3424636_web

Wie A zegt moet B zeggen. Ik heb me in het Zwarte Piet debat gemengd omdat ik een parallel zag met het klimaatdebat. Als we geestelijke lenigheid verwachten van hele volksstammen om van hun duurzame geloof af te stappen, dan moeten we het goede voorbeeld geven op andere terreinen. Wiskundig energetisch is duurzaamheid net zo’n suboptimum als Zwarte Piet. Beide zijn leuk. Beide kunnen beter. Dus moet je opnieuw nadenken uit je comfort zone komen en op zoek gaan naar het ware optimum.

Iedereen is ontdaan omdat mevrouw Verene Shepherd als zwarte Jamaicaanse een vooropgezet standpunt heeft terwijl het VN onderzoek nog moet beginnen. Mag ze potverdomme! Ik heb ook vooringenomen standpunten. Zo heb ik bijvoorbeeld een vooringenomen standpunt tegen alles wat naar communisme en socialisme riekt en tegen het streven naar een one world government. En dus zou ik in elk VN panel waarvoor ik wordt gevraagd dat moet onderzoeken of wereldwijde CO2 reductie een goede zaak is meteen al heerlijk vooringenomen gaan roepen dat dit een no go area is. Voor een zwarte Jamaïcaanse is Zwarte Piet logisch ook een no go area. Wees nu eens eerlijk: wordt Zwarte Piet soms als een wijze nadenkende man voorgesteld die die Malle August Sint elke keer voor misstappen moet behoeden? Tuurlijk niet. Kom op zeg…

Ik heb weinig toe te voegen aan de uitstekende analyse van opperpiet himself Erik van Muiswinkel die in NRC genuanceerd uitlegt waarom hij stelt: Maak mij minder Zwart en Minder Knecht en aan het uitstekende overzichtsartikel van Michiel Kuijt die kunsthistoricus van de UvA Elmer Kolfin interviewt en die aan de hand van schilderijen van zwarte kindslaven uit de 17e eeuw concludeert:

Tegen deze achtergrond valt niet aan de conclusie te ontkomen dat Zwarte Piet een andere vorm moet krijgen. Zo iets begint met een bewustwordingsproces en daar zitten we nu middenin. Dat gaat altijd gepaard met pijn smart en emotionele betogen. Maar Zwarte Piet in zijn huidige vorm loopt op zijn einde. Het is alleen niet reëel om snelle veranderingen te eisen. Uit goed fatsoen moeten blanke mensen de Zwarte Piet niet meer willen. Maar het is ook goed fatsoen van zwarte mensen om blanke mensen de tijd te gunnen voor een alternatief. Die moeten immers afstappen van een lange traditie.

Een perfect model voor hoe we van alarmisten kunnen verwachten dat ze van hun duurzame geloof gaan afstappen. Die traditie die teruggaat op Rachel Carsons Silent Spring uit 1962 is ook al “lang”. Zwarte Piet is slechts enkele malen langer in gebruik. Als er mensen zijn die vinden dat de Islam wel de Koran moet afschaffen, maar wij niet Zwarte Piet dan moet ik om zulke intellectuele armoede glimlachen. Ik vind namelijk dat beide afgeschaft dienen te worden en waarom niet wel gewoon snel? Toen Attatürk een commissie opstelde om uit te zoeken hoe lang een overstap van het Arabisch schrift naar het alfabet zou duren, luidde de conclusie: 3 jaar. Attatürk deed het in 3 snelle maanden waarin kranten zowel in Arabisch als alfabet verschenen. Waarin kinderen het op school leerden en zij het hun ouders weer onderwezen.

Tja, en wat is het alternatief voor Zwarte Piet? Ik suggereerde in mijn vorige artikel dat ik heel Piet én Sint achterhaald vind en dat ik pleit voor een Nationaal Feest van de Goede Opvoeding, waar ouders hun kinderen belonen voor hun goede gedrag met cadeau’s en waar met gedichten en surprises ook milde kritiek wordt geoefend en waar kinderen “Dank je papa en mama” zingen in plaats van “Dankusinterklaasje”. Maar voor wie de goedheiligman niet kwijt wil heb ik iets leukers. Zoals bekend zijn zowat alle Christelijke feesten in het heidense Europa 50/50 mengsels omdat de heidenen niet te kerstenen waren als ze hun boom en hun trollen niet mochten houden.

218295783

En zo moet het oorspronkelijke Nikolaas-feest van vóór de tijd dat het houden van een zwarte kindslaaf in de mode raakte ook in Nederland gelijkend zijn geweest aan wat tot op de dag van vandaag in Oostenrijk wordt gevierd: Nikolaus en Krampus. Ik zag het tot mijn stomme verbazing voor het eerst in 1991 toen ik net begin december in Oostenrijk arriveerde als skileraar. “Wat heb ik nu aan mijn Hollandse klomp hangen”, spookte het door me heen. Hierrrr een bak vol met plaatjes waarvan ik de mooiste hieronder heb gezet. Persoonlijk ga ik voor de twee in wit geklede dames. En nu op hoop van virale #zwartepiet zegen dit artikel gepost opdat zo veel mogelijk mensen gaan nadenken over “collectieve geestelijke lenigheid” (business agility heet dat in de managementtheorie – lezingen hierover houd ik à raison van een toffe dagdeel-fee)….

05nikolaus00

1920s_krampus-snick1   1320346880_4 adb80ba7c3 e32gFbfLyjnhiEPhbBcx krampuskraenzchen2011 krampus-nikolaus-41-Kr nikolaus_und_krampuss nikolausabend nikolaus-krampus Nikolaus-und-Krampus-II-a19464624 tamsweg_krampus_012396 u1_Krampusse08 OLYMPUS DIGITAL CAMERA