RZ15.vis..vandaag even geen ellenlange blogpost van me die u half begrijpt over een natuuronderwerp dat u matig interesseert, en vervolgens doorscrollt met het idee ‘nou, misschien lees ik dat nog eens’, maar alleen een mededeling: we zijn er vandaag niet, we zijn gaan vissen. En wel met de Vereniging Wetenschapsjournalisten Nederland aan boord van de TX10. Hier is het programma.

Programma
In maximaal 10 minuten aan boord op zee geven de sprekers hun visie geven op Over(?)bevissing in actuele context, terwijl onze visser Frido de netten uitzet om voor ons garnalen te vangen.

– Hans Polet van het Ilvo (Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek, Vlaanderen) gaat in op de vraag hoe wetenschappelijk moderne claims over overbevissing en ‘bodemberoering’ zijn: is er 1 visserijmethode de ‘slechtste’. Wat ziet hij als moderne verbeteringen?

– Thomas Vanagt (eCOAST) licht toe hoe groot de invloed is van visserij en andere menselijke activiteit ten opzichte van de grote natuurlijke dynamiek op zee: zijn stormen en getijdenstromingen niet veel invloedrijker dan de mens?

– Wouter van der Heij van de Waddenvereniging vertelt hoe de Waddenvereniging de toekomst van visserij ziet, op basis van welke wetenschappelijke argumenten en welk ecologisch herstel zij voor ogen hebben.

– Alex Koelewijn van DUPAN (Stichting Duurzame Palingsector Nederland) vertelt over visserijkeurmerken en nieuwe filosofieën om met consumptie herstel van (overbeviste) bestanden aan te pakken met de Sustainable Eel Group, naast al bestaande certificering als MSC. Zij zijn een van de eerste keurmerken die vanuit de visserij zelf is opgezet, uit bittere noodzaak. Werkt dat,, en waar lopen ze tegenaan?

– Visser Frido Boom leidt de tocht al varend in met zijn ervaring over de visserij: waar lopen vissers nu tegenaan?

RZ14affligem10Onze Marcel- nu actief op De Staat van het Klimaat– is met een Climategate.nl-delegatie naar het Vlaamse Affligem voor het grote nationale Belgische (…)klimaatdebat, waarin de onkreukbare Crok 1 van de 4 sprekers is.

Dat plaatstje Affligem met haar abdij bezocht ik eerder om abdijbier-technische redenen, en het verslag van dat bezoek  kon u hier lezen, de recensie over de chaostheorie die het Vlaamse landschap vormde en haar ‘lintbebouwing’ . Gelukkig heeft Texel ook goed bier.

RZ14affligem31