schermafdruk-2016-11-15-08-42-56

Chapeau voor Bas Altena redacteur van Een Vandaag radio: hij stelt dat het niet aangaat om de mensen die de plank volledig hebben misgeslagen nu nog de Amerikaanse verkiezingen te laten becommentariëren. In feite had hij nog meer lef want hij nodigde me al uit vóór het spectaculaire verlies van Hillary.

Listen to “Doorbraak: op Radio 1 over Amerikaanse verkiezingen” on Spreaker.

Het is best grappig dat ik op deze website al jaren blog onder de categorie “Radio Oranje” en dat ik dan nu de eer heb om na de bevrijding / revolutie / coup op de radio commentaar mag geven. Vanmiddag gaan we het hebben over alt right en alt right media (ik zeg liever “alt media” omdat ik het links-rechts schema achterhaald acht). Dit naar aanleiding van de aanstelling van Stephen Bannon – die in augustus van CEO van Breitbart.com wisselde naar CEO van de Trump campagne – als senior counselor and chief strategist.

Onder Obama was John Podesta senior counselor, voor hij de campagne van Hillary ging leiden en mikpunt van Wikipedia werd. Chief Strategist is een nieuwe toevoeging aan de functie door Trump. Als je bedenkt dat Bannon de manager is geweest van de onderzoeksjournalistiek van Steven Schweizer namens het Institute of Government Accounability en ook uitgever en producer van het boek en de film. Hieronder zie je Bannon en Schweizer zelf de film aankondigen. De film begint op 14m55s.

De huiskamervraag is of je denkt dat Bill en Hillary de gevangenis kunnen ontlopen als je weet dat Steven Bannon dus Trumps senior couselor en chief strategist is. En kunnen de broers Podesta (waarvan John dus onder de Obama de functie vervulde die Bannon nu heeft) nog wel uit de bak blijven?

Mijn voorspelling is nog steeds dat er minstens twintig vooraanstaande democraten in de maanden na het aantreden van Trump in de bak zullen belanden. Aanklacht: hoogverraad en zelfverrijking.

Ik heb nu specifiek wat zitten studeren op de oorsprong van de alt right media die ik liever alt media noem (luister vanmiddag dan hoor je mijn bevindingen). Wat mij betreft zijn de begrippen “alt” en “mainstream” momenteel erg vloeibaar. We zitten namelijk midden in een paradigmawisseling volgens het schema van Kuhn. Hillary fans zien demonstranten die zich te weer stellen tegen de komst van een nieuwe Hitler. Trump fans zien links tuig de democratie aanvallen. Van Scott Adams weet ik dat de realiteit en de feiten er voor een mens niet toe doen. Iedereen leeft in zijn eigen film. Maar er is wel een onderliggende harde realiteit. En als je net de oorlog verloren hebt heeft jouw paradigma slechte papieren.

Waarom is er een paradigmawisseling? En heeft het nieuwe paradigma in alles gelijk? Zeker niet. De paradigmawisseling komt omdat het heersende paradigma te veel leugens heeft opgestapeld en haar principes te veel heeft uitgehold tot een kaartenhuis resteert dat vroeg of laat door een black swan event omver wordt geblazen. Wij klimaatsceptici weten dat je erop kon wachten. We hebben erop gewacht. Ik wordt op 31 december 50 en kan dan stellen dat ik net iets meer dan de helft van mijn leven (namelijk vanaf mijn afstuderen in augustus 1991) op het instorten van het kaartenhuis heb gewacht. In een eerdere post heb ik aan de hand van concrete namen al laten zien dat de kans dat Trump laffe klimaatcompromissen gaat sluiten nihil is. Wat zijn team en vooral Myron Ebell nu aan het doen is, is waar de overheid altijd in schittert: hoe leg ik aan de bevolking uit dat ze zijn geflest. Beleid maken altijd zien als een communicatieprobleem.

Wij sceptici weten dat dit ook de usance was voor de val van de klimaatmuur. Het ging er altijd om dat de overheid faalde aan burgers uit te leggen waarom windmolens nu zo goed waren. Dat probleem heeft Trump nu ook: hoe leg ik aan jonge gehersenspoelde burgers uit dat het klimaatverhaal een fabeltje is. Trump kennende komt hij daar wel uit. Ken je Trump niet? Lees dan mijn boek (verkoop loopt nu als een trein dus wees er snel bij).

PS Op 26 november zit ik bij Café Weltschmerz met Hans Labohm. Dat moet een knaller van een video worden net als deze met Karel van Wolferen die in luttele dagen 15.669 keer is bekeken.