Screen Shot 2015-04-01 at 12.04.02

Meer dan 40 clubs die beweren de natuur te beschermen verbonden zich aan het Landschapsmanifest. De club linkt verder naar Goedkope Energie-org in Amsterdam om je windmolenenergie aan te smeren. Op de site van Landschapsmanifest trof ik de meest waanzinnige flauwekul over energie-opwekking uit de nationale geschiedenis. Fossiele energie zou de ozonlaag aantasten, en dus kunnen we daarom beter windmolens planten. Lees en huiver:

Schone energie

Schone energie betekent niets anders dan energie die de natuur niet vervuild. (met een t lieverds) Energie die niet schoon is, wordt vaak gebruikt met behulp van stroomturbines. Of er wordt gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen en generators. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van fossiele brandstoffen, dan heeft dit op de lange termijn effect op de ozonlaag. (??????????????)Het begrip zure regen komt dan bijvoorbeeld ter sprake.(?????????????) Schone energie zorgt ervoor dat er bijvoorbeeld energie wordt opgewekt door middel van windmolens en zonnepanelen.

Met alle respect: is dit geen energie die het landschap vervuilt met een ’t’? Het groene deel is het deel waar geen ‘groene’ energie staat opgesteld

RZ11Grun3en dit?

RZ11Grun12en dit?

RZ11Grun13

De gigaturbines bij Urk kan ik 40 kilometer verderop in Langweer nog zien, en ’s nachts knipperen ze als gigatorens met rode lichtjes, ze geven heel Noord Nederland een industrieel tintje.

RZ15.Megamolen2

 

In de polder, een mensenlandschap vind ik ze best passen. Alleen ze passen er tot ver buiten:

De zelfde molens

De zelfde molens

..en nogmaals, de zelfde molens vanuit Oudemirdum Gaasterland bezien

RZ14Gras3