shiller

Vanochtend staat er een ijzersterk interview met Nobelprijswinnaar economie Robert Shiller op FD.nl. So much voor diegenen die steeds maar roepen dat er bij kranten geen vakmensen rondlopen. In dit geval zijn het M. de Boer en J.F. Hinrichs. Het is ook wat dat Robert Shiller al was vastgelegd als spreker op de Nederlandse Economendag afgelopen vrijdag voor diezelfde week bekend werd dat hij de Nobelprijs zou krijgen. Gekkenhuis dus.

Shillers lezing was getiteld Bubbles, Financial Crises and the Good Society. De titel van het FD interview is: Ik ben scepticus, vind de kerk mooi, geniet van de muziek, maar haak af bij de preek. Het FD interview bevat naast de titel nog 4 prachtige “duurzame” quotes die er allemaal in kunnen. Ik sloop ze er voor jullie even uit en plaats ze ook in onze sectie gevleugelde quotes:

Eerst nog even de samenvattende zin van de FD journalisten om de toon te zetten:

Shiller won de Nobelprijs vanwege zijn baanbrekende werk over economische speculatie en de financiële bubbels die daaruit ontstaan. Hij beschrijft het als een in essentie sociaal proces, van mensen die allemaal hetzelfde trucje willen uithalen om er zelf beter van te worden.

Nu de Schiller quotes:

De basis is dat een bubbel een soort mentale ziekte is. Je moet er wel een verhaal bij vertellen: een prijs stijgt, mogelijk speculatief, dat trekt de aandacht, mensen vragen zich af waarom die prijs stijgt. Vervolgens gaan anderen daar gebruik van maken. Ze proberen mensen voor dat product te interesseren, en zo de prijs nog verder op te drijven. Er ontstaat een sociale epidemie.

Bubbels zijn een heel oud fenomeen. Het zich razendsnel verspreidende enthousiasme voor kruistochten was al een soort bubbel. Ik ken één Nederlands woord: “windhandel”, een markt gebaseerd op lucht. Die wijsheid ontleen ik aan de tulpenmanie in de zeventiende eeuw in Nederland, een prachtig voorbeeld van een speculatieve bubbel. Een uit Nederland afkomstige student heeft eens een tekst voor me opgedoken uit die tijd van een anonieme schrijver over die tulpenmanie. Prachtig! Het ging over twee mannen, de één was enthousiast over de speculatie met tulpenbollen, de andere had zijn twijfels. Daar zag je al de essentiële argumenten bovenkomen. De één die veel geld denkt te blijven verdienen, de ander die dat niet gelooft, maar ook al die winst niet wil missen. Afgunst is een heel belangrijke verklarende factor bij bubbels!

We moeten een toezichtkader ontwerpen dat rekening houdt met de imperfecties van het systeem, een beleid dat rekening houdt met de menselijke neiging om achter een verhaal aan te lopen.

Het kapitalisme zet ondernemers ertoe aan om mensen te manipuleren en te bedriegen. De winstmarges zijn overal zo laag dat de ondernemer welhaast gedwongen is om op slinkse wijze te werk te gaan om een extra dollar te verdienen. Denk maar aan het junkfoodbedrijf dat vertelt gezond bezig te zijn. Het is erger dan je denkt.

Say no more. Wat ik het mooist vind is dat hij glashelder benoemt dat “het verhaal” nu juist het enge is van een bubbel en niet zoals Al Gore, Connie Hedegaard, Mike Hulme en vele andere klimaatalarmisten beweren iets moois maatschappelijk verbindends los van de vraag of de wetenschap klopt. Nu is de volgende stap te ontdekken of Schiller iemand is die ook de duurzame bubbel herkent of dat hij domeinafhankelijk is en misschien wel naar de preken van Al Gore luistert. ff zoeken. Nee heulemaal niks te vinden. Dus ga ik hem nu mailen. In het telegraaf interview staat dat hij deze dagen elke minuut een e-mail krijgt dus ik moet wel een paarse koe maken:

Subject: Interview opportunity regarding bubble you might not have discovered yet

Dear Mr. Shiller,

Congratulations! A brilliant article based on your interview with FD newspaper in The Netherlands that was published today, leads me too ask you for an interview too. I am an influential blogger in The Netherlands writing about the interplay of science, media and governement. There is a field that you haven’t written about that is the perfect example of a modern “Tulpenmanie”. It might be bigger than the housing bubble.

Please send me a quick not back and I will send you some questions that you could answer via e-mail or if you are willing to talk to me on the phone please say so.

Kind regards,
Hajo Smit
Amsterdam

Verzonden!

robert-shiller_