Brand Zwaar Blond Ganzen

Brand Zwaar Blond Ganzen

Vanmiddag fotografeerde ik deze brandganzen bij Oudemirdum in Zuid West Friesland. Terwijl ik een bijzonder lekker biertje dronk, Brand Zwaar Blond, bedacht ik: natuurlijk, waarom sponsoren  bedrijven bij natuurbescherming niet hun eigen beest, en krijgt dat beest de naam van het bedrijf dan hun sponsort? Dit in lijn met de examentekst Nederlands Havo 2008 die ik schreef: Scharrelwild, naar mijn verhaal in HP de Tijd in 2005 over particuliere natuurfinanciering.

De Ikea-orchidee en de Ola-plevier
Ganzen geven boeren veel schade door hun vraat en stront. In plaats van dat boeren met de overheid – vijand van de burger- moeten dealen om schade via het Faunafonds vergoed te krijgen, kan een bedrijf inspringen. In plaats van ingewikkelde namen als de zomerschroeforchis-  die volgens mijn ecologenblad De Levende Natuur weer terug is in NL-  krijg je dan de Ikea-orchidee, waarbij Idea geld lapt voor beheersmaatregelen die dat orchideetje bevallen. De strandplevier kan zijn eigen natuurstrand krijgen van een ijsco-fabrikant en heet dan voortaan Ola-plevier.

Momenteel is natuurbescherming nog te veel in handen van de overheid en linkse zeikerds, die je tegelijk hun politieke ideologie door het keelgat duwen, samen met windmolens, klimaatwaanzin en CO2-fetisjisme. Persoonlijk had ik daar nooit veel behoefte aan,  maar van mooie, leuke en verrassende natuur kan ik nooit genoeg krijgen.

Welk bedrijf neemt de handschoen op?
De slechtvalk is een supersnel beest: als Nike de nestkasten van deze valk sponsort heb ik er geen moeite mee als hij in NL voortaan de Nike Valk heet, al zou hij ook de Nuon-valk kunnen heten omdat ze veel op kolencentrales broeden. Omgekeerd bestaat het ook al, iedereen kent het logo van Shell: de Jacobsschelp.

Het is al jaren mijn droom om samen met bedrijven en creatieve ondernemende mensen Nederland mooi te maken, bedrijventerreinen om te toveren tot bedrijvenparken. Natuurbescherming heeft nu vaak het verkeerde personeel- ambtenaren en linksige dogmatische fanatici: autisten en zeikerds inderdaad. Maar met ondernemend denkende mensen met het groene hart op de goede plaats kunnen we bergen verzetten.