bruinkool

Bovenstaande van het net geplukte foto bewijst weer eens hoe mooi een industrielandschap kan zijn. Kan geen Oostvaardersplassen tegen op. Je moet het alleen willen zien: die schitterende bruine kleur die anders onder overbemeste doodsaaie weilanden schuil zou gaan. Geen Alpenbergkam zo mooi als deze hopen bruinkool. En die grijper. Er zijn twee redenen waarom de dinosauriërs niet zijn uitgestorven:

  1. Ze zijn niet uitgestorven want vogels zijn dino’s
  2. Alle mooie Bob de Bouwer spul wat wij mensen maken zijn gewoon dino’s van metaal en in welke natuurbijbel staat dat dino’s niet van metaal mogen zijn?

Die laatste is voor een andere filosofische discussie die overigens wel zeer wezenlijk is want in geen enkele biodiversiteitsschatting worden elektrische tandenborstels en kettingzagen van de Aldi meegeteld. En toch zijn het levende wezens die evolueren in de tijd met de mens als substraat. En lantarenpalen zijn omgekeerde bomen: ze hebben wortels stralen licht uit in plaats van het te absorberen.

[youtube id=”QVj_MxIx3yM” width=”600″ height=”340″ position=”left”]

Maar nu even concreet. Wat is er aan de hand. De Duitse PvdA is nog steeds een arbeiderspartij omdat Berlijn een echte stad is en geen grachtengordel. Ze willen banen. Waar zijn banen? In de bruinkoolindustrie. Niet bij de duurzame stroom. Kameraad Merkel van de CDU (zo rechts als onze VVD) wil eco-communisme. De SPD wil het succesvolle Rijnlandsmodel. Kapitalisme met een sociale component. We gaan het volgen in Berlijn. Nieuwsuur laat de dilemma’s mooi zien. Hoeveel miljoen zal die duurzame boerenfamilie van arme Duitse families stelen? Heel goed dat de graafmachines komen. Dat de verbinding met Berlijn wegvalt in het item is natuurlijk een blackout… daar moet je mee leren leven in de 21e eeuw. Lieferungssicherheit is zo 20e eeuw.

Rypke: ik smeek je ook industriële fotografie erbij te gaan doen…. wat is de aarde en heel het universum toch mooi in al haar vormen!

Bruinkoolwinningslandschap in Ober Lausitz. Nadat de mijn sluit vult het gat zich met water, en er ontstaat een meer.

Bruinkoolwinningslandschap in Ober Lausitz. Nadat de mijn sluit vult het gat zich met water, en er ontstaat een meer.

wolfomg17