Ontdek de zeearend in u zelf en eet grauwe gans. Lekker!!

Ontdek de zeearend in u zelf en eet grauwe gans. Lekker!!

Op 14 maart 2014 organiseren de internationale jachtraad CIC en Wageningen Universiteit een ganzensymposium. Aanleiding is de stormachtige groei van ganzenpopulaties tot 2,1 miljoen winterganzen en 600.000 zomerganzen in 2012. De winterganzen vertienvoudigden in aantal ten opzichte van de jaren ’70. Verminderde jachtdruk, eiwitrijker gras in de Nederlandse landbouw en vele andere factoren als ander landgebruik in hun Russische broedgebieden spelen een rol. Bij zomerganzen zien we een verdubbeling ten opzichte van de eerste landelijk dekkende Sovontelling van 2009. En de groeilimiet is hier nog niet in zicht, de eiwitrijke Engels raaigrasterreinen van de moderne landbouw zijn een ganzen-walhallah.

Soorten als de brandgans, ooit Siberische toendrabewoners, tarten alle ‘logica’ van klimaatfundamentalisten die beweren dat deze ganzen zullen uitsterven doordat ze niet voldoende kou kunnen vinden (u mag hier lachen, maar het treurige is dat de ‘Climatic Atlas of European Breeding Birds’ van Sovon, Vogelbescherming en de Universiteit van Durham werkelijk deze ecologische onzin als leidraad hanteert). Voedsel, voedsel en nog eens voedsel, dat bepaalt succesvolle vestiging van ganzen. Brandganzen vestigden zich in Nederland als broedvogel en slaan de trek maar over.

Grauwe gans beste kandidaat voor consumptie
Met name de grauwe gans- die in de jaren ’60 en ’70 nog als zeldzaamheid werd geherintroduceerd in Nederland- explodeerde in aantal tot 400.000 overzomeraars. Bij boeren groeit daarmee de landbouwschade. Ook voor kwetsbare natuur zijn de ganzen geen onverdeeld succes. In ecologenblad de Levende Natuur bleek al dat grauwe ganzen kolonies zwarte sterns verwoesten door op de zorgvuldig uitgelegde nestvlotjes te wiebelen. De gans is geevolueerd op hoge predatiedruk/menselijke consumptie, en kan in zijn leven 60 nakomelingen op de wereld zetten.

Boeren krijgen schade vergoed via subsidies wanneer ze zich kwalificeren als ganzenopvang-land, wat betekent dat ze de ganzen zelf ook niet mogen verstoren: dan moeten ze alle uitgekeerde schade weer teruggeven aan de bureaucratenklasse. Je zou ze graag van ambtelijke terreur willen verlossen, door schade uit jacht te compenseren: Duitse jagers zijn ook al verantwoordelijk voor wildschade bij boeren.

Die financiering zou ook uit de verkoop van ganzenvlees betaald kunnen worden. Maar Nederlanders eten nog te weinig poldergans terwijl er per gezin in theorie een pond ganzenvlees beschikbaar zou kunnen zijn. Eén grauwe gans geeft 2 kilo vlees waarmee je 5 mensen kunt voeden. Gewoon eerlijk vlees van eigen bodem, wie kan daar nu tegen zijn? Je helpt de natuur én de boer er mee. Een recept is HIER bij de KNJV te vinden, Wouter Klootwijk ging u al voor op zijn bekende droogkomische wijze. Zelf heb ik een geschoten gans klaargemaakt in trappistenbier: heerlijk.

Ingrediënten

1 wilde gans
250 gr. champignons
2 uien
1 teentje knoflook
2 tl. kerrie
4 el. bloem
braadvocht of 5 dl. witte wijn
braadvet
zout en peper
Braad de gans een dag van tevoren volgens het recept “Wilde gans uit de oven” en laat het braadvet in een aparte schaal afkoelen. Verwijder de volgende dag het gestolde vet en verwarm hiervan 3 el in een koekepan. Fruit hierin de gehakte uien met de kleingesneden knoflook en voeg de kerrie toe. Voeg dan de bloem toe en roer alles door. Giet het braadvocht, scheutje voor scheutje, in een pan en breng het geheel al roerende aan de kook. Voeg de champignons in plakjes toe en verwarm de saus nog ca. 10 minuten. Warm de gans op in de oven (180 graden), gedurende ca. 60 minuten of gebruik de magnetron.

Tip:
Vervang een gedeelte van het braadvocht door witte wijn of bouillon. Neem het gare ganzenvlees van de botten en verwarm dit in de saus. Voeg op het laatst een scheutje slagroom en grofgemalen peper toe.

Serveertip:
Gans in champignonsaus met gekookte worteltjes, gemengde salade en gekookte rijst vermengd met curcuma (geelwortel).

Ontdek de zeearend in u zelf...

Ontdek de zeearend in u zelf…

Een schietstoel in Wageningen
Wageningen heeft een zogenaamde schietstoel, een leerstoel Faunabeheer van de Canadese prof Ron Ydenberg. Die wordt betaald door de KNJV via Stichting Eijk. In Canada gaan mensen minder krampachtig met de jacht door mensen om dan bij ons, de combinatie jager-bioloog wordt daar met schouderophalen verwelkomd en natuurvervreemde diersentimentalisten worden er nog uitgelachen, zoals het hoort.

Op initiatief van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging en de Resource Ecology Group van de Wageningen Universiteit is in 2007 een viertal promovendi o.l.v. Prof. Dr. Ronald Ydenberg en Prof. Dr. Herbert Prins een onderzoek gestart naar het trekgedrag en de persoonlijkheid van ganzen. Momenteel wordt door promovendi ganzenonderzoek gedaan naar “Ganzengenetica”, “De invloed van predatie van zeearenden op ganzen” en “De invloed van landgebruikveranderingen in Rusland op de ganzenmigratie vanuit Nederland”.

Ontdek de zeearend in uzelf!
Zeearenden zijn grootverbruikers van ganzenvlees, hier bij Oudemirdum aan de Friese IJsselmeerkust overwinterden afgelopen winter ook 3 zeearenden die de ganzen bejaagden op het bevroren IJsselmeer. Het onderzoek naar voedselgedrag/trade offs dankzij de toename van roofvogels als de zeearend is momenteel erg populair. Ook Theunis Piersma opperde al de mogelijkheid dat de toename van slechtvalken een fysieke invloed zou hebben op overwinterende goudplevieren. De oplettende waarnemer in het boerenland hoeft maar te letten op kluiten plevieren en kieviten die schijnbaar doelloos een uur lang in de lucht blijven cirkelen. Dat doen ze omdat een roofvogel als de slechtvalk in de buurt is.

Met het betalen van 4 ecologische promovendi heeft de KNJV zo al meer betekend voor de ecologische wetenschap dan Vogelbescherming met anti-jachtactivist Fred Wouters en andere ‘natuurbeschermers’die dusdanig veel budget in publicitaire zelfbevlekking steken dat u gelooft dat zij de natuur op constructieve wijze beschermen. Maar laten wij op deze druilerige zondag lief afsluiten: ontdekt de zeearend in u zelf en stort u op Hollands ganzenvlees!

We kunnen de eigen bevolking veel meer voeden met wild voedsel van eigen bodem dan u denkt: zo kan in volume het Noordzeeharingquotum van 2013 de Nederlandse jaarconsumptie in vis dekken (3,4 kilo per Nederlander). Maar u koopt liever diepvriespanga uit Vietnam, bliktonijn uit de Pacific en vissticks van koolvis uit de Canadese industriële visserij. Liefde voor de natuur gaat via de maag.