Temperature CO2 600miljoenjaarkopie

Onder de titel, ‘Temperatuur op aarde was nog nooit zo hoog’, schonk Cor Speksnijder in de Volkskrant aandacht aan de recente cijfers over de gemiddelde wereldtemperatuur over 2016.

Het staat nu vast: 2016 was het warmste jaar ooit gemeten. Sinds het begin van de wereldwijde metingen was de gemiddelde temperatuur op aarde nog nooit zo hoog. Dat hebben de ruimtevaartorganisatie NASA en het Amerikaanse agentschap NOAA woensdag meegedeeld.

Daarmee is 2016 het derde recordjaar op rij: 2014 en 2015 waren ook al de boeken ingegaan als de warmste sinds 1880. Het is voor het eerst dat het warmterecord in drie achtereenvolgende jaren is gebroken. De gemiddelde wereldtemperatuur lag vorig jaar 0,1 graad Celsius hoger dan het jaar daarvoor, toen bleek dat de gemiddelde temperatuur sinds 1880 met 0,9 graad Celsius was gestegen.

De bekendmaking van de Amerikaanse overheidsorganisaties komt op een gevoelig moment: twee dagen voor de inauguratie van president Donald Trump. De aankomend president twijfelt eraan dat de mens verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde en heeft aangekondigd zijn land te willen terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs.

Lees verder hier.

Natuurlijk werd het nieuws weer geplaatst in de context van de opwarming van de aarde (onze schuld!), ter aanwakkering van het klimaatalarmisme.

Nieuwe warmterecords! Ja, maar het gaat hier om (met thermometers) gemeten temperaturen over een beperkte periode. Proxies over langere perioden laten toch een ander beeld zien. Zie boven en onder.

Temperatures global

In het VK werd het nieuws genuanceerder gebracht.

Onder de titel, ‘2016 Global Temperature: The Pause Never Went Away’, schreef David Whitehouse:

The Met Office yesterday confirmed that the warm record of 2016 was mainly driven by a very strong El Niño.

Not that you would have heard this fact in the news. But Peter Stott, Acting Director of the Met Office Hadley Centre, said in no uncertain terms that, “a particularly strong El Niño event contributed about 0.2°C to the annual average for 2016.”

By removing this temporary El Niño contribution from the Met Office’s 2016 data, it becomes obvious that global average temperatures would be essentially identical to where they were in 2014 …. . Since the El Niño warming is fading and global temperatures are dropping rapidly, they are close to being back to where they were before the latest El Niño started. …

Time will tell how far global temperatures will drop in the next couple of years. But there is a good chance that the pause will be re-established once the El Niño warmth tails off.

Aldus David Whitehouse.

Lees verder hier.

Ja, zo kun je ook over het recente temperatuurverloop berichten. Dat wil zeggen: zonder er een alarmistische draai aan te geven.

Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hierhier, hier, hier en hier.