In Duitsland: Samsom voor steen- en bruinkool en Rutte tegen

bruinkool

Bovenstaande van het net geplukte foto bewijst weer eens hoe mooi een industrielandschap kan zijn. Kan geen Oostvaardersplassen tegen op. Je moet het alleen willen zien: die schitterende bruine kleur die anders onder overbemeste doodsaaie weilanden schuil zou gaan. Geen Alpenbergkam zo mooi als deze hopen bruinkool. En die grijper. Er zijn twee redenen waarom de dinosauriërs niet zijn uitgestorven:

 1. Ze zijn niet uitgestorven want vogels zijn dino’s
 2. Alle mooie Bob de Bouwer spul wat wij mensen maken zijn gewoon dino’s van metaal en in welke natuurbijbel staat dat dino’s niet van metaal mogen zijn?

Die laatste is voor een andere filosofische discussie die overigens wel zeer wezenlijk is want in geen enkele biodiversiteitsschatting worden elektrische tandenborstels en kettingzagen van de Aldi meegeteld. En toch zijn het levende wezens die evolueren in de tijd met de mens als substraat. En lantarenpalen zijn omgekeerde bomen: ze hebben wortels stralen licht uit in plaats van het te absorberen.

[youtube id=”QVj_MxIx3yM” width=”600″ height=”340″ position=”left”]

Maar nu even concreet. Wat is er aan de hand. De Duitse PvdA is nog steeds een arbeiderspartij omdat Berlijn een echte stad is en geen grachtengordel. Ze willen banen. Waar zijn banen? In de bruinkoolindustrie. Niet bij de duurzame stroom. Kameraad Merkel van de CDU (zo rechts als onze VVD) wil eco-communisme. De SPD wil het succesvolle Rijnlandsmodel. Kapitalisme met een sociale component. We gaan het volgen in Berlijn. Nieuwsuur laat de dilemma’s mooi zien. Hoeveel miljoen zal die duurzame boerenfamilie van arme Duitse families stelen? Heel goed dat de graafmachines komen. Dat de verbinding met Berlijn wegvalt in het item is natuurlijk een blackout… daar moet je mee leren leven in de 21e eeuw. Lieferungssicherheit is zo 20e eeuw.

Rypke: ik smeek je ook industriële fotografie erbij te gaan doen…. wat is de aarde en heel het universum toch mooi in al haar vormen!

Bruinkoolwinningslandschap in Ober Lausitz. Nadat de mijn sluit vult het gat zich met water, en er ontstaat een meer.

Bruinkoolwinningslandschap in Ober Lausitz. Nadat de mijn sluit vult het gat zich met water, en er ontstaat een meer.

wolfomg17

Door | 2013-11-23T12:09:21+00:00 23 november 2013|7 Reacties

7 Reacties

 1. Rypke 23 november 2013 om 08:26- Antwoorden

  Ik ben in de regio geweest ,ober lausitz en heb de bruinkoolmijnen al gefotografeerd. Dat is ook waar de eerste Duitse wolvenroedel zat namelijk. Het is een treurige regio met halve spookdorpen

  Die oude mijnen worden na gebruik gewoon natuurgebied, en een stuk minder saai dan de weilanden. Alleen de meertjes zijn extra zuur dankzij acid mine drainage

  Geheel in de traditie van onze mainstreammedia doet nieuwsuur alsof wind zon en biogas economisch renderen en verzwijgt nieuwsuur dat die blije Duitse toekomstboer met haar groene stroom zo blij is dankzij de einspeisegesatz , de subsidie die oploop tot 20 cent per kWh. Je kunt dat publieksmisleiding noemen

 2. Turris 23 november 2013 om 12:29- Antwoorden

  Geweldig duurzaam succes van de milieu-beweging in Duitsland : de sluiting van de kerncentrales: “Die Eneriewende” : http://www.wiwo.de/themen/Energiewende

  en als gevolg:

  Vattenfall Europe, Braunkohle, Mining & Generation, Tagebau Cottbus Nord: http://www.youtube.com/watch?v=O0JDUWG4wt8

  • Turris 23 november 2013 om 14:32- Antwoorden

   “Samsom voor steen- en bruinkool en Rutte tegen”: Is dit onuitgesproken, dat Samsom nu erkent dat CO2-uitstoot geen factor van belang meer is voor het klimaat, en dat Rutte nog steeds in de AGW-IPCC-klimaat-fraude gelooft?

 3. Harry van Schalkwijk 23 november 2013 om 16:21- Antwoorden

  De ontwikkeling die hier aan de orde wordt gesteld is belangrijk, maar zoals gewoonlijk interpreteert Hajo de politieke ontwikkelingen verkeerd.
  Om te beginnen moet je de Duitse Sociaaldemocratische partij [SPD] niet de Duitse PvdA noemen, want die twee partijen leken nooit erg op elkaar en hebben ook een volstrekt andere ontstaansgeschiedenis.
  Als de Duitse SPD voor bruinkoolwinning is, moet je dat dus niet uitleggen als zou Samsom daar nu ook vóór zijn. Daar zou Samsom zich dan ook over uitgelaten moeten hebben, maar dat laat Hajo niet zien.
  Hoogstens heeft Hajo aangetoond dat er ernstige, zeg maar gerust onoplosbare tegenstrijdigheden zitten in het denken van de sociaaldemocraten over energievoorziening en “verduurzaming”. De Duitse sociaaldemocraten die in het filmpje aan het woord komen, spreken veel realistischer taal dan je van de Nederlandse PvdA hoort.
  Dit is goed te gebruiken om tegen het beleid van de PvdA te argumenteren.

  • Hajo Smit 23 november 2013 om 18:07- Antwoorden

   Zo Harry je hebt hem door…. behalve dan dat ik die verwarring bewust zaaide… het ging er juist om te laten zien hoe anders de SPD is dan de PvdA en hoe anders Duitsland is dan Nederland. Zoals je misschien weet is mijn moeder Duits. Ik volg de Duitse politiek al zolang mijn geheugen reikt… dus lees me op dit gebied niet de les ajb. Verder blijf ik het flauw vinden dat je mijn herhaalde oproep hier te gaan bloggen steeds wegwuift… zo ben en blijf je echt een beste stuurman aan de wal. 🙂

   • Harry van Schalkwijk 24 november 2013 om 11:26- Antwoorden

    Het filmpje op Youtube was in ieder geval wel helemaal “to the point”.

 4. Theo Brakeboer 24 november 2013 om 12:32- Antwoorden

  ‘Het filmpje op Youtube was in ieder geval wel helemaal “to the point” .
  Ja, behalve dan de opmerking dat de bruinkoolwinning een maanlandschap achterlaat. Lekker suggestief. Voor de natuurliefhebber ziet een afgegraven gebied er na verloop van tijd mooier en minder saai uit dan daarvoor.

Geef een reactie