bccaa9496d881b1e68bd8dae735d5a23

Wat krijgen vissers terug in 2015 voor meer dan een half miljoen euro aan PO-vergoedingen en contributies aan de Vissersbond? Dit zijn volgens die club hun belangrijkste wapenfeiten: Meer personeel bij de Vissersbond, een verhuizing naar een nieuw kantoor van de Vissersbond en een nieuw logo. En nou vooruit, twee lekkere blonde wijven, het is niet dat we de positieve zaken niet willen zien.

Van teleurgestelde vissers krijg ik zelfs de jaarrekeningen van de Vissersbond opgestuurd om te tonen: kijk hoeveel subsidies zij verbranden voor zichzelf. (12 miljoen euro jaarlijkse Europese subsidies, hup weg….) Zoals Johan N en Grote Berends met Ursa Major doen: opsouperen van visserijsubsidies voor projectjes met twijfelachtig rendement buiten ‘het was een succes want alle subsidies zijn op’. De prestaties van de visserijvertegenwoordiging zijn- laten we het netjes zeggen- open voor discussie.

Dieptepunten 2015
Nou we moeten de Vissersbond wel complimenteren met dat logo van een trots over een MSC-label varende subsidiekotter. Waarom geen zinkend schip, of een vissershoofd op het hakblok? Zo’n Titanic zou meer representatief zijn voor de staat waarin je de sector met 25 jaar anti-wetenschappelijk wanbeleid hebt geduwd. En hoe worden de 12 miljoen euro subsidies vanuit Brussel besteed?

Wapenfeiten: het op slot laten zetten van de Noordzeekustzone door

  • a. af te geven op de vissers die met het Vergunningenhuis een offensiever en deskundiger koers kozen, al was het maar om te tonen dat je inhoudelijk gelijk hebt en niet met je laat sollen. En dat louter om zelf een wit voetje te halen bij de overheid.
  • b. jezelf vervolgens weer in het proces inlikken na de onvergeeflijke VIBEG-fout, en met Ton IJlstra matjes blijven via het kiezen van de pappen-nathouden koers door wat te praten met NGO’s die maar 1 doel hebben: zichzelf in bedrijf houden ten koste van jouw, los van de vraag of hun argumenten ecologisch hout snijden.
  • c. en wie gewoon zegt wat waar is framen als ‘extreem’, alweer om zo een wit voetje te halen bij de tegenpartij, in de ijdele hoop dat die je dan beloont. In wat voor land leven we als waarheid aanstootgevend is, zelfs extreem heet?
Externe clubs moeten het gat vullen dat de anti-wetenschappelijk werkende subsidieslurpers van de Vissersbond laten

Externe clubs moeten het gat vullen dat de anti-wetenschappelijk werkende subsidieslurpers van de Vissersbond laten

Je laat iedere NGO-leugen onweersproken en noemt dat diplomatie, in plaats van er deskundig en vol bovenop te springen zoals de Britten dat wel doen wanneer hun sector op feitelijk onjuiste gronden wordt bejegend.

Dan, het mag voor je contributies lonen om meer quotum binnen te halen dan visserijbiologisch verantwoord, maar politiek en biologie liggen elkaar niet beslist goed. Nee, ‘wetenschap’ dat laat je lekker lui doen door het zelfde Imares dat in opdracht van de overheid ecologische gronden voor gebiedsluiting uit haar duim zuigt. En ‘het milieu’ dat is voor ‘de groenen’, want wie nooit nadacht blijft op dat vlak gewoon heerlijk in het jaar 1950 hangen.

Vooruitstrevend naar 1916
Verder, gewoon de overheid laten liegen dat er geen overlevingsproeven bestaan voor schol met meer dan 30 procent overleving, terwijl er net nog een vers proefschrift over verscheen, het verzuimen van ieder ecologisch verhaal waarmee je aan het Nederlands publiek uitlegt waarom jij de juiste partij bent om vers natuurvoedsel uit eigen zee te oogsten. En oh ja, na het slikken van wat beleidsvaseline in de vorm van subsidies, gewoon lekker de aanlandplicht laten doorduwen.

Dus laten we er ook voor 2016 weer vol op het pluche plakken met nog sterkere subsidielijm, vooruitstrevend in de 20ste eeuw blijven hangen, visgebieden offeren aan de groene IS in de hoop dat ze je dan aardig gaan vinden en lief gaan doen!

We zien dat die visserij veel meer geld heeft te verbranden dan de groene IS op dit thema hebben. En toch zijn die milieuclubs vele malen effectiever. Ook dat is een prestatie te noemen.