Blauwe Energie van Wetsus, experimenteren aan de Afsluitdijk

Blauwe Energie van Wetsus, experimenteren aan de Afsluitdijk

Ik bezocht de zoet-zoutwater-batterij die Wetsus over de Afsluitdijk heeft gebouwd bij Breezanddijk. Zo experimenteren ze met de mogelijkheden van Blue Energy, blauwe energie. Hoe deze blauwe energie werkt moet ik nog eens goed naar kijken.

RZ16.blauw (3)

Er zal een spanningsverschil worden opgewekt met ionenstroom tussen zoet en zout-water met een membraam als medium waar je die stroom dan aftapt. De exacte werking houdt u tegoed, maar die kun je op de website zien.

RZ16.blauw (4)

Nu eerst maar wat plaatjes bij een regenachtige Afsluitdijk, waar de installatie over is gebouwd. En waar aan de Wadkant de zoutwater-inlaat het zout inmengt met het zoet van de IJsselmeerkant.

RZ16.blauw (10)

 

RZ16.blauw (11)

Innovatief onderzoek naar energie, op eigen Hollandse bodem, daar kun je enkel voor zijn. En niet verwonderlijk, de constructieve mensen in energie-onderzoek zijn vaak van de koude kant in het klimaat, bij Cees Buisman is dat ook het geval. De verhitte klimaatfanaten zitten vooral daar, waar de meeste miljardensubsidies vloeien.

RZ16.blauw (1)

Bij een frisse regenbui

Bij een frisse regenbui

Breezanddijk, met zicht op zout-inlaat Pilot-installatie Blue Energy

Breezanddijk, met zicht op zout-inlaat Pilot-installatie Blue Energy