Daarmee bedoel  ik niet die rapportjes over de Russen maar het echte bulk fake-news. Wat berichtten de MSM de laatste 2 jaar volop, wat hoorde en zag men op radio en TV bijna unisono? De Brexit zou er niet komen en het zou een ramp zijn voor het VK als die er wel kwam, 2x mis. Trump zou zeker geen president worden en indien wel dan zouden er rampen gebeuren. Dat was alweer dubbel-mis gezien het opveren van de economie in de VS en elders.

Het echte fake nieuws zijn de mainstream media en het lijkt niet lang meer te duren voordat het grote publiek dat gaat ontdekken.

Voor goed nieuws over Trump kunt je nog steeds niet bij de gevestigde media zoals NRC of NOS terecht, zij blijven in de ontkenningsfase. Ondanks deze blunders blijven ze zoeken naar de negatieve krenten in de pap. De eenzijdigheid en feitenvrije verslaggeving bij MSM gaan gewoon door. Afgelopen week was ik bij een ‘DS-live’ avond georganiseerd door De Standaard over de gevolgen van Trump’s verkiezing voor Europa. Zes anti-Trumpers inclusief de gespreksleider en de inleider die meteen de anti-Trump toon zette. De enige pro-Trumper was een Vlaams Belanger die al 20 jaar door De Standaard in het verdomhoekje wordt geschreven.

Net als bij DWDD werd ook daar in de A-tower het debat onder gelijkgestemden geen boeiende avond, ‘to put it mildly’. Ik heb het einde dan ook niet gehaald. Gelukkig is er een goed café vlakbij het station met 300 Belgische bieren, dat is wél een aanrader! bier  Teleurstellend, maar niet verrassend want we wisten al dat ook De Standaard over klimaat niet aan onderzoeksjournalistiek doet maar aan propaganda, dat gaven ze zelf openlijk toe.

Het gaat maar door. Na de verkiezingen zingen de MSM nu in koor dat Trump wispelturig en onberekenbaar is. Alweer weigeren naar de feiten te kijken. Trump zette al voor de verkiezingen 2 A4-tjes op zijn site waarin hij voor de ‘eerste 100 dagen’ precies aangeeft wat hij zal doen als ‘belofte aan zijn stemmers’. Die acties zijn ook in lijn met zijn hele verkiezingscampagne, én met zijn benoemingenbeleid na zijn verkiezing én met zijn inaugurele rede. Hoezo onberekenbaar? Nee, dan onze PM Rutte die in 2010 riep dat windmolens op subsidie draaien en vervolgens tientallen miljarden subsidies via het energieakkoord aan nagenoeg nutteloze windmolens ging uitgeven. Maar Trump is onberekenbaar…

In een situatie waarin de zittende macht  –fase 2 van het ‘climategate-mechanisme’– de dienst uitmaakt en versterkt wordt door machtige (mainstream) media die het gewenste evangelie verkondigen –propaganda dus- heeft de rationele fase weinig kans. Meningen veranderen in de rationele fase kan enkel in een evenwichtige machtssituatie, zoals het zou moeten in een volwassen moderne democratie. Een open debat met verschillende meningen waarbij men elkaar overtuigd met inhoudelijke argumenten is hoe het idealiter zou moeten, maar het klinkt nog steeds bijna utopisch als je aan het klimaatdebat denkt.

Zandzakken voor de deur
De zittende macht zal het niet zo snel opgeven omdat pluche plakt en gezichtsverlies heel erg is in de politiek. Voor verandering van de macht in Europa zullen we de verkiezingen dit jaar moeten afwachten in Nederland, Duitsland, Frankrijk en misschien Italië. Maar behalve de verkiezingen is er al meer aan de hand. Laten we even kijken naar de huidige positie van de MSM als propaganda machine van de zittende macht. Die is in de VS heel snel aan het veranderen en dat zal niet zonder gevolgen blijven voor Europa.

In zijn persconferentie onlangs  liet Trump al duidelijk merken hoe hij de eenzijdige en hem vijandige media (die ook allemaal klimaat-alarmistisch zijn) gaat aanpakken. CNN werd hardhandig, ongebruikelijk, maar heel effectief buiten spel gezet.

Dat moet toch al enige paniek hebben veroorzaakt in de bestuurs-burelen van de establishment reporters van de Washington Post en New York Times. Zij zitten nu met een dilemma lijkt me. Hoe behouden we onze prominente eerste ingang naar de president en kunnen we toch ons alarmisme in de lucht houden zoals we al zo lang doen.. Ze waren trouw aan een macht die geen macht meer is, ‘wat is de waarheid’ wordt ineens weer relevant. En wat zal de publieke opinie doen.

De alt-media nemen het over
Trump was ook hier heel consistent en gaf vooral de alt-media de kans vragen te stellen. Bij een eerstvolgende persconferentie zitten de Breitbart’s en Infowars vooraan denk ik en zullen de oude establishment  media vergeefs zoeken naar de hen zo bekende virtuele rode loper. Niets is meer vanzelfsprekend. Dit valt ook nog eens samen met het wegconcurreren van de papieren gesettelde oude media door de nieuwe digitale info-kanalen die voor de lezers ook nog vaak gratis zijn. Jongeren nemen geen krantenabonnement meer, die zijn gewend aan gratis nieuws. En wat in de krant staat is vaak al oud voor hen. Als nu ook nog blijkt dat het fake is..

Zo gauw sommige MSM in de VS hun toon veranderen, wat enkelen zullen moeten doen om te overleven, kan ook een ommezwaai in Europa niet uitblijven. Ook onze MSM zijn nauw verweven met de establishment kranten in de VS en met het euro-establishment. We staan aan de vooravond van de ontmaskering van het ware fake-news, ik kan niet wachten op de eerste presidentiële persconferentie.

Hear hear hearings
En dan komt er een tweede ontmaskering vanuit de VS. De klimaatpagina is op het moment van de inauguratie al verwijderd van de overheidswebsite. Er is onlangs al een decreet ingediend dat de EPA maatregelen zal moeten baseren op transparantie en reproduceerbaarheid, een duidelijke move terug naar een wetenschappelijke aanpak. We zullen de komende tijd steeds vaker dit soort ondervragingen zien die moeilijk meer door de MSM genegeerd kunnen worden als ministers er officieel naar verwijzen.

We zien het sentiment in Nederland ook al kenteren. Elsevier pakt deze week uit met een voorpagina artikel ‘de aarde wordt groener’, het mag weer hardop gezegd. Simon Rozendaal somt 16 feiten op die aantonen dat er geen reden is tot klimaathysterie en dat we vooralsnog vooral blij moeten zijn met wat meer CO2 in de atmosfeer. Vervang fossiel, maar er is tijd om het verstandig te doen. elsevier

Trump heeft een ambitieus plan voor de VS en voor zijn buitenland beleid. Voor beiden is het van groot belang dat zijn land sterk is, zowel militair als economisch. Voor een sterke economie is het belangrijk goedkope en betrouwbare energie te hebben. Geneuzel over klimaat kan hij missen als kiespijn en helemaal als het ‘probleem’ niet feitelijk onderbouwd is, dat blijkt dan wel uit de hearings.

Zoals zoveel dingen uit de VS zal ook dit komen overwaaien, dus MSM en EU: buckle-up, you ain’t seen nothing yet!