Foto: Enny. Deze meervoudige stam is voor beginners lastig benaderbaar, dit is voor academische knuffelaars

Foto: Enny. Deze meervoudige stam is voor beginners lastig benaderbaar, dit is voor academisch geschoolde knuffelaars

Van Karin uit De Balij krijgen we goed nieuws: de stalen zwaaibomen (windsubsidie-generatoren) die Staatsbosbeheer in De Balij wilde zetten, die stuiten op te grote weerstand. Dat scheelt weer de dood van bomen. Maar Facebook-volgster Enny meldt dat Madurodam bij Wassenaar beslag wil leggen op grond met oude eiken die de honger- en stookwinter van ’45 nog overleefden. Dit arboretische lustobject voor bomenknuffelaars zou dan zomaar op de slooplijst kunnen komen.

Zoals je door het hele land ziet hoe men oude bomen te lijf gaat. Die zijn plots zijn gedegradeerd tot houtig overlastobject dat je omzaagt voor de biomassasusbsidies en de veiligheid. Mensen weten steeds minder hoe ze op een gezonde manier met onzekerheid moeten omgaan.

Cursusmateriaal; :Prinses Irene's 'Dialoog met de Natuur'

Cursusmateriaal; :Prinses Irene’s ‘Dialoog met de Natuur’

Mensen zijn het contact met bomen kwijtgeraakt, weten niet meer hoe ze met deze levende wezens een band kunnen onderhouden. Terwijl de kap van een oude boom betekent: iets vergelijkbaars krijg je pas over een eeuw of langer weer terug. Als je dood bent. En er is al zo weinig oud bos meer in onze contreien, waar mensen eens met hun gore zaagtengels vanaf blijven.

Het enige mooie bos hier bij Wilhelminaoord van Friese Gea, dat takelden ze deze winter ook al met de zaag toe. Plots menen die primitieve zaagboertjes hier dat ze alle hulst moeten Oemseeegje ovuhlaassst onfaailig. Een soort goedbedoelde blinde vernielzucht, gemotiveerd vanuit een lege geest in een gezond lichaam. Langs de randen van het weiland zaagden ze alle bomen om vanwege klachten over ‘blaadjes op het weiland’.

Eiken op deze Tantra-plantage kunnen een erectie krijgen. Pas gevorderde Arbo-Erotici krijgen toegang tot deze eikel

Eiken op deze Tantra-plantage als Robur kunnen een erectie krijgen. Pas voor gevorderde Arbo-Erotici..

Moet je Havo hebben om bomenknuffelaar te zijn?
Het meest gehoorde geluid in het voorjaar in Friesland, dat zijn geen zingende vogeltjes meer maar zingende kettingzagen. De provincie is voortvarend bezig met het project Fryslan Kaal in 2020, Silent Spring lijkt een haalbare kaart.

Hoog tijd dus voor een workshop Bomenknuffelen. Als instap-cursusmateriaal schaf je eerst ‘Dialoog met de Natuur‘ aan van Irene van Lippe-Biesterfeld. Zij is hoogleraar Arbo-Erotica aan de Utrecht University for sustainability systems climate change regime shift fashionable nonsense-studies. Daar geeft Deeltijd-Indiaan Herman Wijffels ook colleges in ‘Hogere Evolutie’. Voor beginners is haar niveau van contact met bomen en dat van Herman natuurlijk nog een brug te ver, bijna intimiderend zelfs.

Moet je dan minimaal Havo hebben om bomenknuffelaar te zijn? Nee hoor, de Mavo is genoeg om mee te beginnen.

Want onze ratio, die blokkeert dat contact maar. Je moet leren voelen.We zullen diverse posities doornemen waarmee het contact met bomen gelegd kan worden, en daarnaast vooral leren luisteren naar wat bomen te zeggen hebben. Voor gevorderden is er een workshop Arbo-Erotica waarvoor we een Tantra-plantage hebben: zie bovenstaand. Robur de zomereik, dat is me er wel eentje hoor….

Kale tochtgaten, mijn gemeente bezuinigt op groenvoorziening, om de tonnen euro's onkosten te betalen voor naamsverandering van 'Friese Meren' in Fryske Marren

Kale tochtgaten, mijn gemeente bezuinigt op groenvoorziening en vernietigde alle struikgewas, om de tonnen euro’s onkosten te betalen voor naamsverandering van ‘Friese Meren’ in Fryske Marren. Dat betekent ook Friese Meren, maar dan met meer subsidie. Mijn overbuurman Botte Dommema, die zaagde de prachtige wilg naar de Filistijnen

Mijn eerste daad bij migratie naar Langweer was opkomen voor de oude lindebomen rond de kerk. Het kerkbestuur wilde ze kappen uit minimalisme, bekrompenheid, bezuinigingsdrift en algehele angstige klagerigheid, het waren echte Diep-Friezen kortom, mensen die ‘net fan hjirre’ als een soort zombies aangluren.

Blaadjes op de stoep en takjes in de dakgoot, er zijn vele dwingende redenen om monumentale bomen om zeep te helpen. Men was kortom hypochondrisch, projecteerde moeite met het leven op deze prachtige lindes. Het is weer eens wat anders dan je huisarts nodeloos lastig vallen. Vanuit de vers ontdekte stamkroeg- overal waar ik ooit woonde stond een Cafe De Stam- lanceerden we een spandoek- met ballonnen-actie, die de provinciale krant haalde. Zie hieronder:

Bomen kunnen ook pijn communiceren

Bomen kunnen ook pijn communiceren

Die actie werd mij door het lokale klootjesvolk niet in dank afgenomen, want je bent immers geen ‘echte langweerder’, hier geworteld.

Ook bij de workshop inbegrepen: actievoeren voor bomen

Ook bij de workshop inbegrepen: actievoeren voor bomen

Zie, wanneer ik meer studie had gemaakt van de aard der bomen, dan had ik meer begrip voor deze opstelling gehad. Hai siltjr woleuven ferteltje, daar zie je dan zowaar die hogere wijsheid van de natuur in. Die intellectuele onbewogenheid, die stilstand als hogere wijsheid. Die praatjesmakers die het sociaal evenwicht maar zouden verstoren/de eigen positie op termijn zouden aantasten.

Jong duifje legt contact met bomen

Jong duifje legt contact met bomen in Vondelpark

Niettemin, ze staan er nog, die Lindes, de gemeente vond een compromis en zaagde wat risicotakken weg. In het voorbijgaan op de fiets voel ik nog steeds die dankbaarheid van de bomen afstralen. Bomen zijn intelligente en voelende wezens die hun pijn communiceren aan mede-bomen. Nee dat is geen grapje. Maar dus ook hun vreugde en wijsheid, dat contact met de aarde. Dat misschien wel, maar de werkelijkheid kan meer bizar zijn dan je fantasie kan voorstellen.

Op de kap van oude bomen reageren veel mensen terecht emotioneel. Dat is een teken dat ze nog niet volledig zijn afgestompt en onverschillig werden, maar nog geven om hun omgeving, daar oog voor hebben.  En dat is de basis van natuurbescherming, meer dan die Postcode Malloterij.