- als Ramiro Gras op Omrop Fryslan, die in een techniekprogramma voor boerenjongeren mensen wil schoppen die zelf nadenken en die niet geloven dat de stroom uitvalt als er geen windmolens komen. De stroom valt wel uit als er wél windmolens staan maar er geen wind is, en geen gascentrale om dat gat op te vangen. Gewoon iets roepen dat goed voelt, zonder feedback van de werkelijkheid, het is de norm in media.

Zo’n jong kan het niet helpen dat hij groene melk uitbraakt, hij is als een baby die de verkeerde fles heeft gekregen. Van ‘ouders’, een elite die intellectueel gecorrumpeerd is geraakt – zie Rotterdamse rovershoofdman Rotmans en zijn bende van 55- en haar rotte melk voert aan de onwetenden. Komende blogs enkele schokkende voorbeelden van intellectuele corruptie die moedeloos stemmen, en een poging daar uit te komen.

Domheid= duurzaamheid= waarheid oordelen op sociale acceptatie en indoctrinatie

Domheid= duurzaamheid= waarheid oordelen op sociale acceptatie onder sociale druk